neděle 23. května 2021

Knihy pro děti / Kdo zabil Snížka?

Dlouho jsem přemýšlela, jestli tuto knihu zařadit do mých knih v rámci své čtenářské výzvy, anebo do dětské knihovničky. Je to totiž kniha, která může být kdekoliv, a vůbec nikde neurazí. Nadmíru originálně graficky zpracovaná kniha Kdo zabil Snížka? je primárně určena dětem, teda těm starším (k samostatnému čtení cca od 10 let, k předčítání možno i krapet dříve), nicméně jméno autorky zaručí příjemný a svérázný čtenářský zážitek nejednomu dospělému. Petra Soukupová patří mezi mé nejoblíbenější spisovatelky, její knihy mě baví hlavně díky osobitému stylu vyprávění.


Kniha se řadí mezi příběhy s detektivní zápletkou, děti tudíž bude bavit a budou se pokoušet vcítit do hlavních postav. Martina žije se svými rodiči a sestrami - dvojčaty v malé vesnici uprostřed lesů. Nežije v blahobytu, ale ke štěstí ji schází jen vlastní pes. Když rodiče konečně vyměknou a psa jí dovolí, ujmou se štěněte Snížka. Sněh ale není "dobrý" pes, je hluchý, nejde vycvičit, utíká, vrčí, útočí. Problémy s ním se začnou nabalovat a je trnem v oku skoro každému ve vesnici. Vadí i mamince Martiny. Jednoho dne leží Snížek mrtvý u silnice. Co se stalo? Martina je přesvědčená, že nenávist ke psovi dohnala nějakého souseda k hrůznému činu. Pouští se do vyšetřování, spolu se svým nejlepším kamarádem Faňou, jeho bráchou Kájou a přistěhovalcem Viktorem. Během pátrání po důkazech odhalují všemožné osudy místních obyvatel. Nic není takové, jak se na první pohled zdá.

Petra Soukupová má výrazný styl psaní, dětské knihy jí jdou na jedničku a to především kvůli neučesanému a tudíž velmi realistickému jazyku. Dokáže se perfektně vcítit do dětských postav, používá strohý slovník, přitom vyprávění je dostatečně barvité. Příběh je vyprávěn jednoduše, bez zbytečných kliček a metafor, vstřebat ho tak mohou i malí školáci. Je sice svým způsobem smutný a cítila jsem hluboký soucit s Martinou ve všech oblastech, ale i takový je život. Díky atraktivnímu tématu bude knížka děti bezesporu bavit. Nás rodiče zase uchvátí pohled na dospělý svět dětskýma očima. Na vztahy mezi partnery, na život na vesnici, alkohol a mezilidské vztahy. Že život není peříčko, že se dějí i blbé věci, že ne všichni jsou dobří a že nikdo nemůže za chyby těch druhých. Podle mě jasné poselství, o které se s dětmi musíte každopádně podělit, pokud to z knihy nevycítí samy...


Nečekejte růžovou knihovnu, pro ultrasenzitivní duše to možná není to pravé ořechové, kniha nehýří zrovna optimismem, spíš realistickou syrovostí. Já jsem ale nadšená. Je to přesně taková kniha, kterou bych milovala jako knihomolské a vnímavé dítě. Nebojte se toho.

P.S. Nesmím opomenout, že Kdo zabil Snížka? (Host, 2017) doplňuje Soukupové dospěláckou knihu Nejlepší pro všechny (Host, 2017), která zachycuje osudy obyvatel této prosté vesnice tentokrát z pohledu dospělých.

Žádné komentáře:

Okomentovat