pondělí 17. května 2021

Knihy pro děti / Jak Fiškus sázel masovou kuličku

Sérii o kocouru Fiškusovi jsme poznali skrz televizní podání. Nedávno ale přišla i naše první kniha od autora a ilustrátora Svena Nordqvista. Vlastně ani nevím proč mi tento svérázný švédský styl přišel tak humorný, ale stalo se. Ukrývá to v sobě zkrátka nějaké kouzlo, které nedokážu pojmenovat. Starý samotářský farmář Pettson a jeho talentovaný kocourek Fiškus prožívají své poněkud osamělé životy velice jedinečně. Rozhodně se nenudí. Každý den je jiný, ani jeden není všední. Jejich dobrodružství vycházejí ze zdánlivě běžných situací, ale vždycky se něco zvrtne. A většinou přijde větší či menší pohroma...


Nedávno vyšel v nakladatelství Host třetí díl s názvem Jak Fiškus sázel masovou kuličku a protože já masové kuličky miluju, rozhodla jsem, že tento díl bude náš první :) Díly na sebe nijak nenavazují, můžete tedy začít, kde se vám zlíbí. Navíc na podzim vyjdou v Hostu další dva díly, těšíme se, baví nás.


Jak už jsem nakousla, příběhy se točí kolem starého pána - dědy Pettsona a jeho mluvící kočky Fiškuse. Žijí spolu v malém domku obklopeném poli, zahradničí a chovají zvířata, občas se pozlobí se sousedem Gustavssonem. Venkovská idylka jako vyšitá. Nic zvláštního.



V tomhle díle přišlo jaro. Čas osázet záhonky. Fiškuse zelenina nebaví, zasadí raději masovou kuličku. Jenže zahradničení osud nepřeje. Velkou práci každý den zhatí nějaké neštěstí - drzé slepice, cizí nenažrané prase nebo zvědavé krávy. Důvtip však zvítězí nad selským rozumem a čtenář se náramně pobaví.


Jazyk i samotný příběh je velice srozumitelný už malým čtenářům/posluchačům. Hodí se spíš k předčítání (docela malá písmenka pro prvňáčka) a společnému prohlížení. Protože! Ilustrace jsou naprosto dokonalé. Ty musí zákonitě bavit všechny děti (a nejen děti, že ano, Jano!). Miluju knihy, kde vládnou ilustrace s důmyslnými detaily. Moc nás baví prozkoumávat všechny ty vtípky, co si pro nás ilustrátor nachystal. A tady jich je opravdu plno. Na každé stránce, v každém obrázku. Můžete se jen předhánět, kdo najde další. Matýsek třeba naše společné prohlížečky zbožňuje. Co je na ilustracích ještě originální? Že jsou dynamické. Na celostránkových ilustracích jdou pozorovat jednotlivé sekvence činností, můžete si tak se staršími dětmi povídat, co bylo prvně, co následovalo a jak to celé skončilo.


Zdánlivě obyčejný příběh v sobě ukrývá kouzlo jedinečnosti, příběhy jsou roztomilé a dobře stravitelné i malým posluchačem. Texty jsou vtipné a ilustrace dostanou každého. Takový je nesmrtelný Pettson s Fiškusem.

-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat