čtvrtek 6. května 2021

Audiokniha / Dívka, žena, jiné

Autor: Bernardine Evaristo
Interpret: Vanda Hybnerová
Délka poslechu: 13 hodin 8 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Audiokniha Dívka, žena, jiné sleduje strhující osudy dvanácti britských žen na strastiplné životní pouti napříč uplynulým stoletím. Nebojácná farmářka, lesbická feministka, uklízečka středního věku, úspěšná bankéřka, přísná učitelka či žena v domácnosti s poporodní depresí…

Každá z nich je jiná, a přesto se navzájem podobají víc, než by samy čekaly. Spojuje je touha něco nalézt: společnou minulost, lepší budoucnost, místo, které by se dalo označit za domov, porozumění, manžela, milenku, ztracenou matku, zmizelého otce nebo jen záblesk naděje. Román na pomezí prózy a poezie je oslavou černošských žen a jinakosti.


Recenze

Román v knižní podobě bývá někdy označován jako experimentální próza, díky hodně neobvyklé stylistice textu. Nicméně to v audio verzi znát nebylo - já dostala dvanáct kapitol, dvanáct žen, dvanáct příběhů. Dvanáct velmi komplikovaných osudů Britek, které se více či méně proplétají. Ženy černošského původu, které bojují o své místo ve společnosti, v rodině, ve škole. Které hledají samy sebe, svoji podstatu, své štěstí. Příběhy opravdové a syrové jako je sám život. Bez přikrášlení, bez nadsázky, bez špetky filtru. Příběhy smutné i oslavné. Příběhy dávající naději.

Audiokniha Dívka, žena, jiné je nádherná a silná. Hrozně moc mě bavilo proplétat se tak drsnými osudy žen, navíc žen, které byly vždycky v bílé společnosti velmi znevýhodněné. Kniha se samozřejmě točí kolem rasové nesnášenlivosti, sexuální orientace, problematiky genderu, postavení ženy na společenském žebříčku. Bavila mě i samotná historická rovina, na které byl patrný značný posun k "lepšímu", jestli se to vlastně lepším dá nazvat.

Kniha je oslavou ženství. Všechny postavy byly neobyčejně silné. Šly si za svým, některé houževnatěji než ty jiné, ale šly. Klopýtaly, padaly, vstávaly. Muži tady hrají druhé housle, tvůrcem osudu je žena. Kniha může být nazvaná feministickou. Ale nebylo to přes čáru, žádné moralizování se nekoná.

Nemůžu říct, že bych se ve jménech a vzájemné provázanosti postav neztrácela - tady by mi asi pomohla spíš knižní verze, že si čtenář jednoduše nalistuje pár desítek stránek vzad a trochu se zorientuje. S přetáčením audioknihy už to není tak snadné. Na druhou stranu hlasové podání Vandy Hybnerové bylo dokonalé, její hlas k silným ženám nějak patří.

Audioknihu moc doporučuju. Má v sobě TO něco, co ve vás zůstane i dlouho po přečtení. Námět je originální, zpracování důmyslné, myšlenka o vzájemném respektu a přijímání odlišností druhých důležitá a nesmrtelná. Krása. Děkuju. Jsem ráda, že jsem žena.

-
Za audioknihu Dívka, ženy, jiné děkuju Audiotéka.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat