úterý 18. května 2021

Knižní výzva / Poslední slova

Autor: Linda Green
Nakladatelství: Bookmedia (r. 2021)
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 304

Anotace

Dokonce i ta nejhlouběji pohřbená tajemství si mohou najít cestu na povrch. Jen chvíli před tím, než Nicolina babička Betty zemře, požádá svou vnučku, aby se postarala o její děti na konci zahrady. Nicolina matka toto poslední přání přejde s tím, že jde jen o nesmysly. Když však Nicolina dcera při hraní na babiččině zahradě najde kousek kosti, je jasné, že se tady stalo něco zlověstného. Nicola chce přijít záhadě na kloub stůj co stůj. Co když ale odhalení bolestivého tajemství minulosti navždy rozdělí celou její rodinu?


Recenze

Matka dvou malých dcer Nicola je v domě své babičky, když ve stáří umírá, a vyslechne si mrazivé poslední přání. Když na zahradě objeví kostry dětí, začne se prohrabávat rodinnou historií a postupně odkrývá nechutná tajemství nejen své babičky, ale i své matky. Při té příležitosti otevře i své vlastní rány, se kterými se nedokáže smířit.

Velmi dramatický příběh jedné anglické rodiny, vlastně čtyř generací žen. Každá z těchto žen si prošla svým osobním peklem, což čtenář relativně pozvolna v příběhu odhaluje. Tři dějové linky nás postupně provází nelehkými osudy, které měly být pohřbeny. Hlavní dějovou linií nás provází Nicola, která se nechce vzdát a potřebuje přijít na kloub rodinnému neštěstí. Další dějová linka patří matce, poslední babičce. Příběhy ponuré, mrazivé, nadmíru smutné. Příběhy, které se nemusely stát, nešťastné konce, které se nemusely udát. Do těchto osudů jsou aktivně zamíchány i současné problémy dětí - dvou dcer Nicoly.


Silné psychologické rodinné drama autorky Lindy Green mě zaujalo ještě o něco víc, než její dvě předchozí knihy. I když už jsem někde za půlkou tušila, kterým směrem se to bude vyvíjet, čtení mě bavilo víc a víc. A v závěru to bylo velice bolavé počtení. Drásalo mě, jak dokáže člověk žít tak dlouho v bolesti a strachu, zastíněný tíživým tajemstvím, nikdo mu nedokáže pomoct, drásala i mě i ta celková nekomunikace uvnitř rodiny. Nebyla to oddechová kniha, ale jen tak na ni nezapomenu. Za mě plný počet hvězd (i když ze slova "mamka" mi už vyloženě naskakovala husí kůže :)).

-
Za recenzní výtisk knihy děkuji nakladatelství Bookmedia a Knihcentrum.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat