úterý 8. září 2020

Knižní výzva / Evoluce: Pramen života

Titul: Evoluce: Pramen života
Autor: Thomas Thiemeyer                           
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2019
Počet stran: 416
 
Anotace
 
Po dlouhém cestování a překonání všech nástrah se Jem probouzí uprostřed enklávy, kterou i s přáteli tak zoufale hledal. Nejsou zde ale všichni. Katta zmizela beze stopy a Lucie leží na ošetřovně v kómatu i s malým squidem. Přátelé se snaží zjistit, jak by se mohli dostat zpátky do své doby, když jim vůdkyně GAIA prozradí šílený plán. Svým příchodem totiž nevědomky spustili do chodu velice nebezpečné věci. Nyní je v ohrožení celá planeta Země a Jem s ostatními se musí rozhodnout, zda se v blížící poslední bitvě postaví na stranu zvířat, nebo lidstva. Závěrečný díl trilogie Evoluce slibuje velké napětí a ukončení nečekaného dobrodružství skupinky mladých lidí, kteří při havárii letadla skončí místo na letišti v Denveru v budoucnosti.
 

Recenze
 
Poslední část putování skupinky mladých přeživších v budoucnosti. V budoucnosti, která rozhodně není lidem nakloněna, v budoucnosti, kde vládne příroda, nikoliv člověk. I když se zdá, že děti konečně našly cíl své pouti a že se všechno v dobré obrátí a snad se jim podaří vrátit domů, tak růžové to nebude. Každá mince má dvě strany a ta odvrácená může být pěkně zvrácená. Třetí díl je plný napětí, akce a zvratů, lehká naivita hodna Young Adult žánru stále patrná.
 
Nejdou přečíst dva díly Evoluce, aniž byste se pustili do třetího. Díly na sebe opravdu pěkně navazují, jen kompletní to má smysl. Toužila jsem vědět, jak to dopadne. A jsem ráda, že autor vymyslel důstojné a smysluplné zakončení své trilogie.
 
Skupina v čele s Jemem a Lucií se konečně dopravila do kupole v poušti, kde na ně měly čekat odpovědi a řešení. Setkávají se s dokonalou populací, skvěle fungujícím systémem a blahobytem. Mají se dobře, cítí se v bezpečí, mají co jíst a čerpají nové poznatky. Ale ryba smrdí od hlavy a brzy se ukazuje pravá tvář společenství v čele s GAIOU.
 
Postavy vyzrály. Postavy dospěly tak moc, že dokázaly ovládat zbraně a zneškodňovat bomby. To mi přišlo až moc. Jinak jsem ale byla ráda, že dialogy a myšlenky získaly na hloubce, že už nebyly tak plytké, tak naivní. Naopak byly místy tak složité a technické, že jsem si jako děcko přišla spíš já.
 
Na třetím díle oceňuju především nádherné vykreslení společnosti a města budoucnosti v kupoli. Cením si i napětí, které v trojce nabralo grády. A potěšil mě i závěr, jsem ráda, že to tady autor nepřepískl.
 
Trilogie Evoluce je primárně určena mladšímu publiku, pochutnají si především puberťáci. Čte se to rychle, člověk se v řádcích zbytečně neztrácí.  
 
I ve třetím díle je ukryto mnoho poselství. O tom, jak se chováme k přírodě. O tom, jak si lidstvo ničeho neváží. O tom, jak je všechno křehké. O tom, co se může stát, když nebudeme žít v souladu. Ano, asi to nebude takto drastické, ale nějak plíživě může nastat cokoliv. Přeju nám, ať to environmentálně dobře zvládneme.
 
Recenze prvního dílu Evoluce: Město přeživších a recenze druhého dílu Evoluce: Věž zajatců.
 
-
Za knihu k recenzi děkuju nakladatelství Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat