pondělí 28. září 2020

Růžové. S třpytkami. Barefoot celoročky Beda Janette

Klárinko, jaké bys chtěla na jaro boty? Růžové! A třpytivé... Máš je mít. Česká značka barefoot obuvi Beda Kláře sedí dokonale, tak, jakoby ty boty šili přesně na její nohu, o čemž jsem se přesvědčila i v sobotu, kdy jsme vyrazili do obchodu v Brně kupovat troje celoročky na podzim (kéž i na jaro). O tomto mega nákupu ale někdy příště. Teď tady shrnu výhody a nevýhody růžových Beda Janette pro všechny rodiče dětí s širokou nohou. Klidně i s vysokým nártem.


Výrobce na to šel od lesa, Janette se holkám líbí. Když je vybalíte z krabice, růžová barva je nádherně sytá a třpytkami se to jen hemží. Světlá podrážka, dva sucháče, kůže, paráda. Bedy známe. Víme, co od nich čekat. Klárce pasují. Už je měla tolikrát. Zimní, celoroční, papuče. Vím, že když koupím boty Beda, bude ji v nich dobře. Není moc značek, které obují fakt široké nožky (Camper jsou na mě moc drahé, Be Lenka s dětskými teprve začínají, Fare jsou víc placaté přes nárt...). Beda je u nás sázka na jistotu.


Když kupuju celoročky na jaro, volím nízké, když na podzim, vybírám kotníkové. V nízkých totiž může částečně odchodit i léto a podzim, ve vyšších zvládne i teplejší zimu. Janette jsou nízké kožené boty, které jsou strašně multifunkční a při dobré impregnaci vydrží i nějaké to vlhko. I letní bouřku ve slovinských horách v podstatě daly. 


Krom velkorysé šířky mají Beda i krásný tvar špičky, dobré a pevné sucháče, ohebnou podrážku, jsou lehké a měkké.  Zatím pokaždé jsme měli variantu z veluru - to je taková ta broušená kůže. Ta, o které výrobci tvrdí, že je milosrdná a nejdou na ní vidět škrábance a odřeniny. Ehm. Má zase jiná úskalí. Já tyto boty prostě nedokážu udržet ve vzhledném "slušňáckém" vzhledu. Na moji obranu nutno říct, že Klára hodně ráda leze na stromy. Na zdi, na dopravní značky. Že ráda skáče po pařezech a přelézá klády. Že ráda venku klečí. Nebrání se ani lezení po čtyřech. Že se klidně sveze na Matějkově motorce. Že je zkrátka nešetří. Takže velur trpí, šoupe se a špiní. A nejde tak jednoduše setřít jako hladká kůže. takže impregnuju a doufám v odolnost.


Po několika měsících nošení jsou boty mnohem světlejší a o mnoho méně třpytivé. Hrubý povrch bot daný třpytkami se poněkud obrousil a boty už moc reprezentativní nejsou. I když používám speciální čistící pěnu na velur, do čista to nejde. Docela by mě zajímala vaše zkušenost s Velurem. Navíc mi přijde, že není velur jako velur, třeba kůže na botách Filii mi přijde mnohem odolnější.


I tak zůstávají Beda botky naše oblíbené, jsou to boty, které Klárce sedí nejvíc. Teď jsme na podzim zainvestovali do slovenských širokých a designových Be Lenka Sparkle a jsem na ně moc zvědavá. Určitě o nich brzo napíšu!

Žádné komentáře:

Okomentovat