pondělí 21. září 2020

Knihy pro děti / Toníkův zlý sen

Známe to všichni. Noční můrou všech rodičů jsou noční můry jejich dětí. Noc. Klid. Vytoužený odpočinek protne hlasitý pláč, případně zběsilý dupot, přinejhorším divoký skok do manželské postele. Ideálně všechno pěkně postupně. A vy máte co dělat, abyste dítě utišili a znovu uspali. Na špatné sny u nás trpí hlavně Klárka, s tou už je ale povětšinou dobrá domluva a stačí jí málo, aby se znovu ponořila do spánku. Kubík trpěl dřív, vzbudil se s šíleným řevem a utišit moc nešel. Matěj si občas něco vykřikne, tomu úspěšně ucpe pusu prso. Noční můry jsou normální reakcí na prožitky během dne, pokud se však dlouhodobě neopakují. Pak už je to na pováženou, co za tím vlastně vězí. A co může pomoct, aby dítě netrpělo. Ucelená dětská kniha o špatných snech nám doma chyběla, i když na nějaké texty jsme narazili během čtení jiných knížek. Knížky "ze života dětí" se o noční můry rádo otřou. Letos vyšla v nakladatelství Portál krásná kniha finského psychiatra Bena Furmana s názvem Toníkův zlý sen. Nese dovětek ...a jak mu s ním babička pomohla.


Pěkně zpracované téma nočních můr z pohledu malého kluka, kterého každou noc straší velké černé náklaďáky. Sen se opakuje, nenechá Toníka spát. Na řešení přijde až babička. Idylické.


I když se může zdát příběh až moc jednoduchý, je kouzelný. Jde vidět, že je téma zpracováno terapeutem, který má zkušenosti s podobnými trablemi. Povídka totiž přináší řešení, a ne ledajaké. Skutečné terapeutické řešení, které můžeme doma aplikovat všichni.


Krom samotného příběhu se na konci knihy objeví i pár stránek určených rodičům. Trocha teorie o nočních můrách plus návrhy řešení. Autor vychází ze své dlouholeté praxe, takže mu to všechno nějak věřím. Dává mi to smysl a rozhodně to s dětmi vyzkouším, až je bude v noci něco strašit.

Kniha je originálně ilustrovaná. Na obrázcích, kde se Tonda zjevně bojí, se ilustrátorovi podařilo strach vysloveně zhmotnit. I když je pořád abstraktní, jde tam cítit. Přesně tak to mají děti, asi takhle by svůj strach nakreslily ony.

Knížka není složitá, je možné ji dopřát dětem už od čtyř let. Jestli je vám téma blízké, nebo to máte doma zrovna aktuální, bude se vám líbit.

-

Knihu jsem si vybrala v nakladatelství Portál v rámci dlouhodobé spolupráce.

Žádné komentáře:

Okomentovat