středa 9. září 2020

Audiokniha / Povídky současných českých autorů

Titul: Povídky současných českých autorů
Autoři:  Antologie
Interpret: Tereza Dočkalová, Matouš Ruml
Délka poslechu: 10 hodin 10 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Ke správnému časopisu má patřit kratší literární útvar. Povídky českých autorů a autorek jsou pravidelnou součástí Reportéra. V knize najdete výběr třiceti pozoruhodných textů. Jsou tu povídky historické, cestovatelské, partnerské, hospodské...
 
Recenze
 
Povídkové soubory jsou ideální na léto. Krátké texty, které  povětšinou nejdou do hloubky, ale jsou spíše oddechovým čtením/poslechem.  Další výhodou těchto sbírek bývá rozmanitost příběhů, různé styly i použitý jazyk. Po přečtení jmen autorů, kteří do sbírky svým malým kouskem sebe sama přispěli, mě nalákalo. Tolik zvučných jmen, navíc všechny mé oblíbené autorky - ženy.
 
Jako každá povídková sbírka i tato má svá slabá místa. Některé povídky jsou silné, jiné jsou přinejmenším originální a vtipné. Jiné mnou propluly a nic nezanechaly. Některým jsem bohužel snad ani neporozuměla. Skoro bych řekla 50 na 50. Za mě.
 
Vyloženě mě pobavila nadmíru pravdivá povídka Jaroslava Rudiše Mistři světa. O tom, jak každý máme to svoje, jak neumíme naslouchat a jak se rádi posloucháme. Vtipné, svižné, ze života. Suverénní texty podaly Alena Mornštajnová i Petra Soukupová, je vidět, že tyto autorky to opravdu umí a jejich příběhy vždycky přijdou s něčím neotřelým. Kupodivu mě zaujal i Parzifallův pád Petra Stančíka, který byl drsný a originální. Historicky hodnotný a hodný zamyšlení se mi zdál text od Pavla Kohouta o hlavním architektovi, který pro nacisty navrhl plynové komory, útrpně silná a hororově naladěná povídka svérázné Anny Bolavé.
 
I přes to na povídkové sbírky nezanevřu, přišly mi vhod, když jsem malovala dětský pokoj nebo přesazovala bylinky. Příjemný lehký poslech z různých světů, který přílišně nezatíží hlavu.
 
-
Tuto audioknihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat