čtvrtek 17. září 2020

Český handmade / Merino kšiltovka & Profi opravy křehkého merina

Je sice skoro po létě, ale chci vám tady na blogu ukázat vychytanou kšiltovku z milovaného merina, která je nositelná od jara do podzimu. Šije se ručně v Česku pod značkou Crawler. O Crawler a jejich merino něžnostech jsem psala už mnohokrát. Dětské merino znám už 6,5 roku, od té doby, co jsme s miminem Klárkou poprvé vyrazili do hor. A já vlastně poprvé přemýšlela, jak funkčně obléct dítě na nošení, válení se v mokré trávě a lezení po studené zemi. Jak dítě obléct do hor. Tenkrát jsem objednala úplně první softshelky a úplně první rostoucí body s ježky z merino vlny. A zamilovala jsem se. Osobně neznám lepšího materiálu pro děti. Na léto, na zimu, do šátku, na spaní do kočárku. Tak univerzální, tak multifunkční, tak dokonalé. Dětem ho beru na každou dovolenou, cestují v něm v autosedačce, vyšlapávají v něm kopce, přeskakují potůčky, v zimě v něm lyžují a válejí se ve sněhu. A na chalupě ho suché vysvlékají...



Teď ale k kšiltovce. Matěj měl období, kdy na hlavu nedal nic. A já to vlastně chápu. Teď má rád jen dvě pokrývky hlavy - bavlněnou kšiltovku Dupeto a merino kšiltovku Crawler. O dupeťácké čepce jsem už psala na začátku léta, tu merino vám toužím ukázat také. Je totiž strašně šikovná a já jsem vděčná, že jsem ji mohla pořádně okouknout u mé kamarádky a jejího syna. Ona ji totiž Edovi kupuje dlouhodobě a já můžu všechno hezky osahat. Když jsem kdysi na jaře narazila na 50% slevu, neváhala jsem. Škoda, že ve slevě byla jen fialová, ale Matěj zatím barevně spolupracuje.


Merino kšiltovka je ve všech směrech vychytaná. Nebudu se rozepisovat o přírodním materiálu, který mám tak ráda. Je rostoucí - vydrží několik sezón - má stahovací šňůrku na různé obvody hlavy. Náklady se tak krásně rozprostřou. Má dokonce i šňůrku pod krkem, která však není nijak uzurpující. Kšilt je tak akorát, aby děcku nezavazel ve výhledu. Nezbytná ochrana krku proti spálení díky prodlouženému zadnímu dílu. Je lehká a vzdušná, odvádí pot, neškrtí, ale drží. Matýsek mi v ní vždycky přijde jako nějaký badatel v africké poušti, tam se přece čepice podobného střihu nosí, ne? Ne, vážně je skvělá, i když teda drahá. Beru to tak, že se dědí, příp. se dá krásně prodat. Merino věci tohle totiž umí, proto je střežím jako oko v hlavě.



O to víc mě bolí, když se merinu stane strašlivá nehoda. Třeba díra na koleni v legínkách. To skoro pláču. Nicméně pokud máte doma lezce a merino máte v oblibě, stane se, že se díry budou objevovat. Jenže co s tím? Já to třeba nezašiju, netroufám si. Nažehlit záplatu na merino si taky nerisknu, materiál se s horkem nekamarádí. Když Matýsek ve svém nechodícím období prošoupal obě kolena levou zadní, vzpomněla jsem si na jeden článek na Crawleráckém blogu. Opravují! Slow fashion. Udržitelnost. Dlouhověkost. To jsou hodnoty, které s holkami sdílím. Všechno řeší individuálně, opravují samozřejmě jen své výrobky, většinou chtějí fotky, aby dokázaly zhodnotit rozsah opravy. Naše prodřené legínky se vyřešily dvěma záplatami a jsou jako nové, myslím, že poslouží ještě pár šťastným dětem :) Tuším, že jsem zaplatila 250 Kč.


Jak to máte s merinem vy? Dokážete si ho spravit, nebo oceníte, když vám pomůže profík?

6 komentářů:

  1. Prvni merino leginy dostala starsi dcera az po druhem roku. Presto se ji stalo, ze spadla na kamenech a mela v nich malou dirku. Tu jsem teda zasila sama. Druha dcera nosila merino leginky v dobe, kdy se jeste moc nepohybovala a kdyz zacla lozit, tak jsem ji je davala jen do auta nebo do nositka, kdyz jsem vedela, ze nikam nepoleze. Nemam nervy na to ji je nechat takhle znicit :). Jinak prvni merino jsem mela taky od Crawler. Prijdou mi ale hooodne drahe, takže kdyz jsem zacala merina kupovat vice, musela jsem prejit k ovci babicce/lambio/zkusmerino.cz (ekvivalenty). Nemaji sice obrazky, ale ceny jsou jinde. Zbytek kupuju taky u Dupeta. Kazdopadne dekuji dekuji za tip na ksiltovku. Nejmladsi dcera mela ted dupeto nebo z unua taky s plachetkou, ale ta umelina mi trochu vadila. Mozna zkusime pristi sezonu tuto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky začala mnohem víc řešit, pro jakou příležitost merino oblíkám. Dávala jsem to třeba jako podvlíkačky do školky s tím, že jim zůstanou ve třídě, když sundají oteplováky. A taky tam Kubík prošoupal kolena. Takže si prostě hlídám, jak to nosí, protože je mi toho prostě líto. A ke kšiltovce - tahle je fakt dobrá, i když mi k tomu nákupu tenkrát pomohla i ta výprodejová 50% sleva (tohle není spolupráce :)). Dupeťácká čepka z bavlny je super. Tu Unuo měl Matěj loni a jak píšete, umělý materiál je super leda tak u moře, kde se může namočit, jinak bych už do toho nešla... Děkuju za tip na levnější merino kousky.

      Vymazat
    2. Vzpomněla jsem si na vás. Zrovna jsem na FB zkusmerino.cz narazila na post, že jejich merino oblečky i servisují :)

      Vymazat
    3. To je super info, děkuju moc.

      Vymazat
  2. Merino jsem začala zařazovat do šatníku také díky svým dětem :) + bambus... Vesměs kamaše a trička. Např. zimní čepice se snažím uplést + z jehlic mi sklouzly i troje kamaše - ale jsem stále začátečník a volna na pletení není tolik, kolik bych potřebovala, takže koupit je pro mě stále výhodnější. Doma máme značky Dupeto a Joha. Mohu doporučit e-shop Minimol ;) Často mívají i různé akce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip na eshop. Určitě mrknu. A v Dupeťáckém merinu jedeme taky. Je úžasné a třeba Kubík snese jen to, ostatní (i Crawler) ho kouše.

      Vymazat