čtvrtek 13. července 2017

Knižní výzva / Skryto v Paříži

Titul: Skryto v Paříži (Hidden in Paris)
Autor: Corine Gantz
Nakladatelství: Motto
Rok prvního vydání originálu: 2011
Počet stran: 400
Seženete v internetovém knihkupectví Martinus.cz

Anotace

Ztracena ve Francii, v cizím prostředí, mezi lidmi, kterým sotva rozumí, se Annie vzpamatovává z náhlé smrti svého manžela. Jedinou jistotou v jejím životě je dům uprostřed Paříže, ve kterém se ukrývá před světem a který láskyplně opečovává, dům provoněný jídlem, protože Annie je nejen dokonalá hospodyňka, ale také nadšená kuchařka.
Za žádnou cenu se milovaného domku nechce vzdát a když jí hrozí bankrot a vystěhování, rozhodne se do svého domova přijmout nájemníky. S příslibem nových začátků v Paříži přiláká Lolu, bývalou modelku, která s dětmi prchá od manžela, a záhadnou tichou dívku Altheu. Když se k nim připojí ještě nevyzpytatelný francouzský umělec a nesnesitelný Francouz s aristokratickým chováním, životem v domě to pěkně zamíchá.
Annie chtěla zachránit svůj dům, ale brzy zjistí, že ještě naléhavěji potřebují pomoc její nové nájemnice – a možná by v průběhu mohla zachránit i sebe samotnou…


Recenze

S přicházejícím létem jsem nějak nestíhala číst. Knihu Skryto v Paříži jsem měla rozečtenou dva ostudné měsíce. Ani jednou jsem však neměla tendenci ji odložit nepřečtenou. Po pravdě jsem od knihy nečekala žádný velký zázrak, žádnou hlubokou filozofii, proto nejsem zklamaná. Splnila přesně to, co jsem od ní čekala, lehké a příjemné čtení s romantickým podtextem a toho se mi dostalo plnými doušky.

Příběh o třech velmi odlišných zlomených ženách, které v Paříži hledají chuť znovu žít. Už z prvních stránek se na vás vyvalí dokonalá francouzská atmosféra. Hned zatoužíte tam být. Hned zatoužíte vlastnit historický dům s duší uprostřed Paříže, hned zatoužíte být ženou v domácnosti v tomto kouzelném domě, hned zatoužíte nedělat nic jiného než vařit, péct a smlouvat na tržišti o nejlepší flák telecího. I ty tři drzé syny byste nějak zkousli. Samozřejmě byste na sebe nechtěli vzít osud hlavních postav, ale ta atmoška to fakt přebíjí.

Všechny postavy procházející velkou životní krizí se jen tak náhodou setkají v jednom pařížském domě. Není to sice tak úplná náhoda, ale i tak. Že by se fakt tito lidé nějak přitahovali?? Všichni se bojí udělat něco. Bojí se udělat byť jen jeden nezbytný krok, bojí se udělat jakoukoliv změnu. A tak se chvíli všichni plácají v tom svém neštěstí a trpí. Ale vzájemně si pomáhají a to je šlechtí.

Nikdo z nich to nemá v životě jednoduché a proto to není jen čistá slaďárna. Je to jak romantika, tak drama. Jemný příběh plný smutku, ale také drobných a znovuobjevených radostí ze života. Kniha o hledání smyslu života. O tom, že každá situace, ač se nám zdá sebehorší, má cestu ven. Příběh o zoufalém hledání pomoci a o ochotě tuto pomoc přijmout. O novém začátku. O tom, jak všichni chodíme po světě se zavřenýma očima. O tom, jak se necháváme vláčet osudem.

Co se mi na knize líbilo, byl lehce satirický a místy peprný humor Annie. Na druhou stranu mě vždycky tyto samozvané spasitelky iritují ze všeho nejvíc.

I na této knize mi vadila jediná věc, která mi mimochodem vadí u spousty dalších. Všechno mi to prostě přišlo "až moc". Až moc vykonstruovaný děj, až moc tragických postav, až moc zoufalství, až moc beznaděje a až moc náhod. Dát dohromady lidi z tak odlišných prostředí a s tolika komplikovanými životy, vzájemně je proplést v dokonalé harmonii a vyplivnout je v závěru knihy ven v bouřlivém happy endu, mi přijde dost přitažené za vlasy.

"Chceme všechno strašně rychle. Pořád jenom shromažďujeme, utrácíme, konzumujeme. Jsme bohatí a jsme zdraví, a přesto toho všeho nedokážeme využít ve chvíli, kdy jde jen o to vychutnat si okamžik."

6 komentářů:

  1. díky za recenzi, hned jsem ji stáhla a připravila do čtečky a až dočtu Osm, jdu na ni. :-)
    Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. mne osobne se knizka moc nelibila, mela jsem ji pujcenou z mahenky v elektronicke verzi. Vic se mi libily knizky o Provence od Mayle jako letni pocteni, tohle bylo moc depresivni, cekala jsem prazdninovou pohodovku :) mozna je to i tim, ze mam neustale nemocne dite, musela jsem zrusit dovolenou a propadla zaloha, vypada, ze kvuli synove dalsi nemoci nepojedeme ani v srpnu nikam, v puberte jsem vyhrala boj s anorexii a kniha mi vse pripomnela a toho splinu bylo az moc... Nerikam, ze je spatna, ale jedno precteni staci, navic jsem postradala vtip a pribeh byl predvidatelny. Za mne nenadchne a neurazi ;) Jana F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne to depresivni neprislo, asi to bude opravdu tim, ze mate osobni zkusenost s nemoci. To by se mi asi taky necetla dobre. A souhlasim s tim ze pribeh je predvidatelny, to mi ale prijde posledni dobou u vseho :(

      Vymazat
  3. Sci fi a severske detektivky. To je zatim porad dost prekvapive :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, no jak kdy. Já jsem fakt dost "úchyl" na severské detektivky a různé thrillery a musím to prostě už trochu střídat :)))

      Vymazat