úterý 4. července 2017

Černá Hora / Den šestý

V neděli přejíždíme z hor k moři. Do Sutomore. Po dlouhém váhání jsme zvolili přejezd z Gusinje do Sutomore přes Albánii, protože je o něco kratší a cesta je rozhodně zajímavější. A taky přímočařejší. Češi, se kterými jsme se seznámili v kempu, nám potvrdili, že cesta přes Albánii je ok, asi rok vyasfaltovaná (jiný muž nám totiž tvrdil, že se ještě loni musel z hranic vrátit, protože by si kvůli kamenům zničil auto). Hraniční přechod pár kilometrů za obcí Gusinje je malý, ale poctivý. Zdrželi jsme se tady asi 15 minut, kromě pasů chtěli vidět i doklady od auta (často se tudy vozí kradená auta ze západní Evropy do Albánie). Češi měli pravdu, celá cesta - hlavní tah na jih - byla poměrně nová a asfaltová. Ovšem kromě asi 500 metrů za samotným hraničním přechodem, tam je stále kamenitá, tak se nenechte odradit, brzy se to rozjede. No, rozjede... Ani moc ne, protože celou dobu pojedete díky členitosti krajiny v průměru čtyřicítkou. Samé serpentýny, ani jeden tunel, šplhání, klesání, rozhodně nic pro slabé žaludky. První obec za hranicemi je Vermosh. A musím říct, že Albánie je nádherná, tedy aspoň z toho, co jsme viděli.


Hned za albánskými hranicemi podél cesty potkáváme jeden betonový bunkr za druhým. Říká se jim houby a my jsme viděli jen ty zcela opuštěné a zpustlé. Těchto betonových potvor je plná Albánie, říká se, že jich je cca 1 milión (obyvatel je 3,5 milionu). Byl to trochu paranoidní výmysl diktátora Envera Hodži, země je nikdy k obraně nepoužila. Jsou i na hřbitovech a u kostelů. Taková zajímavost.



Všude na silnici se něco pase. Co na tom, že se jedná o hlavní tah. Osli, krávy, ovce, kozy. Uhnout se jim moc nechce. Řízení teda musí být obezřetné i v tomto směru. Kromě zvířat potkáváme na silnici jeden mercedes za druhým, Albánci mají asi velkou slabost pro německou značku. Některá auta asi někde někdo postrádá...


Celou dobu jsme jeli kaňonem nebo se šplhali horskými průsmyky nahoru. V navigaci jsme měli zadanou Podgoricu a když jsme se přiblížili k hranici Albánie - Černá Hora, navigace nás na jednom rozcestí navedla směrem dolů. Přechod měl být za pár kilometrů. Když jsme přijeli na domnělé místo hranice, čekal na nás jen betonový zátaras na silnici. Zdá se, že cesta tady končila. Tak jsme se museli vrátit a jet tou druhou cestou. Trochu delší, ale zato vedoucí kolem Skadarského jezera. Skadarské jezero je největší na Balkáně, je velice hluboké a chovají tady kapry. Pokud se vám tedy zasteskne po českých Vánocích, tady máte jedinečnou možnost. My si jezera nijak neužili, zrovna pršelo. Je obrovské, členité, pestré. A krásné. Mokřady poskytují útočiště ptactvu - mimo jiné pelikánům.





U Skadarského jezera jsme přejeli znova hranice - tentokrát tedy z Albánie zpět do Černé Hory. Tady jsme se zdrželi aspoň půl hodiny a v obecném zmatku, typicky jižanském troubení a chaotickém předjíždění nás nakonec odbavili. Kufr nám na rozdíl od jiných neprobírali.


Od hranic už to celkem svištělo a za nedlouho jsme byli v Sutomore. Sutomore je známé letovisko zhruba uprostřed černohorského pobřeží. Vyloženě u moře jsem nebyla asi 3 nebo 4 roky a hrozně jsem se těšila. Miluju hory, ale moře taky. Pro mě je teda ideální cestovat po zemích, kde je oboje (zatím se nám to daří dost dobře skloubit - Itálie, Portugalsko, Korsika, Sardinie, Balkán). Černohorci se v tomto směru mají dobře. Trochu závidím.


Ubytování na 5 nocí máme přes Airbnb. A i tentokrát se povedlo. Pokud se chystáte do Sutomore, tohle ubytko velice ráda doporučím. K moři sice musíme jít asi 15 minut, ale za příjemnou cenu nám mladí majitelé poskytují super servis. Navíc mají podobně staré děti - Davida a Viktora, takže si spolu všichni pořád hrají a během pár dní vytvořili slušný česko-černohorský gang. Netuším, jakým způsobem spolu vlastně komunikují, ale vypadají spokojeně.

4 komentáře:

  1. Ahoj Jani, zdravím vás k moři! Úžasné zážitky a skvělé zápisky, obdivuji, jak stihas při tom všem psát poměrně obsáhlé články, dávat fotky atd.
    O ubytování typu Airbnb jsem už něco četla, nicméně stále nevím, jak to funguje. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marcelo, děkuju. Mám radost, že ty zápisky tolik z vás čte. Airbnb je vlastně způsob pronajímání vlastních nemovitostí - bytů, domů. Máš např. velký dům, děti se ti odstěhovali, pár místností máš prázdných, tak je pronajmeš přes server Airbnb. Ti si vezmou samozřejmě nějakou provizi. Pro nás jako turisty hledající ubytování je to vlastně stejné jako třeba booking.com - tam jsou ale spíš hotely, B&B, hostely... Oba dva servery využíváme a jsme max. spokojení.

      Vymazat
  2. Booking též využíváme ;)
    Takže toto je vlastně ubytování v soukromí :) tak děkuji za tip a vysvětlení, příště mužem též vyzkoušet. Uzivejte dovolené a buďte v pořádku!
    M.

    OdpovědětVymazat