úterý 19. ledna 2021

Knihy pro děti / Bludiště - interaktivní velkoformátovky

Kdo nemá doma Bludiště, jakoby nebyl. Nechápu, jak jsme mohli žít bez těchto velkoformátových knih, které absolutně pohltí celou rodinu. Já bych se nechala v klidu pohltit na půl dne, kdyby ti tři svolili.  Zalezla bych si do postele s konvičkou čaje a pracovala na všech těch tajných misích. Bludiště jsou zatím k dispozici třikrát, rozuměj ve třech dílech. První dva díly - Bludiště: Staň se soukromým detektivem a Bludiště 2: Záhada Zlaté věže dostaly mé děti od našich kamarádů k sedmým a pátým narozeninám. Oni je doma milují a vzhledem k jejich dobrému vkusu na knížky jsem věděla, že se jednoduše ujmou i u nás. Na Vánoce jsme si společně pod stromkem rozbalili díl třetí - Bludiště 3: Zámek v oblacích.


Princip všech dílů je stejný, na každé skvostně ilustrované dvoustraně je důmyslný systém bludišť, kterým musí čtenářův prst projít, aby knižní hrdinové našli toho, koho hledají. A cestou plní další úkoly. Hledají se ukryté předměty či osoby. Na každé dvoustraně je takových zadání hned několik, nehrozí proto, že by se kniha rychle okoukala. Toho se opravdu nebojím, protože ilustrace jsou tak velkolepé, tak propracované, tak dechberoucí, že nabízí nekonečno zábavy a inspirace k dalším soukromým pátráním.


I kdyby se vám nechtělo hledat a bádat a pomáhat hrdinům zachránit svět, můžete se jen beze slov kochat. Ty ilustrace jsou složité, detailní a tak zajímavé, že jen jednoduché prohlížení stránek vás bude bavit.

V prvním díle se seznámíme s panem X, který ukradl Bludný kámen, taky se sympatickým detektivem Pierrem a jeho kamarádkou Carmen, kteří se snaží všechny záhady spolu se čtenářem vyřešit. Projdeme mnoho propracovaných bludišť, zjistíme, jak s knihou pracovat.



Druhý díl nás zavede do New City a jeho luxusních staveb, opět proženeme pana X a budeme se snažit zachránit vzácnou bludišťovou kostku.



Třetí díl se odehrává v úžasném Ostrovním městě, nehledáme už pana X, ale tajemné muže zvané Železné masky. A ochránit musíme vzácné Kouzelné vejce.



Nedokážu objektivně říct, který díl je nejlepší. Jsme nadšení ze všech a prosím, moc prosím, aby tohle byla ta nikdy nekončící série a nové díly přicházely z Japonska se železnou pravidelností.

Nejde jen totiž o samotná bludiště, která baví asi většinu předškolních a školních dětí. Jde o ty jednotlivé výzvy, děti se cítí být povolány, cítí, že musí pomoct plnit úkoly, aby se vše kolem narovnalo. Pro dospělé jednoznačně úžasná antistresová aktivita. Pche, kam se hrabou omalovánky.


Za ilustracemi stojí Kamigaki Hiro a japonské grafické studio IC4DESIGN, které se řadí mezi 200 nejlepších světových ilustrátorů. Všechny knihy vyšly pod značkou Bambook v nakladatelském domě Grada. Navíc si myslím, že jsou v prodeji za velice příjemnou cenu, když zhodnotím kvalitní zpracování a snad až uměleckou hodnotu.



Tyto knihy jsou bezva tipem na dárek pro zvídavé děti zhruba od 5 let, můžou být i skvělým společníkem do nařízené karantény, hodí se také na jakoukoliv dovolenou, protože i přes svůj obří formát nabízí nepřeberné množství zábavy pro každého člena rodiny, na chalupu, na zkrácení dlouhých zimních večerů... Nadšení neopadává, knihy nás baví už několik měsíců. Klárku baví o něco víc než Kubíka, Kubík se do stránek nedokáže tak hluboce ponořit, jako starší sestra.

Kdo má tyto knihy doma a kdo sdílí moje nadšení?

3 komentáře:

  1. Zuzka Zatloukalová21. ledna 2021 v 13:50

    Jani, máme doma prvý diel a zaujal všetkých. Aktuálne je to obľúbená kniha najmladšieho,ani nie dvojročného Tiborka. Určite prikúpime ďalšie. Sú to krásne kúsky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzi, určitě za to stojí. U Klárky je fajn, že už je u toho víceméně samostatná, takže když neví coby, a nikdo nemá prostor se jí věnovat, vezme Bludiště a valí :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek, podívejte se také na interkativní knížky pro děti v 8 jazycích od Geniuso, https://www.geniuso.sk/cz/

    OdpovědětVymazat