neděle 10. ledna 2021

Hrajeme / Zombie Kidz: Evoluce

Zůstaňte doma, hrajte hry. Tohle motto u nás sice úplně neplatí, sedět doma s dětmi je masakr, který není radno podstupovat. Nahromaděná energie musí z těla ven. Nicméně Pan Covid nás už před rokem trochu víc pošťouchl a začali jsme s dětmi hrát mnohem intenzivněji než dřív. Zapojil se i Chlupáč, některé hry hraje s dětmi vyloženě on (ano, některé ho velice chytly), jiné já. Matěj se nám do toho všeho motá hlava nehlava, většinou musí mít pocit, že hraje taky. Hra, kterou s Klárou (toho času 7) a Jakubem (toho času 5) hraju výhradně já, je skvělá kooperativní deskovka Zombie Kidz: Evoluce (vydavatel ADC Blackfire). Děcka ji dostaly společně v září k narozeninám, na základě mnoha kladných recenzí jsem jim ji chtěla dopřát. Chytla je hned, ačkoliv do té doby netušili, co jsou zombíci, téma je samozřejmě totálně pohltilo. Občas se tady po bytě kymácejí s přimhouřenýma očima, jednu nohu vláčí za sebou a šeptají "Zombíííí, zombíííí". I dvouletý Matěj. Je v tom dobrej.


Zombie Kidz je kooperativní rodinná hra pro dva až čtyři hráče, na krabici se uvádí od 7 let. Kubík ji v 5 zvládá poměrně obstojně. Občas potřebuje trošku pošťouchnout. Každý hráč dostane jednu cool figurku s hrdinou - malým lovcem zombíků. Hráči mají za cíl ubránit svou školu před náporem zombie. Musí společně uzamknout čtyři vchody, aby dovnitř nemohly další a další potvory.



Hráč hodí kostkou, podle hozené barvy přidá kartu zombie do jedné (stejně zbarvené) místnosti školy. Ve stejném tahu ještě posune svou figurku do jedné z místností a tím může odstranit až dvě zombie, pokud se nachází ve stejné místnosti. Stejně tak může zůstat na místě a zombíka odstranit, pokud tam je s ním. Spolu s druhým hráčem se musí sejít u jednotlivých vchodů do školy a plácnutím zamknout bránu. Ke společné výhře je třeba zavřít všechny čtyři vchody. Hráči společně prohrají, pokud má do školy vstoupit na základě hodu kostkou další zombie a není už k dispozici. To jsou stručná, velmi jednoduše popsaná základní pravidla. I když se na první pohled zdá, že nejde prohrát, opak je pravdou. Kostka někdy dokáže vyvádět šílené schválnosti.



Co je ale potřeba vyzdvihnout, je dodatková "Evoluce". Co to znamená? Hra se vyvíjí. Aby hraní bavilo déle, aby děti motivovala k lepším výkonům... Hráči každou odehranou hrou plní různé mise (uvedené v pravidlech) a šplhají tak po pomyslném žebříčku lovců zombie. Na zadní straně aršíku s pravidly je tabulka postupu, kam si děti lepí malé samolepky. Dostávají se tak ve hře dále, postupně otevírají přiložené obálky (celkem 13 tajných obálek je součástí hry). V nich jsou skryté různé vychytávky, např. rozšíření pravidel, karty superschopností hrdinů, nové smrtící schopnosti zombíků, další mise ke splnění... Moje děti to úplně dostalo. Baví je plnit úkoly, jednak si přijdou fakt důležití, jednak je to udržuje v napětí, kam se hra posune příště. Je to pestré, je to zábavné, je to originální. 




Hra je krásně zpracovaná po grafické stránce, figurky, zombíci, herní plán (který má dvě strany obtížnosti podle aktuálního počtu hráčů). Také nesmím zapomenout na jeden důležitý bod, a to je délka hry. Je to svižná jednodušší hra, jedna partie je většinou na 10 - 15 minut.



Co dodat? Moc se mi líbí, jak autor ke hře přistoupil, aby děti hraní opravdu bavilo. Je promyšlená do posledního detailu, naprosto předčila má očekávání. Plusem je i princip kooperace, hráči buďto společně prohrají nebo vyhrají. Je to jedna z nejhranějších deskovek u nás doma. Doporučuju ji i těm rodinám, které s deskovkami teprve začínají.

2 komentáře:

  1. Díky moc za lákavou recenzi, na deskovkach frcime!Znáte Dragomino?Nás hit od Vánoc �� Mějte se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My právě taky :) Dragomino nemáme, děti dostaly každý po hře - máme Jízdenky, prosím, Junior + Kingdomino + My first orchard pro Matějka :) Dragomino dobrý??

      Vymazat