čtvrtek 22. října 2020

Chytrá hračka / Tkaničkové vyšívání Quercetti

Tím, jak nám postupně ubývá organizovaných aktivit, mi přibývá víc a víc vrásek, propocených triček a v lednici se záhadně ztrácí víno. Tady přestává sranda. Jak zavřeli sportovní aktivity, řekla jsem si, že je budu víc honit po lese. Když zavřeli Kláře školu, byla jsem celá důležitá, že si aspoň vyzkouším to domácí vzdělávání, po kterém někde v hloubi duše toužím. Toužila. Už ne. Můj prvotní elán a schopnost zásobovat Klárku po domácku vytvořenými pracovními listy se někde začal vytrácet. A jsem vděčná za to každodenní hodinové online okénko s paní učitelkou, kdy se choulím v rohu u zdi, aby ostatní neviděli, že jsem ještě v deset v pyžamu a zapíjím suchý rohlík silnou kávou. Mezitím se k nám dobývá Matěj, myslí si, že voláme s babičkou. Kubíka sobecky posílám do školky. Ale přijde mi, že domů chodí nějak brzo. Že jsem sotva stihla uvařit oběd...



Není divu, že si chci zalézt na pár minut někam, kde nikdo nekřičí MAMÍÍÍ. Máte takové místo? Já ho stále ještě hledám a už se pomalu vzdávám naděje, že existuje. Mám pocit, že každé takové místo mé děti sežraly. Není úniku. Tak jsem vděčná za každou dětskou aktivitu, která je samostatná. A tichá.


Děti v posledních dnech zaujala vyšívací sada od Quercetti. Máme tento základní set Filò, ale prodává se několik variant prošívání. Naše je určená dětem od 4 let, Kubík v 5 ji velmi rychle intuitivně pochopil. Bez nějakého složitého vysvětlování. Sada v kufříku o rozměru větší A4 ukrývá 8 tkaniček ve 4 barvách, 4 plastové tyčinky (pera), do kterých se provázky navlékají, a šablony. Víko kufříku je jakoby gumové a je plné částečně zaslepených dírek. Tkanička se dá do plastové tyčinky a tyčinka se zapíchne do jedné z dírek. Tyčinka se vytáhne a dírka se jakoby uzavře, i s provázkem vevnitř. A tak se pokračuje dál.





Tímto zajímavým způsobem jdou vyšít neuvěřitelně působivé obrázky. Děti mohou tvořit podle sebe, anebo podle přiložených šablon. Pokud je chuť, trpělivost, představivost, vznikají mistrovská díla.



A tu představivost má Kubík, kterého sada baví ještě víc než Klárku. Dokáže se u ní zaseknout na dvacet minut. Tichých dvacet minut. Samostatných dvacet minut. A to už je co říct. Krom zmíněné představivosti a trpělivosti vyšívání posiluje manuální zručnost, jemnou motoriku. Je ale taky dobré k uvolňování zápěstí, může tak posloužit předškolákům jako šikovný nástroj k naučení se správnému úchopu. Na vyšívání můžete s dětmi zkoušet také tvarování geometrických tvarů, číslice, písmena.




P.S. Znáte nějakou šikovnou začátečnickou vyšívací sadu s jehlou a nití (bavlnkou) pro školačky (školáky)? Jako malá jsem něco podobného měla, ale teď jsem nějak nedokázala dohledat to, co by splnilo moje představy. Asi by to chtělo vyšívací obruč...

-
Za vyšívací sadu děkuju eshopu Kvalitní Hračky.cz.

4 komentáře:

  1. Mám vyhlídlé 2 sady první:h //www.pipasik.cz/produkt/stela/
    A druhá:https://buuk.cz/kategorie-produktu/provlekacky/

    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuju, už jsem taky s dětma vyzkoušela ty od Buuku a jsou úžasné. Hrozně je to bavilo. Jen bychom jich potřebovali stovky :))))

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    zrovna mají moje 3 děti taky vyšívací období. Řešíme čtvrtkou, do které tlustou jehlou udělám dírky, oni pak vyšívají. Obrázek buď kreslím já nebo moje děti. Vyšívají kulatou jehlou a samozřejmě bavlnkou. Teď jsme se pustili do vánočních přání. Inspiraci najdete na pinterestu. Narychlo, pro představu jsem našla předlohu:

    https://www.barevnenapady.cz/cs/papir/tvorime-z-papiru/vanocni-prani-vysivany-stromecek.html

    ale jak už jsem psala, já jim to vyrábím doma. Mám taky 3 děti, teď je to záhul, ale tohle je pro mě docela relax.
    Mějte se hezky Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, děkuju, taky se asi do něčeho vrhnu, hned jak se přehoupne toto rychlé období. Takovou vyšívačku bych mohla zvládnout i já :) Děkuju za tipy!

      Vymazat