úterý 20. října 2020

Audiokniha / Baletky & 9. narozeniny Audiotéky

Titul: Baletky
Autor: Miřenka Čechová
Interpret: Tereza Dočkalová
Délka poslechu: 4 hodiny 35 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Příběh o tanci, divokých devadesátkách a hledání sebe sama.

Baletky mají dvě tváře. Tu přední, usměvavou a dokonalou. A pak tu odvrácenou. Když baletky zmizí za oponou, obličej se zkřiví do ztrhaného šklebu, protože se dusí. Při tanci totiž nemohou dýchat pusou. Na utrpení jsou trénované. Próza tanečnice a režisérky Miřenky Čechové vychází z vlastních zkušeností a deníkových zápisů. Hlavní hrdince ještě nebylo čtrnáct, a už je odbornicí na používání projímadel, na ošetřování krvavých palců a stahování prsou. Poznává klubový život v Praze, sex a drogy, a zjišťuje, že má nevlastního bratra, který je úplně jiný, než by chtěla.


Recenze

Drsný příběh holčičky, která se v deseti letech stala ženou. Šla studovat do Prahy na baletku. Byla elita. Byla tou, kterou se rodina chlubila. Ale jen proto, že neznala ani zlomek pravdy o tom, jak to na konzervatoři chodí. Od deseti let se musela starat sama o sebe, od deseti let brala své tělo jako nástroj, od deseti let postrádala svoji duši. Od deseti let trpěla hlady, brala léky proti bolesti. Od deseti let se děsila svých prsou a chlupů. Od deseti let si nevážila sama sebe. A od deseti let nevěděla, co si se sebou vlastně počne.

O baletkách se toho šušká spousta a každý snad ví, že je to dřina. Tento příběh mě ale svou syrovostí zaskočil víc, než bych čekala. A moc mě bavil, zhltla jsem jej za pár večerů. Mám ráda tyto reálné popisy a deníkové zápisy. Zpravidla zvyšují tempo a hravě si získávají posluchačovu pozornost.

Velice drsná zpověď holky, která v deseti letech přichází z maloměsta do velkého baletního světa v Praze. A jak se těší. Velice záhy odhaluje, co se za sladkou oponou skrývá. Potýká se s neúctou a tyranií ze strany učitelů, začíná nenávidět své tělo, které, jak ji připadá, je jediné, co má. Je jen tělo. Tělo, které musí být dokonalé, podrobuje hladovění, mrzačení a nerespektu. Už o nějaký ten rok později ochutnává bohémský život, kluby, alkohol, drogy a sex. Příběh končí v jejích osmnácti letech, kdy si konečně uvědomí, co od života chce.

Za mě to byla opravdu silná káva, od které se nešlo odtrhnout. Velmi dobře zvolená forma vyprávění, která se prolínala s břitkými deníkovými zápisy, mě hodně bavila. Autorka nefňuká nad svým osudem, celá kniha se nesla v duchu lehké sebeironie, i tak mi bylo všech těch nevinných holčiček a zničených lidských osudů líto. Nemůžu hodnotit jinak než 5*.


AUDIOTÉKA SLAVÍ 9. NAROZENINY

A co by to bylo za oslavu, kdyby byla bez dárků. Abychom si mohli užít podzimní poslech na maximum, ve dnech 20. a 21.10.2020 nabízí úplně všechny tituly za 199,- Kč. A je jasné, že u některých audioknih se to opravdu vyplatí ♥

-
Audioknihu Baletky jsem si vybrala v rámci dlouhodobého partnerství s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat