pondělí 26. října 2020

Knihy pro děti / Edison: Záhada ztraceného myšího pokladu & Podpora vydání Einsteina

O některých knihách se se tolik mluví. V momentě, kdy vyjdou, objevují se všude. Na sítích, v recenzích, v tisku. Jsou něčím výjimečné. Příběhem, ilustracemi, originálním zpracováním. A slaví dlouhodobý úspěch, nejsou to žádné rychlokvašky, po kterých se za rok slehne zem. Až ten prvotní boom opadne. A přesně takoví jsou "myšáci". Celá dynastie myšáků, dalo by se říct. Myšáci vycházejí už od roku 2014 v nakladatelství Dynastie a hodnocení jsou více než vysoká. Zatím jsou na světě 3 díly a v současnosti bojuje o přízeň čtenářů díl čtvrtý s názvem Einstein v rámci crowdfundingové kampaně na Hithitu. Moc jistot nám v této divné době nezbývá, kvalitní literatury není však nikdy dost. Podporou tohoto (a mnoha jiných) projektů můžeme přispět malou kapkou do moře k rozhýbání české oslabené ekonomiky. Pokud myšáky znáte, nejspíš už máte předplaceno, pokud neznáte/nemáte, vězte, že tohle je opravdu skvostná knížka pod vánoční stromeček.



Já jsem myší příběhy neobjevila hned v roce 2014, kdy v Česku vyšel první díl s názvem Lindbergh - Dobrodružství létajícího myšáka. To jsem se teprve do tajů krásné dětské literatury začala ponořovat. Registrovat jsem začala až díl druhý, který vyšel o dva roky později - Armstrong - Dobrodružná cesta myšáka na Měsíc. To bylo nádherně ilustrovaných myšáků všude plno. A nebylo divu. Příběhy se opírají o nejvýznamnější vynálezy všech dob a osobnosti, které změnily svět. Charles Lindbergh, průkopník letectví, Neil Armstrong, první člověk na Měsíci. To jsou bezesporu tak inspirativní příběhy, které dětem mohou ukázat, že nic není nemožné a že za svými sny si musí stát.




Když moje děti konečně dozrály do těchto úžasných knih německého autora Torbena Kuhlmanna, dala jsem jim vybrat. Ať si zvolí jednu, kterou začneme. Ať zjistíme, jestli i u nás bude tato literatura fungovat. Ne jednou se totiž stalo, že absolutní trhák u mých dětí prostě nefungoval. Vybrali si tak, jak bych zvolila já. Snad podle barvy titulky, snad podle živlu, o který v knize jde. A tak máme doma Edisona. Mladý myšák se spolu se zkušeným myším profesorem pustí do podmořského dobrodružství, protože pátrají po ztraceném pokladu, který leží na dně Atlantiku. Nejprve musí sestrojit stroj, který jim umožní potopit se do hloubky. Když pak poklad naleznou, odhalí zajímavé tajemství. Asi je zřejmé, komu skládá poctu tento díl - Thomasi Alva Edisonovi.





Všechny knihy o myšácích jsou založeny na detailních a přenádherně propracovaných ilustracích. Ilustrace (často velkoformátové pokrývající celou dvoustranu) dominují a jsou důvodem, proč jsou tyto knížky tak oblíbené. Strašně se mi líbí i podrobné kresby jednotlivých vynálezů, aby si děti udělaly představu, jak věci fungují po technické stránce. Myšáci jsou v příběhu vlastně taková kulisa nějakého velkolepého objevu, roztomilí a moudří nositelé dobrodružství. Aby čtení bavilo i děti předškolního věku.



Já jsem z Edisona nadšená hlavně po grafické stránce, o tom žádná. Nad obrázky byste se mohli kochat hodiny, povídat si a zkoumat detaily. Děti naopak zaujal spíš samotný příběh, líbilo se jim dobrodružství pod mořem. A rozhodně připravilo ornou půdu pro další myšáky u nás doma. Třeba pro výše zmíněného Einsteina...

Žádné komentáře:

Okomentovat