neděle 4. října 2020

Audiokniha / Temná dcera

Autor: Elena Ferrante
Interpret: Helena Dvořáková
Délka poslechu: 4 hodiny 54 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Leda, profesorka anglické literatury na florentské univerzitě, pochází stejně jako všechny hrdinky románů Eleny Ferrante z Neapole. Kdysi odtamtud utekla, aby se vdala a porodila dvě dcery. Nyní odpočívá na pláži v jižní Itálii, rozvedená, její dospělé děti odjely za otcem a ona se ke svému překvapení cítí konečně spokojeně a svobodně. Setkání s mladou matkou Ninou a její malou dcerou v ní však probudí zasunuté vzpomínky na dětství, na matku, se kterou měla, tak jako většina hrdinek Eleny Ferrante, komplikovaný vztah, a na dcery, které milovala tolik, až se začala bát, že se v nich rozplyne a ztratí sama sebe.

Zprvu poklidné přemítání nad novým životem se postupně proměňuje v drásající konfrontaci s temnými vzpomínkami, která posléze vyústí v drama. Elena Ferrante i v tomto románě nahlíží do nitra ženy, do jeho skrytých zákoutí, odkrývá narušené vztahy hrdinky k její rodině, k partnerovi i k sobě samé a nechá vyplouvat na povrch dlouho potlačované destruktivní pocity.



Recenze

Na děj opravdu minimalistický příběh se odehrává na sluncem ozářené italské pláži během několika málo dnů. Univerzitní profesorka Leda si užívá času, který nemusí dělit mezi sebe a své dcery. Má hodně času na rozjímání a přemítání o životě. Když jí však do poklidného polehávání vstoupí tajemná Nina s malou dcerkou a početným neapolským klanem, začnou se dít překvapivé věci. Nenápadné události, které Ledě odhalí spoustu temnoty a životních pravd.

Elena Ferrante, ať už se pod pseudonymem skrývá kdokoliv, je uhrančivá spisovatelka. Její knihy mě přitahují jako magnet, i když se vždycky jedná o velmi temná témata, nadmíru složité postavy a hluboké myšlenkové pochody. Sága Geniální přítelkyně patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy četla/poslouchala. Po poslechu audioknih, které najdete i tady na blogu, jsem si ságu začala dokupovat i papírovou, tak moc za to podle mě stojí.

Autorčino nimrání se v hloubi ženské duše nezná hranic. Podle mě by to většina chlapů nestrávila, jejich myšlenkové procesy jsou zcela odlišné. I proto se kloním k tomu, že Elena musí být ve skutečnosti žena. Na rozdíl od Geniální přítelkyně, která byla jak dějová tak vztahová, je Temná dcera vyloženě psychologicky zaměřená. Hluboké úvahy hlavní hrdinky odkrývají všechny bolesti i touhy, opírají se hlavně o úlohu mateřství. O to, jak může být náročné přeprogramovat svůj dosavadní život na děti a obětovat se jim. O tom, jak ženám chybí odvaha postavit se tomuto módu.

Leda mi nebyla vůbec blízká, vlastně jsem ji vůbec neměla ráda, nechtěla bych ji dokonce ani znát, ale syrové vyprávění mě jako vždy strašně bavilo. A ten závěr? Jednička s hvězdičkou.

-
Tuto audioknihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobého partnerství s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat