středa 28. října 2020

Všichni jsme učitelé & Pozvánka na ONLINE konferenci Růst společně

Situace je vážná. Vzdělávat doma děti není tak jednoduché. A tím nemyslím jen chudáčky školáky, ale i děti v mateřských školách. Že školky jedou? Stačí jeden pozitivní Covid případ a všechno může být jinak. Na jaro se z velké části dospělého národa stali učitelé a na stejné vlně jedeme dál i teď na podzim. Na jaře jsem měla doma dvě školkové děti, teď mám jednoho předškoláka a prvňačku. K tomu teda ještě jedno velké mimino. Pokud bych měla shrnout tento vynucený domácí stav, nazvala bych ho intenzivním. A to ve všech rovinách a v celé škále emocí. Na jednu stranu si to doma všichni užíváme a je to fajn, že máme rázem tolik času na společné čtení a hraní deskovek. Nikam nespěcháme. Necítím tlak v podobě času, což je pro mě velké plus. Ale je tak těžké věnovat se všem. Zavděčit se všem. Najít si prostor pro všechny. Vymyslet jim něco, co je bude bavit a zároveň jim to něco dá. V tomto je potřeba hodit se prostě do klidu. Nikdy se nezavděčím všem. Nikdy nebudu perfektně připravená na jejich aktuální potřeby. A ty okna umyju za rok. Dělám to jak nejlíp umím a dokážu. S tímto se snažím usínat.


Co dělat, aby se člověk v této intenzivní době nezbláznil? Je třeba si uvědomit, čím mě celá situace obohacuje. Co mi dá dobrého? Myslíte si, že to není možné? Ale je. Už jen ten společný čas je výhra. Už jen to, že ráno nemusíme děti kopat násilím z postele. Že nemusíme složitě plánovat odpolední logistiku, kdo koho kam poveze. Táhne nás to víc ven, do přírody. Omezili jsme zbytečné nákupy, které jsou docela jistě prázdným rodinným časem. Máme jedinečnou možnost opravdu se napojit na svoje děti. Můžeme růst společně.


Blbé je, že v této době (mnohem víc než kdy dřív) zapomínáme samy na sebe. Zavřeli nám jógy, bazény a sauny. Kavárny. Knihovny. Na domácí cvičení nemám ani pomyšlení, leda tak s dvojkou v ruce. Ke knížce se dostávám těsně před půlnocí, teď s tím časovým posunem už je to dost na hraně. Mám doma tolik moudrých knih (nebeletrických), do kterých nemám vůbec sílu se pustit. A přitom teď je ta doba, která volá po sebevzdělávání. Mně třeba moc chybí přednášky, na které jsem chodívala do Montessori centra. Takové ty inspirativní ženy, které vás nakopnou, utvrdí, posunou, poplácají po rameni. Jano, seš dobrá matka!


Tímto bych vás (i sebe) chtěla pozvat na programově výjimečnou online konferenci Růst společně. Tam budou přesně tyto dámy, o kterých mluvím. A já se na ně nesmírně těším. Udělám si na to ten čas. Protože to potřebuju. Protože je to to nejmenší, co pro sebe v těchto dnech mohu udělat.
Cítím, že v některých oblastech výchovy prostě pokulhávám, něco je dobré si znovu uvědomit a věřím, že se od 15 lektorek dozvím i mnoho nového. Nejvíc se těším na Irenu Kubantovou, Šárku Mikovou a Helenu Kurzweilovou.


Online konference bude probíhat od 9. do 13. listopadu 2020 a zaměřena bude na učitele MŠ a rodiče (prarodiče) dětí ve věku 3-6 let. Je teda zaměřena primárně na malé školkáčky, jejich potřeby, vývojová specifika i mezilidské vztahy. Konference je akreditovaná MŠMT. Víc než 16 hodin inspirativních slov, možnost aktivního zapojení prostřednictvím dotazů, možnost se k videím kdykoliv vrátit. Toto vidím jako největší plus, mít tu možnost pustit si rozhovory znovu a znovu. Taky se mi líbí nabídka podpůrných materiálů přímo od přednášejících.


Malou návnadu v podobě 4 krátkých videí můžete zkouknout už teď na webu Růst společně v sekci "Ochutnávka zdarma". Tak co, s kým se tam virtuálně potkám?

Žádné komentáře:

Okomentovat