pondělí 3. srpna 2020

Mama tip / Jíme zdravě ze spíže

Co budeme vařit? Mami, co bude k večeři? Známe to všichni. A nikdy není toho času tak málo jako v létě. Během léta nechce nikdo složitě plánovat, zdlouhavě nakupovat, náročně vařit, dělat si doma horko k padnutí. V létě tíhneme k lehčím pokrmům, k jednodušším a rychlejším jídlům, sezónním a lokálním surovinám. Do večera na výletě nebo na koupáku, do obchodu se nikomu nechce, navíc přebytky ze zahrádky od babiček. A tak stojíte u otevřené ledničky nebo spíže a dumáte, co z toho, co máte k dispozici, splácáte dohromady. Navíc aby to za něco stálo, bylo to rychlé a aby to chutnalo ideálně i dětem, což může být oříšek. A proto mám doma inspirativní moderní kuchařku Jíme zdravě ze spíže.
 

Za kuchařkou stojí tým Fitrecepty, který svou úžasnou appkou a originálními knihami dostal už davy. Během nouzového stavu dávali k dispozici své kuchařky ke stažení zdarma a tím to pro mě vlastně všechno začalo. Když mi na chatu do Jeseníků napsala kamarádka Andrejka, že Fitrecepty vydávají novou kuchařku "Ze spíže" a na podporu prodeje nabízí v akci 1+1 zdarma, hned jsem kývla a dva kousky pro nás objednala. Dorazila. Zprvu mě sice zarazila brožovaná vazba, nicméně obsahově je naprosto dokonalá. A tím, jak je lehoučká a měkoučká, nezabije vás, když si ji s sebou vezmete na dovolenou :)
 



 
70 receptů rozdělených do čtyř celků na polévky, hlavní jídla, svačinky a sladkosti vyniká jednoduchostí. Všechny kuchařky a recepty v aplikaci jsou založeny na zdravém stravování - pokrmy jsou svěží a lehčí. Filozofií je to spíš moderní kuchařka, na druhou stranu v ní nenajdete žádné nedostupné, luxusní nebo netradiční suroviny. Navíc je pěkně vyvážená, najdete v ní luštěniny, spoustu zeleniny, ale i ryby a maso, pečivo i sladkosti. Žádný extrém, všeho tak akorát. Navíc je myšleno i na peněženku, recepty jsou ekonomické.
 


 
A co je hlavní myšlenkou této krásné knihy? Ukázat, kolik dobrého (a zdravého) můžete uvařit z běžných surovin, které máte povětšinou doma. Všichni máme nějaké zásoby, i když bychom nejraději neměli, prostě je máme. Když se podívám na kterýkoliv recept, s velkou pravděpodobností mám doma vše, co je třeba. Proto mě vaření s touto kuchařkou tak baví.

2 komentáře:

  1. Jani, jak si kuchařky nekupuju jak je rok dlouhý, tak jsem si zrovna tuhle včera objednala a čekám! Jsem ráda za pozitivní recenzi, říkali jsme si s manželem, že musíme zapracovat na jídelníčku 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jsem zvědavá, jak budete spokojení, pro mě je tohle ten typ kuchařky, co se neztratí. Několikrát jsem měla třeba předplacený Apetit a často jsme ztroskotali na surovinách. Tohle je rychlé, jednoduché, zdravé. Za mě ideálka. Teď mě láká i ta jejich letní...

      Vymazat