pondělí 22. června 2020

Blogerská výzva / Dětský pokoj pro tři

Tři děti v třípokojáči. Ty jo, to tam prostě nenacpeme. No ale chtěli jsme to. Mít velkou rodinu a chtěli jsme být boží a vlastně vůbec nejlepší a tak. Jenže naše touha najít dům snů s tak akorát zahradou troskotá někde na pomezí dvanácti mega a totálním zapadákovem desítky kilometrů za hranicemi Brna. Mám štěstí, že mám tak suprovou povahu, protože mít povahu "na bydlení" jako Chlupáč, nevím, jak bych tu naši současnou bytovou situaci unesla. Skromnost piluju od dětství a dokážu se radovat z těch úplně nejmenších věcí. On naopak sní a je takový víc nespokojený. Já miluju náš byt. Zbožňuju místo, kde žijeme, a nedovedu si představit balit saky paky. Jasně, brala bych dva pokoje navíc a obří terasu nebo klidně i předzahrádku. Ale zůstat neshledávám jako rodinnou tragédii. Co mě ale teď začíná hodně pálit, je dětský pokoj pro tři. S velkou parádou jsem vám ukazovala pokojík pro dva. A pak do toho vlítl Matěj. Blíží se doba, kdy by se měl za děckama přestěhovat (až ho teda jednoho krásného dne odstavím). To bych ale tím pádem měla architektonicky zabrat. Trošku mě vyburcovala blogerská výzva, která mi v mailu přistála, a tímto článkem soutěžím o nábytek a vybavení na Heureka.cz.


Nejtěžší rozhodnutí bylo "kde". Nakonec jsem sobecky rozhodla, že se ložnice nevzdám. Že nepůjdu spávat do obýváku. Zatím. A že kvůli pár metrům čtverečním navíc, prohodíme ložnici s pokojem. Na úkor světla a tepla. Naše současná ložnice má lepší tvar a víc metrů, naopak má méně přirozeného světla a v zimě tam bývá o poznání chladněji než v současném pokojíku. Chci vytvořit pokoj, který už nebude vyloženě dětský. Chci v něm tři plnohodnotné postele, tři stoly, velkou šatní skříň, obří knihovnu. Mám v plánu i dvě zóny na hraní. A taky vím, že když bude potřebovat Klárka klid na učení, udělám jí příjemný a důstojný azyl u sebe v ložnici.

Když plánujete pokoj, základem je čtverečkový papír. Našla jsem si plány, vymyslela únosné měřítko. A tak si tak po večerech kreslím a po ránech vyměřuju. Šílím a blázním, vůbec nevím, jak vystěhovat dva pokoje, kam dočasně vybrané kusy nábytku uskladnit, jak část věcí prodat, vymalovat a znovu zařídit. Mezi tím vším tři páry dětských nenechavých ručiček. Co by v jejich novém pokoji mělo být, vidíte v nákresu. Plus přikládám koláže fotek z Heuréky, kde jsem všechen nábytek hledala.

Palanda - sen všech dětí, noční můra všech matek

Padají vám děti z palandy, nebo mají klidný spánek? Jedna vysoká postel by měla být klasická palanda, Jakub nahoře, Matěj dole. Masiv, bílá barva, jednoduchý nadčasový design, zábrany nahoře, klidně i dole. Když bude dole úložný prostor a sympatický stavěný žebřík, jenom dobře.


Vysoká postel s prostorem na stůl dole

Tady bude bydlet Klárka, bude mít svoje soukromí nahoře a svůj pracovní kout dole. Spojením postele a stolu se v místnosti ušetří nějaké to místo a Klárka bude šťastná, že má něco jen "svého". I tady se dívám po masivu a bílém nátěru, podmínkou je, že prostor dole musí být odkrytý, ne zabedněný nějakou skříní, aby ji ke stolu mohlo proudit aspoň nějaké přírodní světlo z okna na straně.


Pracovní stůl pro kluky k oknu

Pod oknem bude zhruba dvoumetrový prostor pro jeden větší pracovní stůl, příp. dva menší. Umístění u okna zabezpečí trochu přírodního světla, snad najdu i nějaký stůl v daných rozměrech s nějakou policí a šuplíky. Líbí se mi rostoucí stoly. Ke stolu přijdou rostoucí židle Wood Partner, které už doma máme, a jsme nadmíru spokojení.


Šatní skříň ideálně na míru

Tohle se podle vyplatí udělat u truhláře na míru. Zaplnit maximální možný prostor, až ke stropu k uložení sezónních věcí, nebo krabic s legem. Určitě s posuvnými dveřmi, ideálně 200 - 250 cm dlouhá. I tady sáhnu po bílé barvě, oživit pak můžu skříňovou samolepkou, nebo zrcadlem.


Knihovna a posezení nebo pohoupání
Děti mají knih víc než já a dvě malé knihovny už praskají ve švech. Dokonce mi uzmuly i jednu polici v mé knihovničce. Do pokojíku teda rozhodně pořídím velkou knihovničku, ať se jim tam všechny poklady pěkně vlezou a já mám opět volnou ruku s nákupy :) K tomu nějaké křesílko nebo třeba houpačka, aby se dobře četlo...
Tohle je téma, které vás obecně zajímá, proto se budu těšit na vaše komentáře, tipy a nápady a já zas na oplátku z tohohle udělám nějaký seriál, protože to bude panečku proces desetiletí.

11 komentářů:

  1. To je tedy poradna vyzva 😊 My mame patrovou postel, nahore spi petileta, dole dvouletá. Spodni postel je siroka 120cm, horni klasicky 90x200cm. Tim padem si mohu dole k dceri pododlne lehnout, kdyz jsem uspavala kojenim, tak to bylo super. Ted u ni lezim, nekdy tam lezime i se starsi a čteme pohadku na spani a vydame se. A pak to ma tu vyhodu, ze zebrik je mirne zesikma a lépe se po nem leze nahoru. Jo a postele se daji později rozdelit na dve klasické, ale to vy asi nepotrebujete... Jinak máte moc hezke a rozumné nápady. Přeji at se pokojik vydaří 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, dobrý den, děkuju za komentář. Přesně vím, jakou postel máte na mysli a taky nad ní přemýšlím, no spíš nad takovou variantou, kdy jde spodní roztáhnout na dvoulůžko, protože to se vždycky hodí. A ten šikmý žebřík je rozhodně lepší. Díky za podpůrná slova ♥ Jana

      Vymazat
    2. Dobrý den, mohla byste prosím sdělit konkrétní tip na vámi myšlenou postel? Zatím jsem nic konkrétního nevyhledávala, ale váš popis plně splňuje mou představu. Předem děkuji, Mája

      Vymazat
    3. Májo, naše konkrétní postele už stojí v pokojíku, odkazy na ty, co máme my najdete v článku: http://www.blogzrzky.cz/2020/10/detsky-pokoj-pro-tri.html

      Vymazat
  2. Já doporučuji na úkor světla nad stolem vyměnit ty postele abyste mohla dceři vytvořit oddělený prostor od bratrů. Třeba jen prusvitnou záclonou. Mám bratry tři. A budou dny kdy to bude potřebovat. 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, dobrý den, sdíleli jste s bratry jeden pokoj? Prohození postelí bude rozumný nápad, chtěla jsem to opticky oddělit systémem Kallax z Ikea...

      Vymazat
  3. Zdravim Jano, ja zarizuju tak, ze stavajici/požadovaný nabytek si vystrihnu a namaluju si jen pudorys s okny a dvermi. Pak jen stehujete. Navrhuju nadavat nabytek pouze kolem sten a prostor pro Klarku lehce opticky oddelit. Samostatne stoly jsou pekne, ale zaberou zbytecne moc mista, kupte hotovou desku a pod ni soupnete zasuvkovy dil. Hlavne to neuspechejte, je to narocny ukol, chce to cas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky cítím, že to bude náročné, zprvu jsem chtěla využít služeb architekta, muž se tomu brání, prý to zvládneme. Ten nápad s tím šoupáním kusů po papíru je dobrý nápad, díky za něj! Tu Klárku musím víc promyslet, asi ji šoupnu do toho prostoru ke dveřím a něco ještě vymyslím.

      Vymazat
  4. Dobry den, ja bych sla na to jeste jinak, pokud se ma jednat o pokoj po cele studentske obdobi deti. Osobne nejsem zastance tech predem definovanych sestav, jako mate predvybranou pro Klarku. Co bude vyhovovat ted, nebude pozdeji a naopak je skoda z duvodu pozdejsiho vyzadovani soukromi upravovat pokoj dle toho jiz ted, kdy o nej deti jeste nestoji a pripravovat je napr. o prostor na ukor her. Zvazila bych, zda bychom obleceni deti deti resp. satni skrin nenacpali nekam jinam, nez no jejich pokoje, klidne i do obyvaku. Skrin pro 3 deti zabere moc mista a v domech jsou satny mimo pokoje bezne. A prostor koncipovat tak, aby v budoucnu vznikly tri samostatne ostruvky s posteli, pracovnim mistem a oddelujicimi policemi, aby si deti mohly nerusene zalezt k uceni, ale i se prevleknout a take aby si kazdy zodpovidal za uklid sveho koutku a byl motivovan k udrzeni si poradku v nem, i kdyz kdyz ostatni budou mit v koutcich binec. A zvolit nabytek dostatecne variabilni, aby ted z neho mohly byt ruzne zvysovane postele do L, stejne jako pozdeji tri samostatne stojici postele. My mame treba treba system od Domestavu, verim, ze detem vydrzi v ruznych kombinaci do opusteni rodinneho hnizda, podobnych vyrobcu bude jiste vice. Take jsem ze trech deti, takze si vybavuji, co byly v dospivani treci plochy. Preji pekny den, Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Dano, my už teda máme hotovo, jen tento komentář mi nějak unikl. Já vám rozumím, ale nedokázala jsem to líp naplánovat. Prostě mi to tam všechno nesedělo. Myslím, že v této podobě nám bude pokojík dobře sloužit ještě pár let a pokud to bude nějak neúnosné, budeme řešit dále.

      Vymazat
  5. My máme dvě děti také v jednom pokojíčku. Hodně lidí nás odsuzovalo, proč se nevzdáme ložnice a neuděláme z ní druhý dětský pokoj, ale já si nedokážu představit, že bych se měla vzdát čalouněné postele a spát na nějakém nekvalitním rozkládacím gauči. Pokoj je velký a děti se do něj bez problému vejdou.

    OdpovědětVymazat