čtvrtek 7. listopadu 2019

Dárková inspirace / Dárky k 1. narozeninám

Matějek toho hodně dědí, oblečení, hračky, ve sklepě na něj čeká Puky a Strider, boty, lyže, doufám, že i Woom to po těch dvou přežije. To jsou výhody i nevýhody vícedětných domácností. Zatím mu to samozřejmě nevadí (Kubíčkovi nevadilo dědit po Klárce hodně dlouho). Nicméně mu chci dopřát i něco nového, za prvé pro radost z unikátních rodinných fotek a za druhé spoustu věcí jsem v průběhu prodala. Dnes poslední z narozeninového seriálu, ukážu vám, co Matěj k roku dostal, plus na závěr přidám to, co jsme doma už měli po dětech a hodí se pro ročáka. No a nakonec přidám tipy, co doma sice nemáme, ale rozhodně stojí za zmínku... Uf. Jdeme na to.
 

Dřevěná navlékací skládačka Janod
 
Tuto hračku jsem si pro Matějka vyhlídla ještě dřív, než se narodil, na Agátině Hravém festivalu. Dřevěné hračky značky Janod jsou vždycky dobrou volbou a Zábavné želvy nabízí docela dost možností pro hru. Čtyři barevně odlišené želvy, které do sebe jdou zacvaknout jako puzzle. Na každou želvu se navlékají tři barevně sladěné tvary. Učí dítě jemnou motoriku, pozornost a trpělivost, postupně využijeme při učení se barvám a tvarům.
 

 
Magnetická dřevěná skládačka
 
Tegu, to je pro mě objev roku. Nádherně zpracované dřevěné hračky. Matějka magnety obecně dost baví, proto jsem mu ji do narozeninového listu zařadila. Plovoucí stohovací hračka - to je podstavec, dva větší válce, dvě postavičky a šest placatých kostek, které se na tyče navlékají. Úžasná jednoduchá hra, se kterou jdou vymýšlet dokonce i mnohem zajímavější stavby. Proč plovoucí? Když na sebe dáte magnety opačně, barevné kostky na sobě pruží. Na první pohled precizní zpracování a jemné šetrné barvy.
 



 
Senzorická zvířecí vkládačka
 
Vkládaček nám doma moc nezbylo. Vlastně asi žádná. Tenkrát mi při prodeji chyběl šestý smysl. Tak jsem vybrala tuto krásnou hmatovou vkládačku Vilac. Myslím, že Kubík měl něco podobného a dlouho ho bavila. Dřevo, kožíšky, krásné ilustrace.
 

 
Leporela pro nejmenší
 
S knihami musím opatrně, leporel máme doma víc než dost. Ale dvě dostal. Konečně máme knižní fenomén Milá zoo. Počkala jsem si na češtinu a je tak krásně jednoduché a všeříkající, že za to opravdu stojí. Už měsíc Matýskova nejoblíbenější kniha, u které se spolu dokonce nasmějeme. A pak ho baví leporela, kde se něco vysouvá a odklápí. Našla jsem jedno dost bytelné leporelo, které se zdá, že něco vydrží. V edici "první objevy" vyšlo několik témat, já jsem zvolila Zvířata v noci.
 



 
Dřevěné magnety
 
Jestli sháníte magnety pro nejmenší, rozhodně doporučuju značku Vilac. Hezčí magnety jsem neviděla, jsou ze dřeva, odolné, dostatečně velké a překrásně ilustrované. Matějek dostal zvířata, ale k dispozici jsou i dopravní prostředky, pak třeba dinosauři.


 
A teď další tipy, co jsem slibovala. Pro ty, co se děsí, kolik toho mé děti dostávají, tyto hračky už doma máme nějakou dobu. Některým už je skoro 6 let :) 
 
Koupací kouzelná knížka
 
Tuto nádheru dostal Matýsek tuším na Vánoce, nebo k svátku, ale už dlouho vám ji chci ukázat. Samozabarvovací knížka do vany, stačí namočit a z černobílých ilustrací jsou rázem obrázky vesele barevné. Ti dva starší si ji občas barví i štětcem. Máme džungli, ale variant je víc. Wee Gallery nikdy nemůže zklamat. Jen tak mimochodem, měli jsme i toto kontrastní látkové leporelo, které jsem koupila od jedné čtenářky (Dáši ♥).
 



 
Dřevěná zatloukačka s xylofonem
 
Tento evergreen dostal k prvním narozeninám Kubík a byla to top hračka už pro něj. Matěj jde v jeho šlépějích a bere ji do rukou dost často. Ze začátku bouchal do kuliček rukou, teď mlátí kladivem hlava nehlava. Tuto zatloukačku Hape moc doporučuju a na blogu k ní najdete podrobný popis.
 
 
Vkládací kamion se zvířaty
 
Taky hračka po Jakoubkovi. Taky jedna z nehranějších u nás doma. I teď si s ní občas ti dva starší hrají. Dřevěný kamion Woody, do něhož se vkládá deset různých zvířat. Matýska baví zvířata vysypávat a nějak je tam cpát. Tvary ještě moc nerozlišuje, naštěstí zvířata tam jdou poměrně jednoduše nacpat různými otvory :) Recenze této krásné hračky taky na blogu.
 

 
Nesmrtelný Fisher-Price
 
Máme doma i plast, nemyslete si. A v tomto případě mi to vůbec nevadí, obě tyto hračky totiž máme už po Klárce a milují je všichni stejně moc. Klasická kroužková pyramida a vkládací kyblík. Matěj si začínal hrát právě s těmito dvěma.
 

 
Měkká chrastící autíčka pro nejmenší
 
Dostal je Kubík a jsou dokonalá. Jestli hledáte autíčko pro roční dítě, vyberte Wheee-ls značky B.Toys. V sadě jsou 4 různě barevná auta, jsou natahovací, frčet umí o závod, navíc jsou chrastící a cinkavé. Jsou dost velká na to, aby se ročnímu dítěti dobře držela a hezky se mu s nimi jezdilo. Navíc jsou příjemně měkká. Recenzi na ně si můžete přečíst ve starším článku.
 



Do diáře si často poznamenávám tipy na dárky, když někde něco vidím, nebo když mi něco doporučíte vy. Přidávám tedy ještě pár linků na to, co by mohlo roční dítě zaujmout, já z toho něco vyberu na Vánoce.

- Magnetická stavebnice pro nejmenší SmartMax - v nabídce je několik sad pro děti 1+
- Barevná spojovačka Quercetti Animal Links
- Sensory blocks - tady mě pořád trochu odrazuje vysoká cena :(
- Duha Grimms - dost jistě ale vím, že za ty prachy ji nikdy nekoupím
- Kolíková vkládačka Hravokádo pro jemnou motoriku pod dozorem
- Dům se zámky - pro něj už jsem se rozhodla na Vánoce a myslím, že nejvíc paf z něj bude Kubíček
- Pěnová zvířátka do vany - ideálně z kvalitního českého materiálu, navíc dárek za pár korun
 
Hotovo, šmitec. Věřím, že pro rodiče miminek tento článek může být nápomocný. Na trhu je toho tolik, že je vždycky fajn vidět, jak něco funguje, jestli to vydrží, jestli to za něco stojí. Naopak uvítám další tipy od vás, protože Vánoce, Vánoce, přicházejí...

4 komentáře:

  1. Krásné a zajímavé dřevěné věci jsou na FB skupině Amatérské dřevěné výrobky a pomůcky / Montessori. Pár mám doma a musím pochválit. Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Želvy od Janodu vypadají úžasné, píšu si na seznam, až jednou (snad) bude druhé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou super, hezká kvalitní hračka s možností různého využití :)

      Vymazat