neděle 27. ledna 2019

Knihy pro děti / 3 x Malé velké výzvy

Tři krásně ilustrované veršované knihy s podtitulem Malé velké výzvy vyšly ve druhé polovině loňského roku v nakladatelství Knihy Omega. A protože témata všech tří se nám vyloženě hodila do krámu, myslím, že zákonitě musí zaujmout i mnohé z vás. Jsou to knížky pro děti ve věku 3-6 let a jejich rodiče. Každá z knih se zabývá jedním milníkem v životě malého dítěte - začátek docházky do školky, samostatné spaní a vzdor.  Autoři knihy pojali netradičně a vytvořili šikovného průvodce těmito nelehkými obdobími. Kromě samotného příběhu určeného malému čtenáři/posluchači najdou v závěru rodiče mnohé cenné tipy, jak k těmto společným výzvám přistupovat. Chválím za nápad.


Je čas jít do hajan!

Stěhování z teplé postele rodičů je pro většinu dětí nesnadný úkol. A ani rodičům to nebývá lhostejné. Pokud tedy rodiče cítí, že oni sami jsou na tuto změnu připraveni, mohou pomoct svým dětem tento krok zvládnout bez traumat. V básničce autoři dobře postihli pohled "stěhovaného" dítěte i rodiče.




Nechci do školky!

S tímto se potýká Kubík, který v pátek chodí na půl den do školky. Ze začátku plakával, teď se emoce snaží zvládat, ale rozhodně z toho není nijak odvařený. V povídce maminka chlapečkovi servíruje výhody školky a svoje důvody, proč už do školky musí. Chlapeček zase mámě objasňuje svoje strachy ať už opodstatněné či nikoliv.




Chci všechno, já jsem tady král!

Tahle knížka je jako stvořená pro Klárku. Je povaha, která touží šéfovat a rozhodovat, jak není po jejím, vznikají problémy. Společná hra, sdílení hraček, vzdor, vztek, to všechno je veselými verši v knížce popsáno.




Největším plusem celé edice (krom šikovného a dobře zvoleného tématu) jsou kouzelné ilustrace. Zaujmou jak děti, tak potěší oko náročnějšího dospěláka.


Trochu mě mrzí, že občas pokulhávají verše - je jasné, že dětem se vtipné verše líbí, mně místy přijdou lehce kostrbaté a někdy vyloženě nepovedené - nedokážu říct, zda je to ztraceno v překladu, nebo je to slabší stránkou i originálu. Takovýchto momentů je však v knížkách jen pár, jdou tedy odpustit. Myšlenka a zpracování to přebíjí. Moc hezký přírůstek do dětské knihovničky.

4 komentáře:

  1. Moc děkuju za super tip na knizky. Chci všechno je nas denní chléb, už mi ji veze pplka :-) Těším se na Vaše další tipy a recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, tak doufám, že se vám budou líbit jako nám. A opravdu vím, o čem mluvíte :D

      Vymazat
  2. Děkuju za tip, koukala jsem, že jí mají dokonce u nás v knihovně, tak si jí půjčíme...

    OdpovědětVymazat