sobota 2. prosince 2017

Vánoce v klidu

Míša a Markéta jsou sestry. Žijí v Brně. Mají po třech dětech. Provozují eshop Mámami s opravdu krásnými věcmi. A píšou také blog Od hlavy až k patě. Jsou to krásné, moudré a inspirativní ženy. Poznala jsem je díky svému blogu, jinak by se asi naše dráhy neprotnuly, i když toho máme tolik společného. Brno je veliké. Brno je malé. Cestu jsme si k sobě přesto našly. Začalo to jedním článkem na mém blogu. O mnoho týdnů později následoval můj nadmíru ambiciózní a naivními myšlenkami nadopovaný email. Pak první osobní setkání v rozkvetlém parku. Pak holky zorganizovaly parádní Backyard Workshop Day, který otevřel letní sezónu. A potom jedno podzimní kafé s dětma v parku. Nevídáme se často, vždycky to ale jsou moc milá setkání, kdy byste nenašli minutu hluchého místa. Myslím, že si stále máme vzájemně co říct a předat.
 

Na Míši a Markétě se mi líbí, že dokážou věci dotáhnout. To je přesně to, co já neumím. Jestli si vzpomenete, jak jsem psala článek o tom, jaký jsem snílek a že mám tisíc plánů a přání a nedokážu se do toho po hlavě vrhnout. Holky mají nápady a na rozdíl ode mě se je nebojí realizovat. Jako třeba právě vydaný předvánoční e-book Vánoce v klidu.
 
Z e-knihy Vánoce v klidu
 
Dovolte mi tedy malé promo, opravdu si totiž myslím, že tento jejich projekt zaslouží podporu. Jsem ráda, že i tady - v e-booku, jsem s Markétou a Míšou ve shodě. Ač nevědomky, spoustu věcí dělám přesně "dle jejich návodu". Každoročně vytvářím na áčtverku dárkovou matici, s nákupy začínám už někdy v říjnu, balím postupně, anebo se tajně těším na jeden náš vánoční rituál ve dvou. A okna většinou před Vánocemi nemyju.
 
Včera začal advent. Letos je nebezpečně krátký. Vlastně to jsou tentokrát jen tři týdny a kousíček do Štědrého dne. Někdo by řekl, že jde do tuhého. Jak se to vezme. Advent má být klidné a pokojné období, kdy se tiše a pokorně připravujeme na Vánoce. Pokud máte malé děti, určitě se nemůžete dočkat, co na ně budou říkat. A chcete, aby bylo všechno skvělé. Jenže úkolů je hodně, času málo. A už zase jsme u toho klidu - uvolněte se. Nechystáte žádný celofiremní večírek, ale připravujete se na rodinnou událost. Stres sem prostě nepatří.
 
Z e-knihy Vánoce v klidu
 
Jdou vůbec v dnešní rychlé době prožít pohodové Vánoce? A navíc s dětmi? Ve startu je důležité si uvědomit jednu věc. Nesnažte se být perfektní. Nestanovte si megalomanské cíle, dokonalou výzdobu, to nejkřupavější cukroví a ten nejlahodnější salát v sousedství. Snaha být dokonalá (žena, matka, dcera...) je nejrychlejší cesta do pekla, jak s oblibou říká moje lektorka angličtiny. Pravda pravdoucí.
 
Kniha Vánoce v klidu vás na 32 stranách provede celým adventem a dá vám jednoduchý a nevtíravý návod na to, jak si všechny ty přípravy zpříjemnit. Nehledejte žádná převratná kouzla, o tom kniha není. Je to ale velmi pozitivní a milé počtení, které vám vrátí chuť na Vánoce. A co si budeme povídat, některé zdravé myšlenky je potřeba stále si připomínat. Máme tendence zapomínat, o čem vlastně ty svátky jsou.
 
Z e-knihy Vánoce v klidu
 
Zapalte svíčku, pusťte si své oblíbené cédéčko, provoňte dům svařákem, dětem povolte oblíbenou pohádku. A mějte se ráda. Vy tvoříte Vánoce.

5 komentářů:

  1. Jani, letos jsem se na podobnou poklidnou vlnu vydala i já, aniž bych o tom přemýšlela nebo to plánovala 😉 přišlo to nějak samo, možná díky tomu že jsem hodně věcí tentokrát rozjela už mnohem dřív a teď při první adventní neděli vlastně nemám co dělat, kromě tří druhů cukroví, které mám v plánu.. ale jinak vše plyne tak nějak samo a poklidně, já právě snídám vánočku s marmeládou a posloucham vánoční CD a jediné co měe letos malinko stresuje je, že nestihnu svařák se všemi, se kterými bych chtěla - ale tentokrát proto, že ONI nemají čas a musí to a tamto 😁😁 hezký klidný advent i Tobě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kači, to je tak hezké. Zdá se, že ti změna prospěla?? To moc ráda slyším. Všechno se asi děje z nějakého důvodu... Tak ten svařák - musíš přehodnotit okruh známých :) Myslíš, že bychom ho zvládly spolu??

      Vymazat
  2. Letos jedu v jiz nastavenem rezimu z lonska, kdy se mi v listopadu narodil syn a nebyl proste cas na nic jineho, nez jen par drobnosti. darky mam nakoupene az na jeden,co teprve dorazi, o vikendu upecu stolu a jeden druh cukrovi, v ocean objednam rybu a darky zabalim pristi tyden. Rodine jsem vytvorila fotoknihy uz v rijnu, objednala domaci cokoladove lanyze a manzelovi ukazala konkretni batoh, co proste potrebuji na vylety s detmi, abych nam vse pobrala.Misto adventniho vence jsme letos udelali ctyri svicinky ze zavarovacek s detmi a je to. Netreba to hrotit, ja si pamatuji z Vanoc nejvic svou ustvanou maminku a tatinka, co notne zapijel zabijeni kapra, protoze mu nasili nedelalo dobre, takze takto u nas ne. Stromek nazdobime s detmi, bavi je to. Nam stromek nosil Jezisek. Ale take si pamatuji neuveritelne ustvanou mamku, jak rikala, ze by Vanoce nejradeji zrusila, takze takto to u nas nechci. Manzeluv otec zase hned po rozdani darku prohlasil, ze alespon maji tu saskarnu zase na rok z krku. Rada bych, aby deti vzpominali na hezke Vanoce s rodici, jak budou jednou dospele. A ne aby byly jako Dudley od Rowlingove.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, paráda, jste na tom dobře. Asi líp než já, řekla bych :)) Ale chtěla bych během týdne zafinišovat blog, uklidit před Vánocemi stůl a poštovní schránku a zklidnit se. Dárky jsou hotové, ještě nějakou drobnost pro manžela a šlus. Příští týden budu po večerech balit. A přesně jak říkáte, mám velice podobný pocit z Vánoc mého dětství. Celkem stres, podle mého názoru zbytečný, také to tak nechci. My si užíváme malých předvánočních rituálů, den před štědrým dnem dáváme děti na půl dne na hlídání a jezdíme na několik hodin do sauny, na samotný Štědrý den chodíme s dětmi dopoledne někam do přírody. Na smažení kapra je čas odpoledne. Myslím, že mí rodiče nechápou, jak to můžeme vlastně stihnout :)

      Vymazat
  3. Já myslím, že přesně takhle by to mělo vypadat - v klidu, pohodě a bez stresu. :) Já se snažím dárky objednávat už s předstihem a ideálně ze stejného obchodu, například tohoto, takže s tím nemám pak v prosinci tolik starostí a můžu se zaměřit na úklid a pečení.

    OdpovědětVymazat