neděle 3. prosince 2017

Knižní výzva / Žena v okně

Titul: Žena v okně (The Woman in the Window)
Autor: A.J. Finn
Nakladatelství: Motto
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 352
Seženete v internetovém knihkupectví Martinus.cz

Anotace

Anna Foxová žije sama, uzavřená ve vlastním světě. Ze svého domu nevychází, dny tráví popíjením vína, sledováním starých filmů… a špehováním sousedů. Jednoho dne se do domu přes ulici přestěhují Russellovi, na pohled normální rodina. Jenže pak Anna zahlédne něco, co neměla. Její už tak nejistý svět se začne rozpadat a na povrch vypluje šokující tajemství. Co je pravda? Co představa? A kdo je v nebezpečí? Jedno je jisté: nikdo a nic není takové, jak se zdá. A pokud se to opravdu děje, není to paranoia.
 

Recenze
 
Za mě thriller roku. Mrazivý. Psychologický. Pečlivý. Že to je pořád dokola v bledě modrém? Tak u tohohle mi to jaksi vůbec nevadilo.
 
Na první pohled mě překvapilo, že tento dlouho očekávaný román napsal muž. Nevím proč, ale tato psychologická dramata mi vždycky přišla výsadou žen. Ale klobouk dolů. A.J. Finn strčil svým thrillerem do kapsy mnoho oslavovaných bestsellerů, se kterými je srovnáván.
 
Anna Foxová je inteligentní a silná žena. Možná se zdá být trochu pomatená. Ze svého úkrytu z nudy pozoruje sousedy. Nejvíc si pochutnává na nové rodině odnaproti. Pak přijde rychlý sled tragických událostí a tím to teprve začíná. Strach sršel z každé stránky, mrazení mě nepřešlo vlastně doteď. Kdo komu věří? Jak věřit sama sobě? Přece jen u Anny doma teče merlot proudem...

Někdy si říkám, jestli už těch žen a dívek není v moderním thrillerovém žánru příliš. Jenže ony jsou mnohem zajímavějším materiálem než muži. Ta psychologie. Ty myšlenkové pochody. Ten sklon k alkoholismu. Na jednu stranu něžná slabost, na druhou stranu obrovské odhodlání bojovat.

Po dlouhé době mi přišlo, že je příběh pečlivě propracovaný. Nebyly tam pro mě obsahové nejasnosti, nezodpovězené otázky, hluchá místa ani pochyby o proveditelnosti. Přišel mi prostě a jednoduše uvěřitelný. Uf.
 
Knihu jsem si užila dosyta. Autor tak perfektně vykreslil Annin charakter. Do nejmenších detailů, do každého nervového zakončení. S každou přečtenou stránkou se stupňovala moje touha číst dál a rychleji. Tak moc jsem toho chtěla pozřít. Chtěla jsem se dopátrat všech otazníků, chtěla jsem vysvobodit Annu z její bolesti a domnělé paranoie.
 
Možná jsem jen obyčejný a jednoduchý spotřební čtenář, ale mě to teda bavilo. Jen ten úplný závěr bych možná napsala trochu jinak.
 
Strašně se těším na filmové zpracování (podzim 2018) a to se mi běžně nestává. Jsem zvědavá, kdo bude hrát Annu, a jak si s touto zapeklitou rolí poradí.

Žádné komentáře:

Okomentovat