pondělí 11. prosince 2017

Knihy pro děti / Lenčiny katastrofy - Všude plno králíků

Můj blog je knih plný, knihy jsou ta část materiálna, kterou se vůbec nebojím obklopovat. Jsou mi blízké, ráda hledám na trhu zajímavé, originální, něčím specifické knížky, ale taky jsem opatrná s těmi "absolutními hity". Některé totiž moje děti vůbec nezaujaly a já pak "zdrceně" přemýšlela proč. Takže ano, knižní vkus je dobré u dětí pěstovat, ale není přínosné dětem nutit knížky, které se líbí nám. Takto u nás absolutně pohořela Tulletova Knížka nebo třeba Dům myšek. Párkrát do roka mě osloví nějaké nakladatelství a požádá mě o recenzi knihy, nejčastěji dětské. Recenze jsou důležité především pro malé nakladatele, takže pokud se mi kniha trefí do vkusu, velmi ráda nabídku přijmu. Dnes bych vám takto chtěla představit skvělou knížku pro malé školáky Lenčiny katastrofy.


Lenčiny katastrofy je nová a moderní knižní série pro děti, jejíž první díl nese podtitul Všude plno králíků. Je vám asi jasné, kolem čeho se tedy příběh točí. Lenka je desetiletá holka, kterou štvou mladší bráchové - dvojčata, táta je prudil učitel a máma se zbláznila do východních filozofií. Když jednou dostane od mámy indickou zobcovou flétnu, začnou se dít bláznivé věci.



 
Ač je tato knížka německé autorky Alice Pantermüllerové určena pro děti cca od 8 let, u nás děsně frčí. Když jsem ji nedávno ze skříně vytáhla, že si ji konečně sama přečtu, Klára mi ji vyrvala z ruky a víceméně mi ji nechce dát zpátky. Je to totiž svým formátem unikátní počtení, které má za cíl hlavně pořádně pobavit. U nás se to daří, mně samotné jazyk přijde vtipný, ale tak mile, nevtíravě.

 
Nenechte se zmást pestrobarevnou obálkou, ta má za cíl přilákat zrak. Uvnitř je kniha pouze černobílá, jako byste otevřeli svůj prastarý deníček, který je plný textových poznatků, hlubokých dětských filozofií, naštvaných výlevů, ale také všemožných čmáranic a jednoduchých kreseb. Má to prostě šmrnc. Děti zaujme jak samotný příběh, do kterého se dokáží jednoduše přenést (koho v jejich věku neštvou rodiče a mladší sourozenci), tak lehký a břitký jazyk, ale také nenáročné deníkové zpracování.


 
Série, která je v Německu velkým hitem, má mít celkem 10 dílů. V nakladatelství BOOKMEDIA už vyšla i druhá část s názvem Lenčiny katastrofy - Mezi ovcemi a slepicemi.

 
Když to závěrem shrnu: Kniha mě moc baví. Velice moderně pojaté zpracování, které kombinuje prvky deníkových zápisků s komiksem, různé typy písma, jednoduché černobílé ilustrace, slangový jazyk. Díky tomu všemu si podle mě děti v předpubertálním období musí zákonitě knížku zamilovat. Je geniální, jak rychle umí zaujmout a myslím, že toto je přesně ten styl knihy, který dokáže malé čtenáře vtáhnout do kouzelného světa psaných příběhů.

Žádné komentáře:

Okomentovat