pondělí 4. prosince 2017

Adventní DIY & Podpora projektu Krabice od bot

Vždycky před Vánocemi mám takové nutkání udělat něco hezkého pro někoho, kdo to potřebuje. Asi není dobré, nechávat si dobro jen na svátky, ale myslím, že nejsem jediná, koho toto období naplňuje touhou být lepším člověkem. Letos jsme poprvé nachystali Krabici od bot. Znáte? Je to velice jednoduché - naplníte krabici nějakými dárky, napíšete věnování, zabalíte, označíte, komu byste chtěli na Vánoce udělat radost (kluk/holka a věk) a odevzdáte. Tato krabice rozzáří oči nějakému prckovi, který možná tolik štěstí nemá.


Přiznávám, že jsem do toho děti moc nezapojila, protože mi všechno chtěli cenzurovat, rozuměj zabavovat. Do krabice jsem sice nakoupila nějaké věci nové (pastelky, kreativní potřeby, omalovánky, pexeso, domino...), ale zabalila jsem i nějakých pár věcí, které máme doma a děti si s nimi už nehrají. Nebo knížky, které se u nás už nečtou. Stále jsou ale ve výborném stavu a nevidím důvod, proč by ještě někomu nemohly posloužit. Přidat můžete i nějaké oblečení. Žijeme v blahobytu, prakticky nám nic neschází. Je proto těžké uvěřit, že nějaké děti mohou na Vánoce strádat. Jak velkou radost jim pod stromečkem udělá to moje leporelo, dřevěné autíčko nebo panenka, se nikdy nedozvím. Doufám ale, že tak aspoň neztratí víru v lepší svět. Který je snad jednou taky čeká.
 
Při této příležitosti jsem si vyzkoušela novou techniku zdobení balícího papíru. Na to, že jsem dělala něco podobného poprvé, jsem spokojená, odhalila jsem různé zapeklitosti a příště to už bude dokonalé.

 
Mám ráda obyčejný hnědý balící papír, takový ten oldschool, ve kterém se posílaly balíky, dokud se nevymyslely plastové obálky. Tento papír navíc skýtá neskutečný prostor pro vaši kreativitu. Děti na něj můžou něco nakreslit, nalepit, ideální je také na razítkování. Do výroby takového tiskacího válečku jsem se pustila i já. Práce tak na hodinku (příprava a samotné razítkování dvou velkých dárků).

 
SEZNAM VĚCÍ, KTERÉ BUDETE NA VÁLEČKOVÁNÍ POTŘEBOVAT
  • Čistící váleček na textil (takový ten lepící, co odstraňuje chloupky z oblečení)
  • Pěnový papír libovolné barvy, pro lepší přilnavost doporučuju ty tenčí
  • Provázek (já ho nakonec nepoužila, neměla jsem doma vhodný)
  • Špejle
  • Nůžky
  • Barva v libovolné barvě a štětec (nebo dostatečně velký razítkovací polštářek)
  • Balící papír, nebo cokoliv jiného, co chcete potisknout
 
KROK 1
 
Z pěnového papíru si připravte požadované tvary. V mém případě to byly jednoduché stromečky, které jsem od oka z papíru vystříhala. Bez pravítka, bez šablony, halabala. Výšku přizpůsobte válečku. Ostrou špejlí nebo třeba hrotem vidličky do stromku udělejte dolíky. Přidejte i malé výřezy po stranách. Můžete si připravit i kousek provázku k celkovému doladění.

 
KROK 2
 
Na lepící plochu válečku nalepte stromečky, jeden výš, druhý níž, jak vás napadne. Mně se jich tam vlezlo pět. Můžete nalepit i provázek, nad stromy nebo mezi ně (při tisku bude vypadat jako horizont nebo pěšinka v lese). Já měla doma špatný provázek, který se mi třepil a moc nedržel, tak jsem ho po prvním kole sloupla.

 
KROK 3
 
Štětcem naneste na stromky barvu, případně přejeďte tam a zpátky po razítkovací podušce.

 
KROK 4
 
Válečkujte papír, přáníčka, obálku, cokoliv chcete. Nechejte zaschnout. Kochejte se. A chlubte se.

 
Tip: Já zmastila hned první lajnu, kdy jsem na tiskací váleček nanesla zbytečně moc barvy. Stromečky byly zbytečně tmavé, barva trochu rozpitá, nejasně ohraničené tvary. A dlouho schnuly. Jakmile jsem toto pochybení odhalila, nanášela jsem mnohem méně barvy. Na jedno namočení štětce jsem obarvila dva stromečky a přebytečnou barvu jsem z nich ještě štětcem stírala. Ono méně je tady více a světlejší stromky vypadají vždycky lépe než ty tmavé.

9 komentářů:

  1. Krásný nápad, minulý týden jsem dotáhla domů pěnový papír, tak vím co zkusíme :-) mějte hezký čas Hanka a Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky. No tak vidíte, máte aspoň co zkoušet. S tím pěnovým papírem toho jde dělat spousta, stačí jen mít čas :) Pokusím se do Vánoc ještě jedno DIY... Taky mějte klidný advent!

      Vymazat
  2. Taky tenhle papír zbožňuji. Stojí pár korun a dá se na něm parádně vyřádit. Nalepit tiskátka na váleček je geniální, já se vždycky pekluju s vyřezáváním bramborových tiskátek a ono to jde takhle lehce :-D A vypadá to náramně dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky. Ano, bylo to rychlé. A vypadá to dobře. Na druhou stranu brambory jsou taky super :)

      Vymazat
  3. Hnedy balicak u nas doma na vanoce frci uz nekolik let!! Jen jsem vzdycky tiskla pres sablonku (vystrihnuta silueta na fotopapiru -vyvolala jsem si v DM fotku) molitanovym valeckem na malovani. Je to trochu prace navic v tom vanocnim shonu,ale nokdy jsem se nechtela spokojit jen s obyc balicakem z kramu! ;) A krabici od bot jsme akorat vcera odevzdali! Resp.3 krabice od Jaru a jednu mensi od botek! S dobrym pocitem jsem se zbavila hracek,co nas mladej pan dostal ruzne k narozeni a tak a nikdy se nevyuzily a jen zabiraly mooooc mista ve skrini! Snad udelaji radost!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to přijde super oživení, souhlasím, že je to práce navíc, ale ten pocit za to stojí :) Gratuluju ke třem krabicím, jak říkám, dobrá recyklace hraček a věcí po dětech! A radost musí udělat! Věřím!

      Vymazat
  4. Aničko, no vidíte, myslím, že je to dobrá příležitost k recyklaci hraček a věcí po dětech :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry napad, to bychom mohli s detmi zkusit. Kde se prosim v
    Brne da sehnat penovy papir? Nekde pobliz Ceske? Ptala jsem se tady v nejblizsim papirnictvi a divali se na me, jako bych chtela po nich ziveho jednorozce. Prinejhorsim vyrobim razitko z brambory :) Krabici od bot jsem letos prosvihla, budu na ni myslet pristi rok, my jsme odnesly hracky do boxu urceneho pro Klokanek, takze radost snad udelaji potrebnym take. Starsi ctyrlety to vzal velmi zodpovedne a chtel detem dat i svoje nove zimni filii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, s tím papírem neporadím, já jsem si kdysi objednala z eshopu sadu, nestojí to moc a mám po ruce na všechno možné. Do papírnictví chodím jen na osvědčenou klasiku, protože v našem místním papíráku paní od kasy automaticky odpovídá "To nemáme", říká to skoro na všechno a pak to tam většinou sama najdu :D Někde se prostě zastavil čas... Brambora taky poslouží. Jen to bude větší práce :)) Krabice od bot je bezva věc - na našem sběrném místě hlásí, že měli přes tisíc balíčků - to je nádherná zpráva a tisíc spokojenějších dětí ♥

      Vymazat