středa 9. března 2016

Knihy pro děti / Skříp, škráb, píp a žbluňk!

Podivný název pro knihu, že? Znáte ji? U nás je tato knížka od Vánoc absolutním hitem, tak se chci podělit a třeba inspirovat.

Autorkou této originální knihy pro děti je Kitty Crowther. Na 40 stranách se seznámíte s malým žabáčkem Jeronýmem, který se bojí spát sám ve svém pokojíčku. Rodiče mu přijdou děsně daleko a pořád slyší ty divné zvuky pod svojí postelí: "Skříp, škráb, píp a žbluňk". Co to asi je? Nějaká noční příšera? Kdo pomůže Jeronýmkovi klidně usnout?



Moc se mi líbí samotná myšlenka, myslím, že tento strach z noci je pro děti tak typický. Když Chlupáč Klárce začal tuto knížku číst (neznal ji, knížky vybírám výhradně já), přišel za mnou a ptal se, co to jako je. Že mu to přijde depresivní a ponuré. A jestli si myslím, že je rozumné toto malé holčičce číst před spaním. Zeptala jsem se Klárky, jestli se jí příběh o Jeronýmovi líbí, a ona že jo. Tak ji čteme. Čteme ji každý den. Miluje ji. A musím říct, že i Chlupáč jí přišel na chuť. Proč by všechny knížky měly být růžové a sladké? Proč se trošku neotřít i o méně oblíbená témata, jako je strach, osamělost, nebo dokonce smrt? Tato kniha to umí víc než dobře.



Když pominu samotný příběh, který je neotřelý, líbí se mi i styl psaní. Na každé ze 40 stran je velká ilustrace a pod ní tak 2-3 řádky textu. Jednoduchá slova, věty, bez zbytečných kliček a kudrlinek. Ideální pro malé děti i první čtenáře. Je to přesně ten typ knihy, kterou když si přečte dospělý, něco v něm zanechá. I my přece můžeme mít úplně stejný problém s usínáním, tmou a samotou, jako naše děti. Navíc má kniha úžasné ilustrace, stylem mi připomínají knihu O králíčkovi, který chtěl usnout.




Klára se v pokojíku nebojí, trošku jsem přemýšlela, aby na ni kniha neměla přesně opačný vliv, aby se po příběhu nezačala bát. Aby nad tím nezačala moc přemýšlet. Ale děti asi takto neuvažují, vezme si z toho, co potřebuje, a nehledá v tom žádnou vědu.

Nakladatelství Baobab ani tentokrát nezklamalo a nejraději bych jejich knížky pro děti koupila všechny. Před Vánocemi jsem na jednom místním "koloniále" koupila ještě Vánoční knížku - o ní recenze taky na blogu.

Knihu můžete koupit třeba tady.

2 komentáře: