čtvrtek 14. října 2021

Mama tip / Dětské helmy na kolo Abus Youn-i

Už ji mají všichni tři. I Matýsek se ke svým třetím narozeninám dočkal té nejlepší helmy na kolo. Klárka s Kubíkem dostali své cyklo helmy Abus Youn-i před třemi lety a jsme s nimi nadmíru spokojení. Vyzkoušeli jsme i jiné helmy, žádná ale neseděla tak pěkně na hlavě jako německá Abus. I když jsou děti různě staré, mají odlišné obvody i tvary hlavy, helma jde moc pěkně utáhnout a fakt dobře padne! Matěj měl jediné přání - aby byla přilba bílá. Ehm, málem jsem vypustila duši, abych mu bílou Abusku ve velikosti S někde vypátrala. Ale našla jsem, až na dalekém Slovensku.


Ještě chci říct, že helmy našim dětem nasazujeme od té doby, co začaly na něčem venku jezdit. Za prvé bezpečnost, za druhé zvyk. Jdu na kolo, beru si helmu. Šmitec. Žádné výjimky. Když to vezmeme do detailů, dvoukolé odrážedlo umí být rychlejší než kolo. A ty pády občas vypadají děsivě. Takže ano, přimlouvám se za helmu odmala, od prvního dopravního prostředku. Stejně tak beru za samozřejmost helmu na lyže, brusle, koloběžku.

Než jsem koupila první helmu Abus, načetla jsem si spoustu článků, jak vybrat dobrou helmu na kolo. Nejde jen o obvod hlavy, který je samozřejmě klíčový a nutný k tomu, aby helma seděla a byla bezpečná, důležité jsou i jiné parametry - jakou technologií je helma vyrobená, to znamená, jak je pevná, jestli má reflexní prvky, jak se utahuje, jak je na tom s odvětráváním... A z toho mi vypadla právě Abus Youn.

Helmy Abus se vyrábí nemodernější technologií in-mold (na rozdíl od levnějších lepených). Tato technologie zaručí velmi vysokou pevnost, odolnost a kompaktnost. S tím jde samozřejmě ruku v ruce cena, která je podstatně vyšší než u lepených helem. Ale stojí to za to. Navíc tyto helmy fakt vydrží a náklady se krásně rozprostřou na několik let.

Další výhodou helmy Abus je super odvětrávání - má 17 větracích otvorů. Helma je hluboká, pěkně chrání i zátylek. Má na sobě reflexní pásky. A za co vás budou děti milovat, je velká integrovaná blikačka na temeni, jednoduchým stiskem se zapne a svítí nebo bliká červeně. Jde vidět hodně z dálky.

Helma Abus Youn-i se prodává ve dvou velikostech - S a M. Naše děti mají stále S, která je vhodná pro obvod hlavy cca 48 cm - 53 cm. Stejná velikost záhadně sedí Matějkovi, ale i osmileté Klárce.

Jestli jste zrovna ve fázi, kdy vybíráte cyklistickou helmu pro sebe nebo pro dítě, narazila jsem na tento Test 10 nejlepších cyklistických helem.

P.S. Na eshopu Muziker mají na helmy ABUS pěkné slevy a velký výběr barev, kdyby se vám hodilo...

1 komentář:

  1. Ahoj, přidám jeden tip - většina pojišťoven už helmy na kolo proplácí, takže se nebojte investovat i do dražší a bezpečnější.

    OdpovědětVymazat