úterý 26. října 2021

Hrajeme / Čakra

Nádech, výdech. Dobré sem, špatné pryč. Docela dlouho jsem hledala klidnou hru pro sebe a Klárku, něco holčičího, žádné vlaky, piráti ani zombíci. Něco, co nás spojí. Něco, co zklidní emoce k večeru. Něco "našeho". A v říjnu přišel zázrak a náš splněný sen. Na konci září vyšla u vydavatele Pygmalino dlouho očekávaná desková hra Čakra! Jakoby nám byla souzená. Když jsem v létě viděla promo, řekla jsem si "áááách". Když přišla Čakra domů, řekla jsem ještě větší "áááááách". A když ji viděly děti, řekly "týýýý vogo". Čakra vyniká svým zpracováním, je krásně ilustrovaná a komponenty v podobě lesklých krystalů budete s láskou hýčkat. O hrách tady píšu strašně ráda, a tahle tady nesmí chybět, bude se krásně vyjímat pod vánočními stromečky.


Čakra je abstraktní strategická desková hra pro 2 až 4 hráče. Věková hranice je tady stanovena na osm let a je to jedna z mála her, kde bezesporu souhlasím. Když jsem se jednoho večera pustila do čtení přiložených pravidel, dostihla mě panika, že to já dospělá nikdy v životě nepochopím. Přišlo mi to opravdu složité a ta "abstraktnost" tomu vůbec nepřidávala. Navíc musím říct, že podle mě v českých pravidlech není řečeno 100% informací. Musela jsem googlit, ptát se na deskovkovém fóru, a hledat názornější rady. Co mi opravdu pomohlo, byl tento informačně vyčerpávající a lidský článek o Čakře na Říši her. Pokud si hru pořídíte, mrkněte sem, myslím, že vám to značně ulehčí první hru.



Poměrně malá krabice ukrývá 4 hrací plochy jednotlivých hráčů (každá složená ze dvou částí), 1 společnou lotosovou hrací plošku, 1 textilní sáček, do kterého přijdou barevné plastové krystaly, 20 černých žetonů inspirace, 8 bílých žetonů naplnění, 28 barevných žetonů meditace a lotosový žeton prvního hráče. Tato sympatická velikost krabice pro deskovku je ještě únosná k tomu, aby s námi hra cestovala po světě.


Čakra sama o sobě je dost abstraktní pojem a nejdřív je potřeba krátké rozmluvy s dítětem, o čem hra vlastně je. Čakry jsou podle hinduismu energetická centra v těle. Nejdůležitějších je 7 čaker. Aby bylo lidské tělo zdravé, musí jeho čakry správně fungovat, být v rovnováze a přijímat energie. Negativní energie je naopak nutné potlačit. Myslím, že osmileté děti tohle při troše trpělivosti dokáží vstřebat, i když abstraktno je pro ně pořád dost složité. Dítě také bude potřebovat pomoct zorientovat se v názvosloví hry. Můžete si samozřejmě výrazy zjednodušit, ale myslím, že by to byla škoda.


Co je principem hry? Zachytit a usměrnit jednotlivé barevné energie, uzemnit ty negativní, harmonizovat čakry a nezapomínat na meditaci, bez ní to nejde. Je to hra soutěživá, v takové té mírumilovné rovině, ale zkrátka - je zde vítěz a je zde poražený. Hra končí v okamžiku, kdy se jednomu hráči podaří harmonizovat alespoň pět čaker (ze sedmi). Pak se sčítají body a bonusy, které o vítězi rozhodnou v samotném závěru.


Jedna partie je plus mínus na 30 minut. Ze začátku budete hrát s dětmi rozhodně dýl. Pak se jednotlivé hry zkrátí. No a se zkušenějšími hráči se zase mohou prodloužit, protože se více pustíte do strategie a plánování.


Čakra je hra strategická, vyžaduje i velký podíl logického myšlení a plánování. Nicméně náhoda zde hraje stále silnou roli - krystaly energií se tahají z pytlíku nahodile a někdy to prostě nemusí sednout, i když budete plánovat pět tahů dopředu.


Na první pohled hra působí holčičkovsky. Je laděná do pastelových tónů, téma je celé takové něžné, ilustrace vyloženě snové. Ale! I když souhlasím s tvrzením, že zaujme spíš holky, protože děti zkrátka dají na první pohled, není tam nic, co by kluky vyloženě dráždilo. Pokud byste si tuto hru chtěli domů dopřát, a vaši kluci se pohledem na ni otřepou v základech, zkuste je například nalákat na ty barevné kamínky. Věřte, že Čakra za to stojí, a že i pánové budou krystalky rovnat s nadšením.


Co říct na závěr? Čakra je slastí pro oči i ducha, z hlediska grafického zpracování se opravdu jedná o úplnou špičku. Krom výše zmíněného se mi líbí, jak je hra klidná a nenásilná. I když spolu hráči o vítězství soupeří, atmosféra je vskutku mírumilovná, každý se stará o své čakry a své dobro, nedochází k interakcím mezi spoluhráči. Ideální hra na dlouhé večery před spaním.


-
Hru Čakra jsem si vybrala na základě spolupráce se společností Pygmalino a eshopem Kvalitní hračky

Žádné komentáře:

Okomentovat