pondělí 4. října 2021

Knihy pro děti / Svět plný svátků

Jsou témata, která by měla být zařazena do knihovniček školních dětí skoro povinně. Taková, která zvyšují povědomí o světě kolem nás, taková, která děti vychovávají k respektu k odlišným kulturám, taková, která baví číst děti i dospělé. A protože jsme cestovatelé tělem i duší, protože se nás děti na cestách ptají, proč tento kostel vypadá jinak, proč mají nevěsty pomalované ruce, proč jsou kolem domu nasypané tisíce okvětních lístků růží, proč z balkónu visí staří plyšáci a proč na pláži sedí paní zahalená v šátku, začali jsme přemýšlet, jak dětem podat témata náboženství, víry a vůbec pestrosti života na Zemi. Loni vyšla v nakladatelství Portál nádherná kniha Jitky Římánkové Svět plný svátků. Je určena dětem od devíti let a je vymazlená do posledního tahu pastelkou :)


Průvodcem celou knihou je Tomáš Svátek, cestovatel a kreslíř. Cestuje po světě a do svých deníků si zaznamenává i ty nejmenší detaily různých festivalů, oslav a svátků. Jde do hloubky, zajímá se o ta "proč". Popisuje, ale i vysvětluje. Proč Španělé utíkají ulicemi před divokými býky? Proč v Mexiku tolik oslavují mrtvé? Proč je nizozemská národní barva oranžová? Jak staré jsou lampiony štěstí?


Moc se mi líbí ta komplexnost, autorka nakoukla pod pokličku mnoha národů, ale propojuje. Prvky, které se někde na světě opakují, dává do souvislostí. Když je třeba řeč o šnorchlování Velšanů v rašeliništích, zmíní také korejský festival bláta.



Nadmíru povedené je i grafické zpracování. Textu je na každé dvoustraně tak akorát, o to víc je zde kreseb a dalších grafických prvků pro nalákání oka. Poznámkové lístečky, nákresy i "polaroidové" fotky. Rozhodně neomrzí.



Nesmím opomenout inspirační část "Jak na to doma?". Z každého kouta světa si doma můžete něco prožít - prozkoumat čínský horoskop, vyrobit si ledovou lucernu, uvařit si zelený pokrm, poskládat origami, stihnout východ slunce... 



Jde vidět, že autorka ráda cestuje a inspiraci sbírá, kde se dá. Proto je podle mě knížka tak hodnotná, že vychází z vlastní zkušenosti a působí velmi osobně. Děti čtení vyloženě baví a věřím, že jim toho knížka hodně předá.

-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Portál

Žádné komentáře:

Okomentovat