neděle 3. října 2021

Severní Makedonie / Den třetí: Matka

Z hlavního města co by kamenem dohodil. I proto je Matka Canyon jedno z nejnavštěvovanějších míst Severní Makedonie. Zastavují se zde batůžkáři, turisté jako my, zájezdové autobusy i místní, kteří sem utíkají z města na víkend. Kaňon Matka vyhloubila řeka Treska a je dlouhý 30 km. Je vyryt v krasovém podloží, takže je protkán jeskynním systémem, nejznámější jeskyně Vrelo je přístupná veřejnosti, většina jeskyní však leží neobjevených pod vodní hladinou. Uměle vytvořená přehrada, která kaňon zaplavila, a sloužící jako zdroj vodní energie, má hloubku až 35 metrů. Pořádají se zde organizované plavby, které byste si neměli nechat ujít. Pokud netoužíte po vodě, můžete se vydat kolem kaňonu po souši. Terén je pro rodiny s malými dětmi ale poněkud složitý, stěny jsou místy kolmé a špatně přístupné, navíc porostlé bujnou vegetací a obývané různými plazy a pavouky.


Bydleli jsme tři noci v úžasném apartmánu (Riverside Haven, Dolna Matka) přímo u řeky Treska v bezprostřední blízkosti Matky. Autem se však dostáváme ještě o kousek blíž, u restaurace Monastery Cave Restaurant je velké neplacené parkoviště. Toto je vhodný výchozí bod ke všem výletům, plus je tady i nějaké zázemí - výborné restaurace, stánky se zmrzlinou i grilovanou kukuřicí, dobrá kavárna s dětským hřištěm. V tomto místě je na řece vybudována slalomová dráha pro kánoe/kajaky. Tady začíná naše procházka směr kaňon. Po pohodové cestě po silnici se dostáváme až k hrázi vodní nádrže, kde jde navštívit i jakési muzeum vodní elektrárny. Od hráze pokračuje bezpečný chodník vytesaný ve skalní stěně, míjíme první půjčovnu lodí a zastavujeme se až u té druhé. Tady je oficiální přístav, místo, kde si můžete zaplatit plavbu lodí, místo, kde můžete posedět a popovídat s místními, je tady restaurace i hotel, dokonce i veřejné WC.



My jsme si chtěli užít plavbu na motorové loďce. Projet si kaňon po vodní hladině je myslím pro děti nezapomenutelným zážitkem, o to víc, když je našim kapitánem jedenáctiletý kluk. Domluvíme si cenu a za chvíli vyrážíme směr jeskyně Vrelo. Loďky jezdí podle zájmu návštěvníků, v přístavu se vždycky nějak domluvíte. Celá trasa, tam i zpět, včetně krátké návštěvy jeskyně je na necelou hodinu. Plavba je klidná a bezpečná, pozorujeme skály kolem, husté lesy, romantické zátoky i odvážnou pěší stezku nad vodní hladinou... 35 metrů studené tmavé vody pod námi budí respekt.



Loďka nás dovezla k malému molu u jeskyně Vrelo, zdolali jsme pár desítek schodů strmě nahoru a dostali se k ústí zajímavé jeskyně. Je největší na Balkáně a pravděpodobně i největší v Evropě, o její skutečné velikosti se však ještě vedou spory. Většina jeskyně se totiž ukrývá pod vodou. Ani čeští potápěči, kteří byli povoláni, se nedopátrali konce.




Jak už jsem nakousla výše, existuje i jiný způsob, jak se pokochat kaňonem. Nemusíte se kolébat na loďce, můžete si užít trochu adrenalinovou cestu podél skály, která kaňon obepíná zprava. S dětmi nám tato trasa nebyla doporučena jako zvlášť bezpečná, chodník je místy extrémně úzký, kamínky se občas sypou, suchá hlína někdy klouže, zábradlí je jen někde a tam, kde je, moc funkci neplní, a semtam se musíte vyhnout těm, co kráčí v protisměru. Stezka začíná kousek za restaurací a kavárnou Canyon Matka Hotel & Restaurant, ve skále najdete památník horolezce, který zde tragicky zemřel. Tohle bych brala jako oficiální začátek této středně náročné trasy, i když se jde víceméně pořád po vrstevnici. Úzký chodníček vysekaný ve skále asi po třech kilometrech náhle končí a nedostanete se vlastně k žádnému cíli. Tady musíte vědět, že cesta je cíl! Turistická stezka jde dobře vidět na Seznam mapách.



Mohutné skály kaňonu v sobě ukrývají pozůstatky mnohých středověkých staveb - kláštery i kostely. Byly zde dobře ukryté po mnoho století a přístup k některým není vůbec snadný. Ale jsou tady a rozhodně stojí za návštěvu. Nejsnadněji dostupný, klidně i autem, je poměrně velký klášter Matka Monastery (Holy Mother of God) ze 14. století, tiché a udržované místo, kde je potřeba myslet na zahalená ramena a kolena. Blíže kaňonu, hned u půjčovny loděk je menší klášter Monastery St. Andrea a nejimpozantnější je rozhodně klášter St. Nikola Šiševski (St. Nicholas Monastery). Ten si žije svůj život nahoře na útese a vede k němu opravdu strmá stezka lesem a bujným houštím. Není dlouhá, za půl hodiny jste nahoře. Ale má to háček. Převozník vás musí z hlavního přístavu převézt na druhý břeh, kde stezka nahoru začíná (což ale není problém). Chlupáč se nahoru vydal sám, užil si krásné výhledy na kaňon, klášter opravdu leží na úžasném místě.





Kaňon Matka je místem, které nesmíte minout, pokud zavítáte do Severní Makedonie. Záleží na tom, kolik času si na něj vyhradíte, co chcete vidět a jaké jsou vaše fyzické možnosti. Určitě by tady šlo strávit několik dní. Když se podíváte na mapu, vidíte, kolik pokladů ukrývají strmé útesy kolem vodní plochy. S dětmi je terén ale docela obtížný, některá místa hůř dostupná. I tak nás kaňon dostal a děti byly nadšené z té pestrosti a přívětivosti všude kolem. A ano, voda je ledová :)

U kaňonu budeme sice ještě spát, ale další den se vracíme zpět na výlet do Skopje...

... to be continued ...

Žádné komentáře:

Okomentovat