pondělí 18. října 2021

Mama tip / Omalovánky: Mandaly od Lali jóga

Moje děti rády kreslí, lepí, stříhají, nejraději by pořád něco tvořily a vyráběly. Řekla bych, že jsou dost kreativní a konečně se do party přidal i Matěj. Omalovánky jsou u nás ve fázích. Matěj nejradši vymalovává moje obrázky, které mu statečně kreslím podle návodů z internetu, Kubík s Klárkou si dost často vymalovávají společně. Hrozně rádi si oba dva ze školky nosili mandaly k vymalování, bavily je ty detaily a to abstraktno, kde neexistují žádná barevná pravidla. A tak jsem jim mandaly pořídila i domů - jógové mandaly kočky Salamby a psa Jogiho od Lali jóga.


Každý dostal jedny, aby si nezáviděli, a já si hrozně moc užívám ten klid, když na nich pracují spolu. Jedna strana = jedna mandala inspirována jógovými publikacemi a kartami. Jednotlivé mandaly mají různou obtížnost (1-3), což ukazuje počet čmeláčků u obrázku. Jsou zde mandaly jednoduché, ale i takové, s jejichž detaily je už potřeba si vyhrát.



Úplně nejlepší se mi zdá kvalitní zpracování omalovánek, mám ráda, když někdo nad tvorbou takové publikace přemýšlí. Nejen že jsou vytištěny na papíře o silné gramáží, takže se neprotlačí ani nepropíšou, ale každá mandala má svůj vlastní list, nejen stránku. Navíc jde každá stránka bezpečně vytrhnout a malování je ještě pohodlnější.



Tyto mandalové omalovánky doporučuju dětem tak od 5 let, rozhodně nejsou nijak složité. Dětem se budou líbit motivy zvířat a rostlin.



A na závěr: proč mandaly? Mandala je kruhový obrazec se středem, kolem kterého jsou pravidelně rozmístěné tvary a symboly. Mandala je symbolem jednoty a rovnováhy. Je zajímavé, že s mandalami k nám přišel Carl Gustav Jung a staly se tak součástí moderní psychoterapie a artterapie. Je mnoha výzkumy potvrzeno, že malování a vybarvování mandal má podobné účinky jako meditace. U práce s mandalou si nejen odpočineme, ale také se vnitřně uklidníme. Mandaly jsou zdrojem energie i sebepoznání.

Žádné komentáře:

Okomentovat