středa 3. listopadu 2021

Knižní výzva / Beze svědků

Autor: Lisa Jewell
Nakladatelství: Grada, Cosmopolis (2019)
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 288

Anotace

Deset let čeká Laurel Macková na odpověď, co se stalo s její zmizelou dcerou Ellie. Milovanou, obdivovanou a bezproblémovou. Jednoho dne odešla do knihovny a od té doby ji nikdo neviděl. Pátrání vyšumělo do ztracena, nenašla se jediná stopa, jediný svědek. Pak přijde telefonát od policie. Našly se Elliiny ostatky. Jenomže pořád nikdo neví, co se dělo těch deset let. Unesl ji někdo? Utekla z domova?

Zoufalá Laurel potkává šarmantního Floyda a jejich zprvu nevinný flirt rychle přeroste v hlubší vztah. Laurel věří, že ji v životě zase potkává něco hezkého. Jenomže setkání s Floydovou dcerou Poppy otevírá hluboké rány… Malá Poppy je totiž neuvěřitelně podobná zmizelé Ellie, když byla malá.

Nenápadné okolnosti se pomalu propojují a Laurel konečně nachází odpovědi. Ale opravdu chce znát celou pravdu?


Recenze

Když beze stopy zmizí manželům Mackovým patnáctiletá dcera, život celé rodiny jakoby skončil. Každý z nich tuto bolestivou ztrátu a hlavně nevědomost, co se stalo, prožívá po svém a rodinné vazby se pomalu trhají. Když se po deseti letech najdou Ellieiny ostatky, život může pokračovat dál. Laurelina nová láska s sebou však přináší nejen nové štěstí a nový smysl života, ale také spoustu mrazivých otázek.

Psychologický thriller britské autorky mě mile překvapil. Na první pohled se může zdát, že téma spadá do kategorie thrillerových klišé, ale opak je pravdou. Autorka dokázala poměrně neoriginální téma zmizení dítěte zabalit do velice ponurého a znepokojivého příběhu a vynesla na povrch ty nejodpornější lidské vlastnosti. Příběh vypráví hned v několika rovinách, ať už z pohledu času, ale také z pohledu postav, které samotné události realisticky popisují.

Atmosféra knihy je temná, více než s napětím se zde pracuje s psychologií postav, což já ráda. Jak budete knihou prostupovat, bude vás víc a víc pohlcovat. Já si třeba čtením uvědomila, jak každý má nějaké své démony, své slabosti a svá tajemství. Klidně i ty nejkladnější postavy.

Oceňuju krátké svižné kapitoly, které vám nedovolí zastavit: stručný jazyk, jednoduchost a naprostá plynulost. Žádné květnaté popisování všeho, autorka jde rovnou k věci.

Čtení je silně znepokojující. Rodiče z něj mohou mít těžkou hlavu. Moc se mi líbily úplně první kapitoly, kterými Ellie popisuje efekt motýlích křídel: Jak jedna drobná, zanedbatelná a relativně zbytečná událost může způsobit fatální následky.

Kniha není jen o zmizelé dceři, není jen o smrti dítěte. Je také o obrovském rodinném dramatu, o odcizení, o mateřských selháních, o nedůvěře, o závislostech, o posedlosti. Na pozadí hlavní linie se odehrávají mnohé velmi bolestivé příběhy, které vás budou mrazit. 

Knihu doporučuju všem milovníkům psychologických thrillerů a rodinných dramat. Těch v knize totiž číhá hned několik a otevřou brány, které chceme všichni nechat zavřené...

-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Grada

Žádné komentáře:

Okomentovat