úterý 9. listopadu 2021

Audiokniha / Lustr pro papeže

Autor: Jan Tománek
Interpret: Jaromír Nosek
Délka poslechu: 4 hodin 22 minut
Posloucháno ve spolupráci s Audiotékou

Anotace

Syrově drsná výpověď nevinně odsouzeného mladého trampa, který se provinil jen tím, že byl ve špatný čas na špatném místě. Jeho cesta brutálními pracovními tábory v té báječné normalizační době, kdy všichni mlčeli a užívali si populární hudby a veselých filmů. Skutečný příběh z dávno zapomenutého minkovického pekla, vězni přezdívaného Minkau – podle nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau, se kterým si ten český v ničem nezadal...


Recenze

Co všechno se mohlo za komunistů stát pro nic za nic jednomu klukovi. Kam ho mohl sadistický systém poslat jedním lusknutím prstu a co všechno se mohlo dít za zavřenými dveřmi českých nápravných zařízení během normalizace. Šikana, buzerace, manipulace, sexuální zneužívání. Nechutné podmínky, vraždy, nelidské pracovní tábory.

Uf. Tohle byl strašně bolestivý poslech. Absurdní, pro naši generaci už těžko pochopitelný příběh o dobách ne zas tak dávných. O tom, jak snadno se člověk dostal do průseru, ze kterého se nemusel nutně vyhrabat živý.

O tom, co se odehrávalo v koncentračních táborech, se píše dost. A tak to díkybohu není zapomenuto. O zvěrstvech, co se nám děly za humny, v našich "mírumilovných" poválečných končinách, se zas tolik nemluví. Vždyť komunisti tu s námi žijí vesele dál, i když letošní volby mi dávají novou naději. O tom, jak to chodilo v komunistických lágrech, kolik nespravedlivě odsouzených tady v bolestech zemřelo a bylo popraveno, se nemluví. Až příliš dlouho panoval strach. Doufám, že tento odvážný počin autora otevře oči celému národu. 


Prosím o zařazení knihy Lustr pro papeže do povinné četby. Abychom se poučili z chyb minulých. Abychom nikdy před ničím nezavírali oči. Abychom tohle už nikdy nedopustili. Aby nám už žádné volby nebyly jedno.

Lustr pro papeže je jedna z nejsilnějších knih, co mám v životě za sebou. I několik dní po doposlouchání audioverze se cítím emočně dost na hraně, jsem rozzlobená, jsem vyděšená, jsem nešťastná. Těžko se popisuje, co ve mě kniha zanechala. Ale chtěla bych, aby si knihu Jana Tománka přečetl každý. Úplně každý.

"Ať není to, co prožili, nikdy zapomenuto."

" Mlčet znamená podílet se."

Žádné komentáře:

Okomentovat