středa 10. listopadu 2021

Knihy pro děti / Každý (se) počítá

Myslím, že počítací období jednou přijde na každé dítě. Na většinu dětí přijde toto dychtivé období hned několikrát. Můžete počítat kaštany v parku, auta na ulici, nebo bábovičky na pískovišti, i tak je ale super, že existuje docela dost dětských knih, které toto senzitivní období dokáží plně nasytit v teple domova. Máme doma asi tři knížky tohoto druhu, z toho jsou dvě anglické, mimochodem velice povedené. Matěj je teď ve fázi, kdy se naučil počítat do deseti, takže s ním začínáme objevovat kouzlo této literatury. Klárka to má už asi nadobro za sebou, Jakoubka chytla právě už několikátá vlna. Občas si zaleze na postel a počítá si. Právě pro něj jsem pořídila letošní novinku z nakladatelství Portál Každý (se) počítá. Dostal ji v září k 6. narozeninám.


Velkoformátová kniha norské autorky Kristin Roskifte mě zaujala hned z několika důvodů. Je počítací - což byl primární záměr. Je založena na celostránkových ilustracích, navíc severské ilustrace jsou pěkné, minimalistické a tak trochu jiné, což mám ráda. Kniha je "pátrací" - krom počítání (od nuly až k osmi miliardám) hledáte v ilustracích odpovědi na otázky sepsané ve spodní části stránky. Ne všechny odpovědi jsou na první pohled zřetelné. Kniha je také "povídací" - nad důmyslně propojenými ilustracemi můžete strávit hodiny vymýšlením příběhů. V neposlední řadě kniha otevírá řadu sociálních otázek, se kterými se děti v životě budou potkávat.





Jak jsem psala výše, nedílnou součástí knihy jsou také úkoly. Vyřešit je není vždycky snadné, protože něco musíte zkrátka vydedukovat, něco si zkusíte obhájit svou vlastní fantazií. Nejsou to otázky typu "Někde v obrázku se ukrývá černá kočka.", ale spíš se jedná o otázky zaměřené na pozorování detailů, na rozpoznání lidských emocí, na hledání souvislostí a vztahů mezi lidmi. Proto je knížka vhodná jak k samostatnému prohlížení a počítání, ale také k hlubšímu zkoumání s rodičem.





Kniha Každý (se) počítá získala ve světě mnoho ocenění a opravdu zaslouženě. Je to kniha, ke které se budete s láskou vracet, protože vám pokaždé předestře nové životní situace a pohled na ně.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Žádné komentáře:

Okomentovat