pátek 30. dubna 2021

Dárek pro kluka / Vědecký dřevěný ponk

Děti občas mívají kutilské období. Pamatuju doby, kdy Matěj se šroubovákem obědval i usínal. Kubíka fascinují spíš nože, pilky, kleště, nůžky (k mému zděšení). Klárka na to jde spíš vědecky, baví ji u toho přemýšlet. Právě ona je důkazem, že tento skvělý dřevěný ponk značky Hape, co vám dnes na blogu ukážu, není jen pro kluky. Kubík už samozřejmě kdysi jednu kutilskou sadu dostal, ta bohužel neoplývala kvalitou. Postupně se začala rozpadat a teď už si ji vytáhnou jen jednou za čas, aby zatloukali kladívkem kolíky. Na start dobrý, ale teď už se všichni tři posunuli dál a zasloužili si něco mnohem víc sofistikovaného. Hape se svými dřevěnými hračkami nikdy nezklame.


Tento ponk sympatické velikosti není jen o pouhém šroubování a zatloukání. Sada už obsahuje mnoho součástek a nástrojů k tomu, aby šlo vyrobit něco smysluplného. Něco, co dětem vysvětlí, jak věci našeho světa fungují. Třeba jeřáb, bagr, lanovka, kloubová ruka. Věci, jako je například výtah, děti fascinují a přemýšlí, jak tyto vynálezy v reálu pracují. To všechno jim tato jednoduchá sada umožní prozkoumat.




Náš ponk (označený jako střední) obsahuje asi 60 součástek, něco je ze dřeva, něco z plastu. Součástí je velký návod s celkem 10 experimenty, které si děti postupně vyzkouší. S vyrobeným "strojem" si pak rádi pohrají. Všechny dílky jsou přiměřené velikosti, aby se s nimi dětem lehce manipulovalo. Zpracování samotného stolku se zdá být také bezchybné. Ve spodní části ponku je šikovný úložný prostor, kam se vejde vše potřebné.  



Výhodou je, že vědcův ponk se vejde do každého dětského pokoje, svými rozměry nikde nezavazí, přitom není titěrný. V nabídce je i podobná menší sada (vědcův kufřík pro začátečníky), nebo naopak velký vědcův ponk pro fajnšmekry.



Moje děti si všechnu tu manuální práci užívají, často dokonce hezky spolupracují. Klárka je na to moc šikovná, sestrojí podle návodu všechno, někdy zkouší i svoje vlastní vynálezy, Kubík spíš ty lehčí věci. Proto tuto sadu doporučuju přinejmenším předškolákům, kteří si jednotlivé experimenty dokáží sami sestrojit. Menší děti si samozřejmě mohou hrát s nástroji klasicky, mohou něco šroubovat, připevňovat, napojovat, avšak naplno si ponku užijí až starší děti, můj odhad je 5+.



Při nákupech v eshopu Agátin svět nezapomeňte využívat slevový kód na 10%. Stačí zadat do objednávky slevový kód "IGFZRZKA10".

2 komentáře:

  1. Ten dřevěný ponk vypadá pěkně, asi to koupím nejmladšímu, myslím, že by ho to mohlo bavit, tak zkusíme a uvidíme, snad se nepletu :D. Toho nejstaršího ale hodně zaujala kytara, tak mu k narozeninám asi nějakou novou pořídíme, ale to si budu muset nechat poradit, protože se v tom moc nevyznám.

    OdpovědětVymazat