úterý 2. března 2021

Chytrá hra / Povím ti, mami

Dnes se tady vytáhnu s poměrně starou hrou, možná až notoricky známou vzdělávací pomůckou pro předškolní děti. Na druhou stranu věřím, že ji všichni znát nebudete a bude to celé ku prospěchu věci. Je to totiž šikovná didaktická hra, která moc nestojí, a rozvíjí hned několik schopností dítěte. Hru Povím ti, mami (respektive Povím ti, mami 2 - v prodeji jsou totiž dva díly) dostala už Klárka od babičky tuším ke třetím narozeninám. To je totiž ten ideální věk pro start s tímto druhem zábavy. 


Máme jen druhý modrý díl, princip obou krabic je však stejný, jde jen o jinou sadu kartiček. V krabici je celkem 20 oboustranných kartonových kartiček. Karty jsou vyrobené z hodně pevného kartonu, považuju je téměř za nezničitelné, což je nespornou výhodou této dětské hry. Na každé kartě je z obou stran nějaký obrázek. Obrázek hezký, jednoznačný a svou podstatou jednoduchý. Obrázek znázorňující nějakou situaci z běžného života. U každého obrázku v pravém horním rohu najdete malý symbol, který napomáhá třídění obrázků, jež k sobě logicky patří. O to tady totiž jde. Z celkem 40 obrázků lze sestavit 10 jednotlivých příběhů - to znamená, že každý příběh se skládá ze 4 obrázků - nebo jinak, na každý příběh potřebujete 4 karty.



Je asi jasné, o co ve hře jde. Z daných obrázků vybírat vhodné karty, logicky je k sobě řadit, zamýšlet se nad časovou posloupností a následně převyprávět příběh. Ideálně co nejkošatěji. Fantazie nezná mezí.


Příběhy jsou velice jednoduché a dobře logicky vystavěné. Znázorňují známé životní situace, jde o nich s dítětem krásně mluvit. Malé děti si mohou znásobovat slovní zásobu, ty starší své vypravěčské schopnosti. Nabízí se však mnohem víc témat, např. ke každému obrázku se pojí vždycky i nějaká emoce. Lze tak využít i k rozvoji emoční inteligence dítěte.


Oboustrannost je snad jediná výtka, kterou ke hře mám. Malé děti s oboustrannými kartičkami mohou  bojovat. Když při náhodném rozložení nebudou třeba schopné najít všechny 4 obrázky, co k sobě patří. Od toho ale vedle nich sedí rodič (prarodič, učitel...), aby asistoval, kde je potřeba.


Hra je vhodná pro děti školkového věku, ti nejmenší se na kartičkách naučí pojmenovávat různé předměty a situace, starší děti budou trénovat logické a časové posloupnosti, ty předškolní nechají pracovat svoji fantazii a budou vytvářet příběhy. Všechny věkové kategorie mohou využívat jako logopedickou pomůcku. A s nástupem do školy to vlastně nekončí. Malí školáci rozvíjejí během školní docházky své komunikační dovednosti a už by neměli popisovat příběh jen stručnými nerozvitými větami. Mohou se kreativně vyřádit a ze čtyř karet budou brzy schopni vykouzlit vymazlenou historku.

Pokud budete nakupovat v eshopu Agátin svět, nezapomeňte využívat slevový kód na 10% "IGFZRZKA10".

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    ráda čtu Vaše články, mám chlapečka 1,5 roku a je mi to milou inspirací. Mám první dítě a dětský svět teprv pomalu objevuju, takže většinu hraček, her ani knih neznám. Nejraději čtu recenze na dětské knihy a hry. Takže tento článek mě moc potěšil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem tak moc ráda, že toto slyším. Někdy mám totiž pocit, že už jsem vážně za zenitem. Ale pak si zas řeknu, že pořád cítím potřebu posílat dál tipy. I kdyby se ujaly u jednoho jediného z vás, mělo to smysl. Takže si vaší zprávy moc vážím a jsem za ni opravdu ráda. Nevím, jak jste tady se mnou dlouho, ale zkuste prozkoumat i archiv, věřím, že tipů tam najdete dost, bývala jsem plodnější :))) Opatrujte se, Jana

      Vymazat