středa 2. prosince 2020

Knihy pro děti / Jonáš a Nenáš

Miluju přímočaré dětské knihy. Knihy, ve kterých je striktně odděleno to "dobré" od "špatného". Ve kterých jdou věci trochu do extrému, aby to děti snáze pochopily. Děti se totiž většinou neumí orientovat v  pouhých náznacích. Potřebují, aby jim bylo řečeno vše polopatě, aby v jasném sdělení poznaly skryté poselství příběhu. Přesně taková je norská kniha Jonáš a Nenáš. Je to novinka roku 2020, vyšla v nakladatelství Host a my ji teď čteme pořád dokola, děti ji už umí téměř zpaměti. Listují si v ní, převyprávějí si vzájemně podle obrázků text. Tak moc si je získala. Kniha olepená četnými tituly, kniha, která je tak univerzální, že je překládána do mnoha světových jazyků, a sklízí úspěchy tam, kam vstoupí. Kniha, která je dobře stravitelná i velmi malým čtenářům. Kniha s jasným poselstvím, která je pro děti navíc nadmíru zábavná.


Vždycky si čtu dětské knihy nejprve sama. Seznamuju se a hádám, co na ni řeknou děti. Na tuto jsem se obzvlášť těšila. Je totiž světová. Když jsem si ji přečetla, trochu mě zarazila až do očí bijící jednoduchost. Aha. Jenže moje děti, jak to tak většinou bývá, mi ukázaly, v čem je její síla. A proč je všude tak oblíbená. V té nekomplikovanosti je totiž obří moc.



Jonáš a Nenáš jsou kamarádi. Jonáš na všechno odpovídá ano, Nenáš naopak ne. To nemůže klapat. To je jasné. V několika málo extrémních situacích se však ukáže, že být vždycky pozitivní není správné, a jak je důležité umět říci ne. 



Učíme je to odmala. Neboj se říct, když se ti něco nelíbí. Uměj odmítnout. Nedělej všechno jen proto, že to dělají ostatní. A o tom to je.



Jednoduchost grafického zpracování je skandinávsky minimalistické. Jsou zde na první pohled vidět ty dva protipóly, stereotypy. Jonáš usměvavý. Nenáš zamračený. Až na posledním obrázku jde vidět, že to nejde vůbec zobecnit. A děti to právě díky výše zmíněné jednoduchosti logicky pochopí.


Musím říct, že tato kniha je pro mě jednou z nejsilnějších tohoto roku. Norská spisovatelka a ilustrátorka Kari Staiová přesně pochopila, jak dětem téma podat, aby je doslova uchvátilo. Milujeme Jonáše. Milujeme i Nenáše. Máme doma pár knížek, které děti umí bleskurychle převyprávět, Jonáš a Nenáš si jejich čtenářskou dušičku získali během několika málo dní. Krásný tip na vánoční dárek, klidně už pro tříleťáky!

-
Knihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé recenzní spolupráce s nakladatelstvím Host ♥

2 komentáře:

  1. takdm mame, nejvic me pobavila dcera, kdyz misto krokodyla videla botu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo a líbí se Vám? Ilustrace jsou hodně originální a specifický styl nemusí sednout každému. Nás pořád moc baví. I Matějka.

      Vymazat