čtvrtek 21. listopadu 2019

Miminko / Lehátko Babybjörn

Pokud bych měla vyzdvihnout jen jednu jedinou věc, kterou doporučuju pořídit pro miminko, bylo by to pravděpodobně lehátko švédské značky Babybjörn. U Klárky jsem ho ještě neznala. Pro Kubíčka mi ho na rok půjčila švagrová, která ho zrovna nepoužívala. A já se tenkrát zamilovala. Když jsem otěhotněla potřetí a začala jsem řešit, co budu do výbavičky pořizovat, lehátko jsem jednoznačně chtěla. Ano, pořizovací cena je vyšší. Ale ze své zkušenosti, kdy se v něm spokojeně odhoupaly dvě děti, musím říct, že investovat se tady vyplatí. Lehátko miluju dodnes, za hodně mu vděčím, spoustu věcí mi usnadnilo, hodněkrát mi zachránilo nervy, Matěj si do něj i v roce rád vleze a krmí se v něm raději než ve vysoké židličce.


Já vím, že v ideálním světě by mělo miminko jen ležet na zádech, na rovné, poměrně tvrdé podložce. Že to je pro jeho měkká záda to nejzdravější. Víme to všichni. Ale. Ne všechna miminka dokážou být takto spokojená a ne každá matka dokáže poslouchat neustálé mrčení. Zastávám názor, že všeho s mírou. A taky jsem toho názoru, když si unavená matka může v něčem situaci usnadnit, ať to s klidným svědomím udělá.

 
Žádné lehátko opravdu není na delší spánek. To fakt není zdravé, stejně jako třeba autosedačka. Když si v něm Matěj dal svých rychlých dvacet, byla jsem vděčná. Když se sám uhoupal ke spokojenému spánku. Když jsem ho měla hezky u sebe, i když jsem zrovna vařila, nebo si hrála s Klárkou a Kubíkem. V našem miminkovském denním režimu se střídaly Matějovy pobyty v lehátku, na pěnové podložce na břichu nebo na zádech, v kočárku/nosítku a samozřejmě hojně u mě v posteli.  

 
Jsem přesvědčená, že oba mí synové se díky samostatnému houpání v Babybjörnu zbavili bolestí bříška. Že bříško rozhýbali, posilovali. Vzpomínám si, jak z toho byl můj osmdesátiletý děda nadšený, když viděl, jak může být pidi malé miminko pohyblivé, co všechno díky svým silným nohám dokáže. Jak se dokáže rozhoupat. Jak se dokáže částečně samo uklidnit. 

 
Naše tmavě šedé lehátko je z limitované edice, ale spadá do kategorie bavlněných (označení Bliss Cotton). Babybjörn totiž dělá i lehátka prodyšná, ze síťoviny (Mesh), já tenkrát dala přednost čisté bavlně. Design lehátek Babybjörn je nesmrtelný. Nadčasový, čistý, střízlivý. Z praktických důvodů jsem tenkrát vybrala tmavou barvu, nicméně potah ve vteřině z konstrukce stáhnete a hodíte do pračky na 40. Rovnou jsem k němu vzala i veselou hrazdičku, kterou Matěj vyloženě miloval. Ještě si ji občas tahá z krabice na hračky.


 
Lehátko Babybjörn je založené na přirozeném houpání. To je jeho přednost. Žádné baterie, žádné vrčení, žádné vibrace, žádná matčina fyzická síla. Dítě (opravdu už od miminka) je schopné houpat se samo jen tím, že krčí nožky k sobě a od sebe. Přijdou na to sami, instinktivně, a radost z vlastního pohybu je neměřitelná.

 
Lehátko nabízí tři polohy, podle věku a váhy dítěte. Pro miminka volíme nejnižší polohu, kdy dítě téměř leží, s přibývajícími měsíci, kdy chce dítě všechno vidět, můžete zvedat. Na krmení je ideální nejvyšší poloha v sedu. Popruh mezi nožkami sahá až k bříšku, je pohodlný, volný, netlačí, nezavazí, zapínání na dva knoflíky. Matěje už teď samozřejmě nepoutám, leze si tam a ven, jak se mu zlíbí. Samoobsluha.


Přijde mi bezpečné a stabilní. Pokud dodržíte všechna jasně daná (a velmi logická) pravidla. Matěj se nikdy nepřevrhl díky chybě lehátka. Ale spadl dvakrát díky chybě matky. Jednou jsem ho nepřipoutala a odběhla. A on se překvapivě do sedu přitáhl a přepadl dopředu. Byl malý. A silný. Já lehkovážná. A jednou jsem ho v lehátku přenášela. Naštěstí prozíravě spíš šoupala těsně nad zemí. Jenže se mi to šprajclo o zem. A já ho normálně vyklopila. Nevolejte na mě prosím sociálku. Dělám to nejlíp, jak umím. A taky často hrozně chybuju.


 
Velkým plusem oproti jiným lehátkům je trvanlivost. Tady se vám náklady hezky rozprostřou. Lehátko jde používat od narození až do 13 kilo (cca 2 roky, i když Kubík měl 12 kilo ve třech letech). Miminka tam na chvíli odložíte, aby měla změnu, větší mimina se v něm už fajn zabaví s něčím v ruce, ještě větší mimina se v něm skvěle krmí a děcka od roku víš si na něm budou dělat, co chtějí. Matěj ho pořád vyhledává, i když v něm už moc neposedí. Krmím ho v něm, naučil se po něm lozit na sedačku, někdy si v něm prohlíží knížku, nebo něco okusuje. Když hraje hudba, zhoupne se. Teď v roce si ho sám potáhne, kam potřebuje, takže takto poznám, že ho má pořád rád. Šoupe ho po obýváku každý den. 

 
Na lehátku Babybjörn je super ještě jedna věc. Je strašně kompaktní, jednoduchým pohybem jde složit do tenké placky. Váží něco málo přes dvě kila, takže ho přenese i dítě. Vozili jsme ho s sebou všude. Bylo s námi na každé návštěvě u prarodičů. Dělávalo nám společnost v létě na balkóně, stejně tak na zahradě u babičky. Bylo s námi v Tatrách. Bylo s námi ve Slovinsku i v Chorvatsku. A dokonce zažilo i situaci, kdy jsme během našich cest zastavili na odpočívadle, a vytáhli jsme ho z auta společně s Matějkem. Položit ho na zem na parkovišti tenkrát ještě nešlo... Zato v lehátku se cítil v bezpečí i v absolutně neznámém prostředí.

A abyste si neřekli, našla jsem i jedno malé mínus. Potah lehátka je po roce intenzivního používání a několika vypráních lehce vyšisovaný. Není to nic tragického, barva je světlejší hlavně v oblasti hlavičky, ale je to tam. Myslím, že je to dáno materiálem, 100% bavlna přece jen není stálobarevná, jako umělé materiály.
 
 
Pořídila bych ho znovu. A znovu. Nepochybuju o svém rozhodnutí dávat děti přes den občas do zvýšené polohy. Byla jsem klidnější, že je mám na očích, oni byli klidnější, že něco málo vidí a že mají změnu od toho všeho válení.
 
Jak to máte vy s lehátky a houpátky? Používáte je nebo zatracujete? A máte zkušenost s Babybjörn?
 
-
Tento článek vznikl na základě spolupráce se společností Baby Concept.

4 komentáře:

  1. Toto lehátko zachránilo naším dvojčatum život 😁
    Pod vše co jste napsala se podepisuji. Lucka

    OdpovědětVymazat
  2. U prvního dítěte jsem ho neměla. Znala jsem jen takové ty velké umělohmotné hebla s vibracema, a to nebylo něco, co bych chtěla. Ke všemu jsme bydleli ještě v pidibytě, ale myslím, že by mi u starší dcery hodně věcí usnadnil. Na základě vašeho článku o tom, co pořídit miminku jsem ho koupila. Přítel sice remcal nad cenou za "2 kovové dráty a trochu látky", ale teď je taky rád :). Používáme ho zatím krátce, ale myslím, že to byla dobrá investice. Samozřejmě v něm miminko nemůže strávit půl dne, ale občasné používání je myslím v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, cena je prostě vysoká. Ale neznám snad nikoho, kdo by koupě litoval. A navíc si myslím, že jdou krásně výhodně prodat...

      Vymazat