středa 13. listopadu 2019

Matěj / 13. měsíc s třeťátkem

Matýsek někdy kolem svých 13timěsíčních narozenin pokořil své první kroky. Před víc než týdnem si začal stoupat bez držení se něčeho. Ze dřepu, pomalu, rozkročmo. A hrozně se tomu smál, měl ze sebe radost a my na něj byli pyšní. Pak Chlupáč odjel na služebku a já se s dětmi vsadila, že za těch 8 dní, co bude táta pryč, Matěj udělá první krůčky. Udělal. Dá jich v průměru tak 3-4. Víc ani ťuk. Má strach. Je tak opatrný, že v něm vůbec nepoznávám svoje děti. Když si pamatuju, jak do toho šla Klárka po hlavě... Ale jsem ráda, jen ať je rozvážný, chlapeček můj. Děsí mě představa, jak je kvapem skládám všechny tři do auta a vyrážíme na pohotovost s rozbitou hlavou.


Je strašně usměvavý. A taky se začíná hodně projevovat, když není po jeho. Umí si už střihnout pěknou scénu, kdy se svalí na zem a řve. Někdy hlava nehlava odlézá ode mě a z očí mu tečou slzy jako hrachy. Hysterka. Třeba když mu vezmu lžíce na obouvání bot, které ve školce bere z přihrádky cizím dětem. Má další level separační úzkosti. Ani na záchod se mi většinou nepodaří odejít samotné. Když musím na několikrát do garáže pro nákup, slyším ho řvát o tři patra nad sebou.


 
Ach ty noci. Už si s tím přijdu fakt trapná, ale často přemýšlím, kolik dětí bych musela mít, abych dětskému spánku porozuměla. Proč se furt budí? Někdy fakt po hodině, někdy je na prsu skoro nonstop. Pak třeba jednou za týden spí o poznání líp. Nejsem si vědomá, že bychom ten den dělali něco jinak. Sny? Strach? Kojení? Bolest? Zuby??? Těch má mimochodem 8.

 
Pořád mě kouše. Pořád žere kamínky, když se dopne k příležitosti. Nechávám ho zdolávat dvoje schody do bytu, když se vracíme z venku. Mává, posílá pusu, dává slintavou pusu ala francouzák , ukazuje, jak je veliký a zběsile tleská, že je jako děsně šikovnej. Říká táta, mama (což si myslím, že je spíš zkomolenina slova hamham), dej a dát, dý (což je dýně, které nám doma a na balkóně straší), ba (což znamená hodně věcí), pokořil další zvuky zvířat. Kromě haha (hafhaf) dělá bá (to je jako bé), bů, brum a dadada (gagaga). Sranda. Veliká. Kýve na souhlas a kroutí hlavou, jako že ne. Komunikace malých dětí a schopnost matek porozumět jim mi přijde jako největší dokonalost na světě.

 
Zdědil Kubíčkovu úchylku ohledně usínání s něčím v ruce. Takže někdy usíná s kartáčem na vlasy, jindy s flakónkem odličovacího oleje, jindy se zubním kartáčkem. S balónem a balzámem na rty. S dřevěnými kostkami a s Klářinou panenkou. Kdysi se dopnul ke šroubováku, ten jsem mu musela z ruky vyrvat, je dost pravděpodobné, že by mě tím ve spánku probodnul.


 
Zatím jsem nevytáhla fusak ani zimní bundu. Jezdí v dece a nánožníku a oblékám mu softshellový overal. Zateplení pomocí merina a outdoor capáčků Stonz Toddler Booties. Už má větší, velikost M s robotem. Díkybohu za ně, tím, že pořád nechodí, patrně neexistuje nic lepšího, co bych mu na nožky dala. Teď už trochu doufám, že v nich vydrží celou zimu a první botky budou až ty jarní. Na výběr prvních bot se těším, jen to měření je dost komplikované s někým tak malým a totálně nespolupracujícím...

8 komentářů:

  1. Chachaa, tohle mě taak baví číst :D náš František se teď chová ve svých 12 měsících stejně jako roční Matěj :D takže mám spolehlivou předpověď, co přijde :D u nás jede to BA ve velkém, univerzálním jazyce. A dýně taky, halloweenská výzdoba a dýňové polívky koukám dětské všímavosti prospívají :) ale už vám moc přeju, abyste se konečně vyspala!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, když vidím Františka na IG, přijde mi, že vidím Matějka :) Kluci jedni. Jo, to spaní přijde, i ti dva starší už jakžtakž spí :D Moc moc zdravím ♥

      Vymazat
  2. Myslím že s tím spaním to je prostě věc výběru. Vy jste si vybrala spát s dítětem v posteli a kojit ho v noci kdykoli a tím je to probouzení prostě dané.
    Dcera to má s kluky stejně a přitom ona i její sourozenci spali když ne celou noc tak X hodin bez probouzení.
    Holt se vyspite až za rok až se Matýsek odstaví. Věřím že to zvládnete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je bohužel nepravda. Každé dítě je jiné. Já si taky vybrala spaní s dětmi a kojila je, kdy oni chtěli a náš nejmladší, teď má 19m se prostě sám rozhodl, že se budit nebude a spí celou noc, obcas se vzbudi, ale vezme si dudlík, stačí ho pohladit... Málokdy se chce nakojit. A i druhý syn se ještě 9mesicu kojil a přitom spal celou noc. Takže je to záhada , ale podle mě to nejde pochopit a je to o samotných dětech. Terka

      Vymazat
    2. Lucko, vždycky od vás moc ráda slyším. A velice souhlasím s moudrou větou, že to spaní je věc výběru. Ano. Je. Vím, že bych pro lepší a kvalitnější spánek Matěje a sebe mohla vymyslet víc, spát jinde, znovu ho přivézt na dudlík, prostě mu nedat, šupnout ho do postýlky. Nechtěla jsem, aby to tady vyznělo jako neustálé remcání, jak blbě spí, protože vím, že bych mohla něco zkusit, Jenže mě se ták nechce. Mě se nechce v noci poslouchat jeho řev, mě se to chce řešit v danou chvíli nejjednodušeji, co umím, narvat mu do pusy prso. Je to blbé, je to přirozené, je to tak. Na druhou stranu souhlasím i s komentem níže - jsou tak jiní. Každý z těch mých tří spával jinak, šlo to teda od desíti k pěti, ale i když jsem je v posteli měla víceméně všechny tři stejně, Matěj se budí mnohem víc než ti dva. A zvládneme to, musíme. Díky, Jana

      Vymazat
    3. Terko, díky, ano, i když si myslím, že bych se mohla pokusit s tím něco udělat, taky si myslím, že je to na dětech, na jejich zralosti a na té míře, jak moc potřebují v noci matku. Klárka je z mých dětí nejméně kontaktní a v noci mě potřebovala nejmíň...

      Vymazat
  3. To nespani vam nepreju. Uprimne receno, tohle byl jeden z hlavnich duvodu, proc jsem obe deti v 15 m. odstavila. Kojeni, kontakt s maminkou - nadherna vec. Ale to, ze v noci nespim a pres den se dopuju sladkym, abych prezila, nebyla porad nastvana (coz odskakaly deti i manzel)... To uz bylo za moji hranici. Now I am free woman :-). A kolik usetrime za cokoladu... :

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ano, souhlasím a i když je kojení nádherná věc, respektuju a chápu každou ženu, která to kvůli prokojeným nocím utne. Uvidím, jak dlouho to ještě dáme my s Matějem :)

      Vymazat