úterý 5. listopadu 2019

Dárková inspirace / Dárky k 6. narozeninám pro holku

Za chvíli budou Vánoce a já mám ještě rekapitulovat narozeniny. Dárky se snažím kupovat včas a jsem ráda za každou inspiraci, buďto od vás, nebo třeba z nějakého newsletteru. Kdyby tak bylo času víc a člověk by mohl v klidu brouzdat tou nekonečnou škálou, co dnešní svět nabízí. Vybírat dárky pro Klárku mi vždycky přijde složitější, než pro Kubíka. On a auta. On a dinosauři. On a vlaky. Tak jsem se Klárky hodně ptala. Celé léto jsem zjišťovala, podsouvala letáky, škemrala o tipy. Snažím se je držet od televizních reklam a spíš pouštíme pohádky na disku, nicméně vždycky ji v televizi zaujala ta nejvíc děsivá, ta nejvíc třpytivá, ta nejvíc kýčovitá hračka. A pak dilema - mám, nemám? Je dobré to ještě kočírovat, dokud jsou malí? Za chvíli to už bude složitější. Tady výběr toho, co se u nás k šestým narozeninám sešlo. Pořád se snažím jít co nejvíc "moudrou" cestou, takže stále frčí knihy, hry a vzdělávací hračky. Jenže co by to bylo za narozeniny, kdyby v balíčku nebyla i nějaká obyčejná hračka... A že mi to letos dalo zabrat.
 

Přenosný CD/USB přehrávač do pokojíčku
 
Tento dárek doporučuju všema deseti. Nějaký přehrávač potřebuje každý dětský pokojík. S každým dalším rokem ho děti ocení víc a víc. U nás jede skoro každý den, hudební kulisa při společném hraní, audiopohádka při dlouhém usínání. Přehrávač MUSE s mikrofonem a funkcí karaoke je navíc tak moc hezký.
 
 
Knihy povídkové i vzdělávací
 
Klárku pořád hodně baví encyklopedie s okénky, občas si z poličky vezme všechny a jde si je do postele sama prohlížet. Kniha o počasí nám zatím ve sbírce chyběla - Jak to funguje v přírodě? Taky se dostala do fáze, kdy ji opravdu baví příběhy. O dětech, ideálně o jejích vrstevnících. Zábavná knížka Kosprd a Telecí je o předškolácích, takže si Klárka čtení vyloženě užívá.




 
Společenská hra o nástrahách dnešního světa
 
Dávej bacha! z edice naučných her 4bambini seznamuje malé děti s různými životními nástrahami. Jak se chovat, když mi přijde zlá sms? Co mám dělat, když se ztratím? Jak se zachovat, když mě venku osloví cizí člověk? Tato hra není o zábavě, ale o společném povídání o situacích, které mohou nastat. Když se to v reálu stane, dítě si může na základě hry rychle vybavit, jak by mělo reagovat. My už doma máme první díl této hry, který je zaměřený na etiketu - Nešťourej se v nose, a plánuju pořídit ještě třetí díl s názvem Vadí nevadí. Ten je zase o mezilidských vztazích.
 

 
Dřevěný hlavolam
 
Klárka má hlavolamy ráda. Máme doma spoustu her pro jednoho hráče od Mindoku. Tentokrát jsem vybrala dřevěnou skládačku Tangram francouzské značky Vilac. Tangram je věc známá, my ji doma ještě neměli. Z různě barevných geometrických tvarů se na základě kartičkových zadání skládají všemožné obrázky. Dítě může skládat samo, nebo může soutěžit na čas s protivníkem. 100 karet se zadáními, kdy každá má rub a líc. Jedna strana je barevná pro menší děti, druhá jen černá, dítě musí tvary odtušit na základě stínů.



Vzdělávací karty o vesmíru
 
Karty v šikovné krabičce z edice Expedice příroda už se u nás pomalu zabydlují. Máme psy a hmyz. Klárčin zájem o vesmír přetrvává a tak dostala karty 50 nebeských objektů. Planety, souhvězdí a další věci z vesmíru, kterým už moc nerozumím. Karty obsahují krátký popis, názornou ilustraci a taky kvízovou otázku. Hrozně se mi tato didaktická pomůcka líbí, díky praktickému balení je super i na cesty. Právě jsem zahlídla, že mezi novinkami přistáli dinosauři, ty pořídím na Vánoce Kubíčkovi.
 
 
 
Nosítko pro panenku
 
Tohle Klárčino přání mě popravdě překvapilo. Klárka panenkám totiž nikdy moc neholdovala. Ale zájem o tyto holčičí hry a nošení logicky vzrostl s miminkem Matějem. Když jsem se jí opakovaně ptala, co by si k narozeninám přála, vždycky padlo slovo nosítko nebo šátek. A pak za mnou jednou přijela na návštěvu moje věrná čtenářka Sylvie. Při povídání o všem možném (viděly jsme se poprvé) jsem se zmínila o nosítku. A ona: "Já ti ho ušiju.". A ušila. Je nádherné, luxusně propracované, pohodlné, prostě reálná zmenšenina ergonomického nosítka pro dospělé. A má kapsičku na drobáky :) Sylvi, děkuju, Klára ho miluje ♥
 
 
 

Holčičí mašinka
 
Vláčkodráha jede. Pořád pomalu rozšiřujeme, dokupujeme doplňky, semtam nějaký vlak. Klárka si kdysi posteskla, že by chtěla nějakou svoji holčičí lokomotivu. Naštěstí jsem si vzpomněla, že jeden výrobce na holky myslí - Bigjigs. Ten dokonce vyrábí celé sady pro princezny. Nám postačila jedna růžová mašinka na baterku a radost byla veliká. Lokomotivy jiných značek, co máme doma, jsou silnější, ale dva tři vagóny utáhne dobře.
 
 
Jednorožec
 
Když jsem chtěla vymyslet nějaké překvapení, dumala jsem, s čím si Klárka fakt ráda hraje. Lego, vláčky, figurky zvířat. Když jsem procházela nabídku Schleich a Safari, napadlo mě, že můžu vybírat i z poněkud bájnějších tvorů. Klárku baví víly, draci a jednorožci, šla jsem tedy touto cestou a překvapila jsem ji krásným bílým jednorožcem.
 
 
K pozorování v přírodě
 
Stejně jako Jakub si Klára vybrala v Decathlonu malý dalekohled. Baví ji o poznání míň než Kubíka, ale do lesa si ho s sebou bere. Zvětšuje 6x, pro děti je naprosto dostatečný a hlavně super odolný díky pogumovanému tělu.
 
 
První hodinky
 
Tohle byl dárek na poslední chvíli. Původně jsem chtěla, aby hodinky dostala až tehdy, když bude umět poznávat čas. A pak o tom začala mluvit. A začala být v poznávání hodin aktivnější. A tak jsem si řekla, že první náramkové hodinky budou pro Klárku motivační. Chtěla jsem hodinky levné, odolné, voděodolné, ideálně s gumovým páskem. Našla jsem krásnou holčičí variantu hodinek Q&Q a Klárka je samozřejmě nadšená.
 
 
Láska jménem Lego
 
Láska k Legu se asi dědí, pro mě je Lego něco, co budu vždycky dětem ráda kupovat. Lego je pro mě synonymem chytré hračky, navíc se jako jedna z mála komerčních hraček vyrábí v Evropě, nikoliv v Číně. Klárka frčí hlavně na Friends, ale dostala i Disneyovský kočár. Pořád žasnu, jak jsou stavebnice propracované a třeba s tím domkem na stromě bych si vyloženě sama pohrála...
 
 
 
Co kupujete svým předškolním holčičkám vy? Jaké zájmy měly v šesti letech? Co jim udělalo největší radost? A jak to máte s dilematy, jestli hračky vybírat podle sebe nebo podle šílených přání vašich dětí? 

5 komentářů:

  1. Ahoj Jani, sem moc ráda, že nosítko má úspěch. Za střih děkuju evulekotule. Sama bych to nevymyslela. A tobě, Jani děkuju za nápady na dárky. Mějte krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, tolikrát jsem ti chtěla napsat a poslat fotku, ale znáš to... Je opravdu úžasné a miluju na něm právě ten příběh, jak jsem k němu přišla :) Opatrujte se!

      Vymazat
  2. Mila Jani. Tak jsem se chtela zeptat, jaky prehravac jste nakonec vybrala a...uz pisete sama☺.
    Vaham, zda poridit neco takoveho veseleho nebo klasiku (bez karaoke) zato treba se vstupem pro sluchatka. U minuleho se nam "vychodil" usb port, ktery byl z celni strany. Tak spis i koukam po vstupu shora.
    Jak jste to rozlouskla Vy? Co hralo roli pri vyberu?
    Rada bych vic podporila poslech pohadek.
    Diky a pekny cas.
    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Radko, karaoke je zavřené ve skříni. Matěj se toho bojí :) A mé děti neumí být "normálně hlasité" :)))
      Tady je USB port taky vepředu, nahoře by byl lepší, ale používáme jen malé flash disky, nic těžkého, velkého, tak snad vydrží.
      Já jsem se rozhodovala dost očima. Chtěla jsem dětský design, ale ne Maxipsa Fíka. Tohle mi přijde, že je fajn i pro patnáctileté děcko. Chtěla jsem CD/USB a aby to mělo rádio. Víc jsem nepotřebovala. U nás to k poslechu dost pomohlo. Mějte se krásně, J.

      Vymazat