pondělí 30. září 2019

Knihy pro děti / Matějova akrobacie

Chci vám ukázat nádhernou dětskou knihu. Objevila jsem ji nedávno, úplně náhodou, až mě zamrzelo, že nemám víc času na takové to ledabylé brouzdání světem Instagramu a Pinterestu. Někdy mám až panickou hrůzu z toho, kolik knižních pokladů mi uniká mezi prsty. Kniha Matějova akrobacie by mohla okrášlit mnoho domácích knihoven. Je to ideální kniha na podzimní odpoledne, je to kniha, která spojuje rodinu, je to kniha, která posílí tělo i ducha. Já jsem z ní popravdě úplně hotová.


Většina dětí miluje všechny ty vylomeniny, na které jsou specialisté tatínci. Na tátovi se jezdí jako na koníkovi, po tátovi se leze, šplhá, skáče, táta je ta nejlepší měkká hrazda na světě. Když přijde Chlupáč z práce, děti jsou jako vyměněné. Živější, divočejší. Hlučnější. A nastává domácí cirkus. A přesně o tom je i tato původem belgická kniha. Je to sbírka 24 akrobatických cvičení pro celou rodinu, zapojit se prý může i domácí zvířátko - v našem případě to bude nejspíš Matějek, je nejmenší a nejlehčí.



 
Na každé dvoustránce je vyobrazeno a popsáno jedno cvičení. Taková průprava, předskok k velkému finále, což má být vánoční akrobatické vystoupení pětiletého Matěje a jeho rodiny. Všechny cviky jsou podány velmi hravou formou, doplněny o vkusné, vtipné texty a moc pěkné ilustrace. Některé cviky jsou procvičovací, jiné protahovací, ostatní kousky už jsou vyloženě akrobatické, např. salta a živé pyramidy.



 
Asi nemusím vyzdvihovat v čem je kniha jedinečná. Nejen, že strávíte více času spolu, ale také dětem pomůžete s rozvojem motorických dovedností, ve složitějších cvicích zapracujete na důvěře a spolupráci. Děti se naučí uvědomovat si vlastní tělo a jeho schopnosti, naučí se také nutné opatrnosti.


 
Kniha je určena dětem od tří let. Jazyk je hravý, ilustrace dětsky jednoduché. Vydalo nakladatelství Lali jóga v roce 2016 a právě proto nechápu, jak mohla tato kniha uniknout mé pozornosti. Lali jógu sleduju už dlouho, dokonce jsem o jógových kartách tady na blogu kdysi psala. Kniha Matějova akrobacie je nádherným počinem, dospělí se na chvíli stanou dětmi a děti budou šťastné, že mohou dělat ty svoje opičárny účelně a společně s mámou a tátou.

 
-
Tento článek vznikl na základě spolupráce s obchodem www.gardencarrier.cz. Garden Carrier to jsou česká ergonomická nosítka z biobavlny, v obchodě také najdete české dřevěné hračky, dětské ekologické nádobí, přírodní kosmetiku a šetrné prostředky pro domácnost. V Praze je najdete i v kamenném obchůdku na Bělehradské 36.

Žádné komentáře:

Okomentovat