čtvrtek 19. září 2019

Knihy pro děti / Ariadnina nit

Pro všechny milovníky bludišť a labyrintů. Pro všechny, kteří našli zálibu v mytologii. Pro školáčky, kteří se třeba v dějepise trochu plácají. Pro všechny obdivovatele neobvyklých knižních krás. Já trochu sobecky váhám, jestli ji dám do knihovničky dětem, nebo si ji budu syslit v té své. Ariadnina nit - Mýty a labyrinty. Nakladatelství Host v létě přišel s touto velkoformátovou novinkou a věřím, že se svým potenciálem přiblíží slavným polským MapámOpravdu velká kniha seznamuje děti (a dospělé jako jsem já) s řeckými mýty, antickou kulturou a historií. Navíc zábavnou a originální formou. Jak může být dějepis zábavný? Takhle bych se vás určitě zeptala na gymplu. Já dějepis nesnášela, všechna ta data mě stresovala. Podle mě ta nechuť byla způsobena spíš formou, jakou do nás byla historie tlačena. Máte stejný pocit?
 

Každá dvoustrana je jedno obří bludiště zasazené do antického prostředí. Vlevo vchod, vpravo východ. Bludiště důmyslná, propracovaná, zapeklitá. Každá dvoustrana jedno téma z řeckých dějin. Někdy s krátkým povídáním, ale spíš s odkazem na stranu s podrobnějším vysvětlením. I uvnitř dvoustránkové ilustrace je mnoho základních popisků ve stylu komiksu. Jediné, co mi ještě vrtá hlavou, je, jak s knihou, respektive labyrinty pracovat. Prostupovat cesty jen tak "jako" prstem, nebo zlehka tužkou a následně pečlivě gumovat? Myslím, že dětský prstík bude lepší. A moje duše klidnější.  
 




 
Tato kniha o více než 70 stranách je právem přirovnávána k výše zmíněným Mapám. Hlavně díky obřímu formátu a velmi kvalitnímu zpracovaní, ale také proto, že i tady se o to postaral Polák. Jan Bajtlik je mladý polský grafik a ilustrátor. Nápad s mytologií měl rozhodně geniální. Zpracovat tak objemné, náročné a nehmatatelné téma způsobem, aby bylo přijatelné pro malé čtenáře, není vůbec jednoduché. Ilustrace jsou opravdu nádherné a detailně propracované, konečně si i já ve svých letech dokážu pod složitými mytologickými pojmy něco představit.
 


 
Kniha zaujme velmi široké publikum, menší děti (předškoláci) zajásají nad tolika labyrinty, školáci už si z knihy vezmou i tu informační hodnotu, dospělák si listováním připomene to, co mu kdysi učebnice pouze naznačovaly.
 
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat