středa 4. září 2019

Chorvatsko / Týden s dětmi na Istrii

Na Istrii jsem nikdy nebyla, s našima jsme jezdili jen na Makarskou, s Chlupáčem už jsme toho projezdili sice víc, ale severnímu poloostrovu jsme se spíš vyhýbali. Možná jsme se báli míň jistého počasí, chladnější vody, ne tak atraktivního rázu místní krajiny. Nevím. Teď po týdnu stráveném ve slovinských horách se Istrie vyloženě nabízela. Je to pěkně po cestě, "co by kamenem dohodil". Takže to riskneme a zas trochu na poslední chvíli hledáme ubytování u moře. Druhý týden v červenci a všechno je buď pryč nebo předražené. Dobře nám tak...


Hledání ubytování podle mapy
 
Hledali jsme po večerech necelý týden. Chtěli jsme Istrii, apartmán blízko moře, aspoň dvě ložnice. Hledali jsme přes booking, airbnb, nic moc se nám najít nedařilo. Když už to vypadalo dobře, zklamaly recenze, nebo se ukázalo, že blízká pláž je absolutně nevhodná pro děti. Měli jsme v hledáčku pár obcí, nakonec jsme se uchýlili k malému městečku Fažana. Rozjela jsem si mapy na googlu, podle fotek našla hezkou pláž a koukala jsem, co mi to poblíž ukáže za hotely a penziony. Pak to znovu checkovala na bookingu, až jsme našli volné ubytování na hranici našeho rozpočtu v malém rodinném hotýlku a dokonce se snídaní.

 
Tříhvězdičková Panolija a její mouchy

Mami, je růžovej! To byla první šťastná reakce Kláry, když jsme před hotýlkem zastavili. Na první pohled hotel vypadal dobře, vše čisté, upravené, mile rodinné. Ubytování v rezidenci Panolija mělo plusy, ale rozhodně mělo i své stinné stránky. Největším plusem je blízkost pláže. Za 5-10 minut dorazí průměrně ověšená rodina se třemi dětmi, kočárkem, plážovým stanem a aspoň třemi nafukovacími příšerami na nejbližší pláž. A díkybohu je ta nejbližší pláž fajn. Další výhodou ubytka byla bufetová snídaně, což v Chorvatsku zas tak obvyklé není. Snídaně byly poměrně bohaté. Personál se dobře staral o doplňování. Bod k dobru dávám hotelu za čistotu a pěkný design interiéru, rovněž za velkou ochotu a přátelské chování celé hostitelské rodiny. I když se to zatím zdá jako idylka, nebylo tomu tak. Děsně jsme s Chlupáčem trpěli na měkkých matracích, to byla šílenost ve stylu princezny na hrášku. Vysoké houpavé matrace, na kterých bych se možná vyspala dobře jako osmnáctiletá a lehce občerstvená single, ale v případě, že se chcete na posteli vyspat s děckama, stává se z každé noci noční můra. Museli jsme se do dvou ložnic rozdělit, Chlupáč s Klárou a Jakubem, já s Matějem. Nejen že jsme se houpali a kymáceli jako na vlnách, ale na posteli se dvě matrace furt rozjížděly, takže jsem půl noci strávila hledáním a vyhrabáváním ztraceného a řvoucího Matějka. Prakticky jsem se celý týden nevyspala. Druhou nevýhodou byla absence soukromého parkoviště. V celé obci je zpoplatněné parkování, ale jakožto ubytovaní hosté jsme měli nárok na zlevněný tarif a mohli jsme stát na ulici za 10 EUR. Poslední věc, kde vidím nevyužitý potenciál, je zahrada. Kolem domu je travnatá plocha, kde je sice malé příjemné zastíněné posezení, neuškodilo by ale i něco pro děti.



 
Pláž a vyžití pro děti

Jak jsem psala výš, pláž byla blízko. Hotel sice nebyl v první lajně, ale po rovince se šlo lehce a docela rychle. Pláže Fažany jsou obecně dobře hodnocené, najdete jich tady hned několik. Ta naše s názvem "Dječje igraliště" měla tu výhodu, že byla bohatá na přirozený stín. Plážový stan je super věc, ale dost vtipné je, když začne pořádně fučet, příp. když vám v něm usne dítě a spí v tom šíleným dusným horku. Takže jsme ocenili staré vzrostlé pinie, které nám dávaly stín skoro celý den. A Matějovi mega obří šišky. Za klasickou kamínkovou pláží a chodníčkem byla ještě druhá travnatá pláž, široký pruh zeleně osázený olivovníky a jinými menšími stromy, takže pokud by člověk nepotřeboval ležet kvůli dětem u moře, tady by si našel pohodlí. Pláž je vhodná pro děti, pozvolný vstup do vody, menší kamínky (asi uměle navezené, nebyly to klasické kulaté oblázky, což byla trochu škoda). Ježka jsem za celý pobyt viděla jednoho, i tak jsme se koupali v botách. Na pláži byly převlékací kabinky, sprcha (zdarma!), lavičky se solárním nabíjením pro mobily, kavárny, restaurace, stánky s malým občerstvením. Navíc dětské hřiště hned za "naším" místečkem, což bylo úplně dokonalé. Když to děti přestalo bavit ve vodě, odběhly dozadu na pěkné hřiště a pořád jsem je měla na očích i z deky. Jo a pláž měla dokonce bezbariérový vstup do moře. Za dětským hřištěm se nachází krásný olivový háj, který děti (i dospělé) seznamuje s místní flórou. Koupání, pláž a její okolí bych zhodnotila plným počtem hvězdiček.



 
Rybářská vesnice Fažana
 
Poklidná přímořská vesnička je super místo pro rodiny s dětmi. Nejsou tu zas tak šílené davy turistů, hoteliérům a obchodníkům to ještě nestouplo do hlavy a pořád se chovají mile. Navíc tady najdete hodně oblázkových pláží, což je pro Istrii ne úplně typické. Tyto malé obce mám ráda, jdou projít bez zadýchání tam a zpátky, nekotví zde velké lodě, jen menší výletní a rybářské čluny. Nedaleké Brijunské ostrovy chrání Fažanu před větrnými poryvy. Fažana ležící asi 8 kilometrů od známější Puly má necelých 3000 obyvatel, spousta z nich se stále živí rybolovem. Za obcí rostou olivovníky, vinná réva a dub korkový. Ve Fažaně to přes léto žije i v kulturní oblasti, konají se zde různé gastronomické slavnosti, my zažili festival zmrzliny. Celou obcí jde podél moře projet kočárkem (na bruslích, kolech nebo koloběžkách), vše rovinka, malý provoz. Ve Fažaně se nachází i skvěle hodnocený kemp a apartmánový komplex Bi-Village.


 
Co dělat, když nejste plážový typ
 
Na dohled, přímo naproti Fažaně leží souostroví Brijuni. Národní park s nedotčenou přírodou láká denně stovky turistů. Z Fažany jezdí na ostrovy jedna loď za druhou (plavba trvá asi 20 minut). Na ostrovech (je jich celkem 14) nežijí stálí obyvatelé, najdete zde středověké a antické památky, golfové hřiště, safari, zoo, parky a okrasné zahrady. Ostrovy byly známé jako oblíbená letní rezidence jugoslávského prezidenta Tita. Nesmí sem auta a platí zde mnoho dalších omezení.

 
Kdyby vám nepřálo počasí, nebo jste chtěli udělat obrovskou radost dětem, můžete je vzít do velkého Dinoparku ve Funtaně (asi 45 minut severně od Fažany). Dospělý 160 Kn, děti od tří let 140 Kn.

Na Istrii je i obří aquapark Istralandia mezi městy Umag a Novigrad. Patří mezi nejlepší v Evropě a podle videí si ho užije celá rodina. Celodenní vstupné sice stojí ranec, ale množství atrakcí je skvělé.

 
V blízké Pule je toho taky dost k vidění. Pula je velké, rušné přístavní město, které láká na historické památky, krásné pláže, unikátní mořské akvárium nebo starořímský amfiteátr. Amfiteátr nazývaný spíš "Arena" býval místem, kde dřív bojovali gladiátoři, dnes se tady konají koncerty nebo filmový festival. Patří mezi šest největších a nejzachovalejších  na světě. Mořské akvárium se v Pule nachází ve 130 let staré pevnosti Verudela a je nejnavštěvovanější v celém Chorvatsku. Je tady centrum na záchranu mořských želv a pluje tady i nějaký ten žralok :) Poměrně nová atrakce v Pule je k vidění jen za tmy - Svítící obři. O unikátní show se postarají speciálně osvětlené jeřáby v přístavišti.  

Poslední dvě stránky, které tady chci zmínit, jsou určené pro aktivní rodiny, buďto pro odhodlané turisty/běžce, nebo cyklisty. Perfektně zpracované weby s mnoha tipy na výlety po osvědčených trasách a stezkách.

 
A co my na to?

Bylo to fajn. S Chlupáčem jsme se shodli, že jsme fakt spíš na hory a případné koupání v jezeru. Po týdnu u moře jsme byli snad víc unavení než po týdnu v horách. Děti ale vodu milují, já taky, takže k moři jezdit nepřestaneme. Rozhodně nás Istrie mile překvapila a ujistili jsme se, že není potřeba jezdit za každou cenu na Makarskou. Klima bylo mírnější, pláže byly jiné, místo palem byly borovice, ale středomořská temperamentní atmosféra byla stejná jako všude jinde. Dovolená se nesla v duchu mého silného nachlazení (asi druhý den po příjezdu mě začalo pekelně bolet v krku, takže každé polknutí, každé sousto křupavého toastu na snídani mě přivádělo k šílenství). Počasí nebylo tou dobou úplně středomořské (tenkrát ale nikde), takže vzduch měl teplotu jen kolem 24 stupňů. Naštěstí moře bylo relativně teplé a koupání bylo mnohdy příjemnější než sezení na pláži, kde třeba zrovna fučelo. Pro příjemné strávení dovolené s dětmi u moře je zásadní zjistit si maximum informací o pláži, která je důležitější než samotné ubytování. To se nám tady povedlo a Fažanu můžu jen doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat