úterý 24. září 2019

Knižní výzva / Sucho

Titul: Sucho (The Dry)
Autor: Jane Harper
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2016
Počet stran: 383
 
Anotace
 
Australské městečko Kiewarra sužuje dlouhodobé sucho, které si vybírá daň nejen na přírodě a dobytku, ale i na psychice místních obyvatel. Na jedné z farem najdou mrtvou ženu a jejího syna. O kus dál stojí auto otce rodiny Luka Hadlera, ten pravděpodobně manželku i dítě zastřelil a pak spáchal sebevraždu. Na pohřeb přijíždí Lukův dávný kamarád, federální policista Aaron Falk, který v městečku prožil dětství. Vrací se nerad, počítá hodiny, kdy bude moct zase odjet. Od začátku je zřejmé, že tady není vítán. Na naléhání Hadlerových Falk spolu s místním policistou Racem znovu neformálně otevřou vyšetřování zdánlivě jasného případu. Postupně vycházejí najevo různé maličkosti, které nahlodávají zprvu nezpochybnitelnou verzi o dvojnásobné vraždě a následné sebevraždě. Jak Falk proniká do okolností úmrtí, otevírají se staré rány a vznikají nové. Aaron a Luke totiž měli tajemství. Tajemství, o němž si Falk myslel, že je dávno pohřbené, ale po Lukově smrti opět vyplouvá na povrch…
 


Recenze
 
Když malým městečkem otřese vražda, vražda tak děsivá, že nenechává nikoho chladným, obyvatelé nepochybují o tom, kdo je viníkem. Všechno se zdá být jasné. Rodinu vyvraždil otec, poté se sám zastřelil. Dlouhé sucho, psychické problémy, finanční tíže? Důvody nikoho vlastně nezajímají. Dokud se v tom nezačne šťourat rodinný přítel Aaron Falk a případ se nenápadně otevírá znovu.
 
Po delší době velmi kvalitní detektivka bez zbytečné příchutě thrilleru anebo sladké lovestory. Prostředí vyprahlého venkova zdůrazňující těžký život místních lidí bylo osvěžující změnou a popis byl tak dokonalý, že mi bylo místy opravdu horko.
 
Příjemně podaný detektivní román postupně a nevtíravě odkrývá nejedno tajemství, čtenář tak rozplétá příběh nitku po nitce, až do sebe všechno konečně a hladce zapadne. Příběh je snadno uvěřitelný, nic nebylo pro potěchu čtenářů nadsazeno ani přibarveno. Tohle někoho může nudit, já jsem to vnímala jako silnou stránku knihy. Tentokrát mi ani postavy nepřebíjely samotný děj, což se stává často právě u detektivek.
 
V knize se řeší dva závažné zločiny, jeden z minulosti, jeden z přítomnosti, k oběma má Aaron Falk co říct. A proto je trnem v oku snad každého obyvatele městečka. Pro mě byly obě linie plynulé a realistické, žádné divoké zvraty ani dějové kotrmelce se nekonaly. Během čtení jsem sice několikrát změnila svůj úsudek ohledně podezřelých, ale závěr mne v konečném důsledku překvapil.
 
Sympatické čtení pro široké publikum, hlavně pro všechny příznivce detektivních románů bez zbytečných hektolitrů krve.
 


-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Host.


Žádné komentáře:

Okomentovat