pondělí 16. září 2019

Audiokniha / Zkurvenej příběh

Titul: Zkurvenej příběh (Une putain ďhistoire)
Autor: Bernard Minier
Interpret:  Pavel Rímský, Prokop Rímský
Délka poslechu: 18 hodin 19 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace
 
Les a mlha kam se podíváš. Místo, kde každý zná každého a kde soukromí je jenom iluze. To je malý ostrov Glass Island, kde žije šestnáctiletý Henry a kde byla zavražděná jeho přítelkyně. Kdo je vrahem? Pro obyvatele ostrova se Henry stává hlavním podezřelým a bedlivě ho sledují na každém kroku. Cítí jejich nenávist. Cítí, že chtějí jeho kůži... Jeho svět se stává nebezpečný, temný a pořádně zkurvený.
 

Recenze
 
Dlouhý a napínavý příběh puberťáka Henryho, kterého všichni podezírají, že zabil svoji přítelkyni. Vraždou Naomi teprve začíná neuvěřitelná motanice, kdy se Henry snaží ze všech sil očistit, policie se ho snaží obvinit, někdo se ho snaží zabít, jiný se zase snaží Henryho ze všech průserů vysekat... Na pozadí tohoto příběhu se rozplétá složitá historie Henryho života a postupně je jasné, že nic není tak, jak to vypadá.  
 
Minier je jeden z mých oblíbených autorů a jeho sérii o Martinu Servazovi mám v domácí knihovničce. Minier píše tak nějak jinak, což je asi dáno jeho národností, že se tak liší od všech těch seveřanů. Zkurvenej příběh do této série nepatří. Krom samotné zápletky mě tady vyloženě fascinovalo prostředí. Drsná krása ostrova na pomezí USA a Kanady, vše obklopené mořem, kosatkami a mlhou dodává příběhu tu pravou ponurou atmosféru. Autor si nemohl pro tento román vybrat lepší kulisy.
 
Nenápadné stupňování napětí, postupné odkrývání všech tajemství i charakterů postav, to všechno mě hodně bavilo. Věděla jsem, že finále nebude takové, jak se zpočátku zdálo, ale tady mě závěr celkem zaskočil. Místy bylo vyprávění hodně nepříjemné, Minier si dobře pohrál i s jazykem a vulgarismus nezůstal jen v názvu knihy.
 
V knize se hodně řeší otázka ztráty soukromí a možnosti moderních technologií, což mě na jednu stranu velice zaujalo, na druhou i lehce vyděsilo. Asi to bylo lehce překombinované, ale vůbec mě to při poslechu nerušilo, neměla jsem problém uvěřit. Pořád jsem měla pocit, že autor ví, co dělá, a tahleta kombinatorika má svůj pevný řád a smysl.
 
Kniha (i audiokniha) je pořádně dlouhá, což některé odrazuje. Já si kdysi knihu přinesla z knihovny, ale její tloušťka mě otrávila a nepustila jsem se do ní. U audioknihy je to jiné, na každou kapitolu jsem se těšila, ale je fakt, že jsem ji poslouchala skoro měsíc.
 
Interpreti si s textem poradili na jedničku, poslech se místy dostává do úplně jiných sfér a občas jsem si připadala jako v divadelním sále. Za mě bez ztráty hvězdičky, moc jsem si to užila.
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

4 komentáře:

  1. Díky moc za všechny tipy na knížky. Díky vám jsem přečetla už strašně moc zajímavých a napínavých knížek a vždy nedočkavě koukám, zda nedoporučíte další. Nevím, jestli jste četla,ale za sebe můžu doporučit knížky od Louise Penny... Číst pěkně v pořadí za sebou a možná i vy budete pak chtít ve Three Pins :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolano, děkuju ♥ Vidíte a já myslela, že tadyta knižní výzva a tipy na dospělácké knihy je spíš jen vata :) Pokud moje přečtené seznamy pomohou s výběrem alespoň jednomu z vás, jsem šťastná :) Děkuju za tip, jdu hned omrknout, vůbec neznám :) J.

      Vymazat
  2. Jano,ja od te doby,co Vas objevila,chodim do knihovny pouze s Vasimi tipy,diiiiky moc

    OdpovědětVymazat