čtvrtek 28. února 2019

Rýma, odřený nos a popraskané rty

Jak naučit dítě smrkat? A když už ho to naučíte, jak ho donutit smrkat? Jakub je v tolika věcech jiný než Klára. Klárka ve dvou letech smrkala, dobrovolně a bez keců. Nechala si kápnout do nosu, natřít rty, dát lék. Jakub je bojovník. Bojovník za svou svobodu. Děsí se jakéhokoliv zásahu vůči jeho osobě. Abych se s ním v tomto směru domluvila, jó, to musí mít opravdu dobrou náladu. Takže to u nás vypadá spíš tak, že se k němu plížím o půlnoci s čelovkou, kapu mu do nosu a natírám popraskané rty. Pečlivě a zlehounka mažu tvář, na které má rozšmudlanou všechnu tu hnusnou rýmu, téměř nedýchám, ale on si to stejně ve vteřině hystericky otírá. Takže tak u nás. Co vy? Řekněte mi, že není jediné nespolupracující dítě na světě?
 

Nejhorší jsou první dva dny nachlazení. Takové ty dva dny, kdy rýma teče proudem, nos štípe a pálí a už po dvou hodinách otírání nosu je kůže rozpraskaná do krve. V tyhle dny bývá u nás dost křiku. Kuba v téhle fázi odmítá smrkat. Většinou odmítá i nos utřít. Zkouším všechno možné, beru ho do obchodu, aby si sám vybral kapesníky. To je vždycky plno slibů. A skutek utek. Místo toho, aby smrkal, zuřivě si to tekuté utírá rukávem. A šmudlá to doprava, doleva. Už druhý den má červené tváře, nos a rty. A vy jste velmi otevření všem nevyžádaným radám.
 
 
Takže nezbývá nic jiného, než po nocích léčit vzniklé škody. Tvář něčím hojivým spravit, ultra suchý nos a popraskané rty natřít něčím natlusto. Sádlem? Kuba ho nesnáší. Klára by si i dala :) Takže používám v zásadě jen dvě věci - bambucké máslo a lanolin. Tohle jsou pro mě dvě nutnosti, dva univerzální kelímky na ledacos. Bambucké máslo (karité) nosím i v kočárku, jako takovou první záchranu na suché ruce. Lansinoh lanolin mám doma v lékárničce už od porodu (je skvělý na bolavé bradavky při kojení) a právě jej si beru na své noční výpravy do pokojíku. Je totiž takový hutný a na rtech vydrží nějakou dobu, aniž by jej děti hned slízly. A hned ráno jsou vidět výsledky, jak kůži rychle zacelí.
 


Na závěr bych chtěla přidat tři tipy, které se nám letos v boji proti virózám a nachlazením osvědčily. Myslím, že jsme se celou zimu udrželi víceméně v dobré kondici, nic zásadnějšího než rýma (a Matějův týdenní kašel) nás nepotkalo.

- Zvlhčovač vzduchu - jede v pokojíku každou noc. Samostatný článek o zvlhčování vzduchu tady.
- Inhalátor a směs éterických olejů 31 bylin od Justu - zvládá i Kubík
- Sprej Jasánek od Eoné na desinfekci a čištění vzduchu v místnosti (aplikuju hlavně před spaním)

 
Každopádně by mě zajímalo, jestli máte nějaké fígle na to smrkání? Podotýkám, že smrkat umí velice dobře. Spíš mám pocit, jakoby se toho bál, tak raději potahuje.

6 komentářů:

  1. Jani, tak tohle přesně u nás právě doznívá v těchto dnech! Minulý týden první dva dny rýma jak blázen, stříknout si nic nenechá, po dvou dnech už skrz odřený nos nehrozí ani efektivní utření a jen odpočítávám dny, kdy to skončí. Mažu taky bambuckým máslem, na noc věším za hlavu vlhké pleny, léčivo bohužel ve většině případů do malé nedostanu, jen s manželem ve dvou a s křikem a pláčem. Smrkat sama ještě neumí, jak jí to bolí, nespolupracuje prakticky vůbec. Tak jsem jen zvědavá, jak to bude pokračovat dál s věkem. Monika N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, no, uvidite. Myslim ze holcicka bude jina, vidim to u klarky. Jesteze jsou to jen prkotiny ktere rychle prejdou ❤

      Vymazat
  2. Ahoj,na tekutou rýmu nam pomáhají fenistil kapky..a na rozpraskane rty víc pít..takhle u nas☺..ale rýma je hnus i tak😕..hodně zdraví preju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tekutiny jsou zaklad, souhlasim, ale on si ty rozpraskane rty furt olizuje a okusuje, no skoda mluvit :)) taky budte zdravi.

      Vymazat
  3. Ahoj,na tekutou rýmu nam pomáhají fenistil kapky..a na rozpraskane rty víc pít..takhle u nas☺..ale rýma je hnus i tak😕..hodně zdraví preju

    OdpovědětVymazat
  4. U nás doma jsme alergici skoro všichni, až na manžela. Já mám alergii na roztoče, prach a nějaké pyly a děti na roztoče, plísně a kočičí srst. No je to u nás docela náročné. Naštěstí nemáme nějak extra silné ty alergie, jen se nám vždy spustí rýma. Teď jsem třeba našla něco, co se jmenuje ozonová dezinfekce , tak to ráda vyzkouším, třeba nám to pomůže.

    OdpovědětVymazat