pondělí 24. září 2018

Miminko / Do porodnice

Obligátní blogerské téma ve velkém těhotenském finále. Taška do porodnice. Už jsem o tom jednou psala, když jsem se chystala na svůj druhý porod. Ze seznamu pořád čerpám, jen ho lehce upravuju a škrtám věci, které už na Obilňák nehodlám tahat. Tašky si balím s každým dítětem později a později, ale teď ve 39. týdnu můžu konečně z diáře odfajfknout položku "sbalit se do porodnice". Dvě tašky se krčí v komoře a čekají. Jedna na porodní sál, druhá na pokoj. Po technické stránce se zdám být připravená, ale tak nějak cítím, že potřebuju ještě čas. Pro sebe, pro svoji psychiku, pro svoje tělo. I když už bych na jednu stranu chtěla být bez bříška, na druhou stranu aspoň jednou denně přemlouvám miminko uvnitř, ať mi ještě pár dní dá. Ze všech těhotenství, co mám za sebou, se nyní před třetím porodem cítím nejméně připravená. Paradox, co.


Necítím strach, ale velký respekt. S Klárkou jsem byla naprosto klidná, sebevědomá a nedopadlo to podle mých představ. Jakuba jsem porodila s permanentní obavou, aby to i po druhé neskončilo císařem. A teď před třetím porodem jsem ve velkém očekávání, jestli to může proběhnout lépe než oba dva předchozí.

 
Flákám přípravy. Čaj z maliníku piju tak jednou denně. Lněné semínko sem tam zapomenu taky. Břicho jsem si mazala všeho všudy dvacetkrát. Masáže prsou a hráze se dějí víceméně ojediněle. Těhotenská jóga? Pche. Jediné, co dělám navíc, je cvičení s Aniballem. Už dva týdny. A stále jsem se svými pokroky nespokojená. Díky Aniballu jsem sice pochopila, jaká poloha mi pravděpodobně bude u druhé doby porodní nejpříjemnější, taky jsem snad pochopila princip "tlačení/netlačení", ale významně toužím po několika dalších cenťácích k dobru. A taky jsem zjistila, jak je pro mě těžké se uvolnit a myslet jen na své tělo a přirozené procesy. Zjistila jsem, jak moc mám mysl zaneřáděnou různými nesmysly, jak je pro mě obtížné relaxovat. A taky, jak jsou večery krátké.

 
A teď k tomu, co si s sebou balím navíc do porodnice. Nějaké tipy mi chodí i od vás, za což jsem vděčná, jsou to vždycky takové malé osobní vychytávky, které je fajn sdílet. 
 
Suché teplo dělá u porodu zázraky. Uvolňuje, pomáhá od urputné bolesti zad, zahřívá, když vás přepadne zimnice. Mě teda přepadla v obou případech. Skvělý je termofor, protože mu stačí horká voda z kohoutku. Já si s sebou ještě beru svůj gelový obklad TheraPearl. Jen doufám, že mi ho tam někdo v mikrovlnce nahřeje.

 
Nehodlám podcenit drobné svačinky. Chápu, že jídlo může u porodu způsobit nepříjemnosti, ale kromě hroznového cukru a vody si s sebou tentokrát vezmu i nějaké sušené ovoce a dětem ukradnu aspoň jednu ovocnou kapsičku. To mi právě doporučila jedna z vás a přijde mi to jako dobrý nápad. Energii to dodá, je to rychlé a praktické.

 
Začátek kojení nemusí být vůbec jednoduchý. Klárka byla velká bojovnice (proti kojení) a Jakub byl od narození velký milovník (pro kojení). U Klárky to dost dlouho děsně bolelo. U Jakoubka mě zase potkaly škaredé záněty. Prostě furt něco. Už do porodnice si s sebou chci vzít perličkové obklady Lansinoh na prsa. Tento výrobek je na podobné bázi jako obklady zmíněné výše, jen jsou přizpůsobené tvaru prsou, aby dobře držely. Objevila jsem je na veletrhu Pro dítě a když jsem si vzpomněla na všechny ty neforemné obklady, teplé i studené, kapesníkové i termoforové, kterými jsem si prošla, rozhodla jsem se, že do tohohle zainvestuju. Teplý obklad spouští tok mléka, může pomoct při odsávání, studený naopak přináší úlevu od bolesti při otoku. Gelové polštářky se před použitím dají zabalit do látkového jemného obalu, aby bylo použití ještě příjemnější.



S kojením souvisí i lanolin. Bez něj bych už do porodnice nejela. Ani bych se bez něj nepouštěla do kojení :) Stejně jako jsem na veletrhu pořídila ty obklady na prsa, jsem pořídila i Lansinoh lanolín. My doma lanolín používáme dlouhodobě k různým účelům, třeba na extrémně popraskané rty nebo koutky, drobné popáleniny, prasklinky na kůži v zimních měsících... Lansinoh lanolin je hypoalergenní a je považovaný za nejčistší na světě. Lanolin dokáže okamžitě zklidnit bolavou pokožku (bradavky) a hojí. Je bez chuti a bez zápachu, takže ke kojení ideální parťák. Pokud vás děsí cena za tak malé balení (i mě děsila), musíte vědět, že díky hutné konzistenci stačí opravdu milimetr.


Při této příležitosti pro vás mám slevový kód na všechny výrobky LANSINOH v eshopu Andys.cz. Jestli čekáte miminko, mohly by se vám špičkové produkty s 20% slevou hodit - lanolin, odsávačky, vložky do podprsenky, lahvičky, apod.

Kód: LANSINOH20 (zadává se v průběhu objednávky)
Platnost: 25.9.2018 – 31.12.2018
Lze využít opakovaně!
 
Víra je krásná věc. O náramcích z minerálů jsem možná už psala ve spojitosti s Klárkou. Já jsem si asi před měsícem udělala radost a objednala dva náramky z dílny Terezy, která tvoří šperky z minerálů pod značkou Plaebuu. Sleduju ji dlouho na IG a moc ráda si čtu povídání o jednotlivých kamenech. Koupila bych si je z fleku všechny, jak moc se mi líbí, ale řekla jsem si, že se nad tím zamyslím i trochu prakticky. Tereze jsem napsala a řekla jsem, že chci dva náramky. Jeden k porodu, druhý na poporodní období. Co od nich čekám a v co věřím. Výsledek toho zadání téměř nesundávám z ruky. Semtam s nimi i spím a jejich cinkavý zvuk mě uklidňuje. Ten zelený, tvořený malachitem a mechovým achátem, je ten porodní. Ten rudý z granátu a rodonitu je ten poporodní.



Malachit: výjimečně všestranný léčivý, ochranný a uklidňující polodrahokam, zesiluje schopnost vstřebávat a zpracovávat informace, kámen porodní báby - usnadňuje porod.
 
Mechový achát: kámen zrození, jemně provází porodem, posiluje sebedůvěru, mírní bolest a strach, obnovuje narušenou rovnováhu, symbolizuje nové začátky, odstraňuje bloky, které jeho nositele brzdí, urychluje uzdravení.
 
Granát: dodává klid a rovnováhu, přináší sebedůvěru a odvahu, podporuje lásku, přináší víru v lepší zítřky, pomáhá najít řešení ve vypjatých situacích, dokáže přivolat pomoc.
 
Rodonit: minerál první pomoci, odstraňuje následky šoku a paniky, hojí rány na duši i na těle, uvádí tělo a mysl do rovnováhy, ulehčuje odpuštění, přináší lásku a porozumění.
 
Kromě papírové knížky i audiokniha. Vzpomínám si, že s Kubíkem jsem si v porodnici vyloženě odpočinula. Dobře pil, dobře spal, měla jsem zaplacený samostatný pokoj, takže to byla taková menší bolavá dovolená. Za ty tři dny jsem přečetla celou knížku. Někdy je ale fajn nechat oči zavřené a rozhodně balím i sluchátka s nejnovější staženou audioknihou Sestup.
 
 
 I tentokrát otevírám diskuzi, co byste si krom doporučované klasiky s sebou rozhodně do porodnice sbalily? Nějaké další vychytávky k samotnému porodu?

33 komentářů:

  1. moc hezkej článek. já už to mám za sebou :))

    OdpovědětVymazat
  2. vubec se nebojte, ja u druheho taky nedelala nic, u druheho jsem se dostala s aniballem na 29 cm a to jsem byla 2 roky od prvniho porodu a rikala jsem si, ze nejak to dopadne a maly mel hlavicku, no hlavicku, hlavu 37 cm a bylo to v pohode :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, díky ♥ Jo, hlavně jsem si zakázala stresovat se tím, že přípravy jsem si plánovala jinak. Den není nafukovací a hlavně být v pohodě. Doufám, že si mé tělo poradí. I když mi dnes gynekoložka řekla, že kvůli rozsahu poranění po druhém porodu, radí cvičit, cvičit a cvičit. Ještě mám týden :D

      Vymazat
    2. Přeji ať máte na třetí porod ty nejkrásnější vzpomínky, tak jak by to mělo být, já na oba porody vzpomínám moc ráda, i když ten druhý byl fakt záhul:-) držím palce, ať jde vše hladce, doslova:-) a těším se na již brzy na tu nejradostnější zprávu!

      Vymazat
    3. Já taky svým způsobem ráda vzpomínám, ať je to jakkoli náročné, je to vždycky kouzelný zážitek a velký zázrak. Brzy budu informovat ♥

      Vymazat
  3. jo a na zacatek kojeni mi pomohly jen Medela naplasti, jsou drahe jak cert, ale po tydnu byl klid a doporucuju je kde se da. S sebou taky svestkovy dzus, hektolitry :-D proti zacpe skvely :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že to kojení už napotřetí bude v pohodě, už s Kubou mě to nebolelo, asi jak ty bradavky jsou zvyklé za ty roky kojení, už to nebolí :) Ale rozhodně lanolinem promazávat budu. Je to pak mnohem příjemnější

      Vymazat
  4. Já objevila náhodně lanolinovou mast na bradavky z Rossmannu,nemusí se smyvat před kojením a cena cca 60 Kč,měla jsem i Puralan a obě masti srovnatelne.Ja pak spíš používala právě tu z Rossmanu. Měla jsem s sebou i malý polstarek na podložení břicha.Pak jsem jej využila při kojení.A na doma určitě mít v lednici tvaroh( při prvním zarudnutí jsem si jej dala na prsa a bolest i zarudnutí bylo pryč).Taky jsem měla zvlášť nabalene 2 tašky, křížovky,suchý sampon a šminky;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázkou pak je složení a čistota lanolinu za 60 Kč, ale rozumím vám. Ten polštářek zní jako dobrý nápad. A na tvaroh si pamatuju s Kubou, určitě to pomáhá, ale v praxi je to šílený opruz :)

      Vymazat
    2. PA mi doporucila slivovici. Pri prvnich pocitech nebo zarudnuti cvrnknout slivovici na hadrikna bolave misto a priplacnout necim. St to drzi na tele. Na rozdil od tvarohu z toho neni neporadek a aplikace je velmi rychla. Akorat tchan se chytal za hlavu, jaka je to skoda :-). Y v loznici to pak byli jako v alkoholovem doupeti. Kupodivu dr., Ktera prisla ditko shlefnout na nas socialku nezavolala ;-). A pocinajici zanet to pokazde rozehnalo.


      Martina

      Vymazat
    3. Jo, slivovici jsem taky používala, naštěstí mě to postihlo jen jednou. Jsem ze slovácka, takže slivovice máme dost a sedělo mi to víc než ten tvaroh, ale oboje dvoje jsou doporučovaný laktačními poradkyněmi.

      Vymazat
  5. My sme mali na izbe velmi suchy vzduch koli topeniu. Dobre mi paol spray do nosa s morskou vodou. A balzam na pery musi byt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Ucpaný nos si pamatuju po obou porodech - díky za připomenutí!

      Vymazat
  6. Tak podobné články teď moc ráda čtu. Jsem zatím sice "jen" někde za půlkou, ale už začínám taky blbnout takže oceňuji lidí, kteří o tom píšou a já můžu být o něco klidnější :D Jinak já mám seznam sepsany snad od začátku :D

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, tak to jste vzorná, ale možná čekáte své první? To by vysvětlovalo to rychlé tempo příprav. Každopádně přeju krásné těhotenství a co nejpříjemnější porod!

      Vymazat
  7. Já jsem nejvíc ocenila gel na hráz Mithra od Nobilis Tilia. PO každém namazání obrovská úleva,ještě z porodnice jsem doobjednávala druhé balení. Oproti prvnímu porodu, kdy jsem ho neměla, bylo hojení mnohem rychlejší. A to měl syn 4700g, skoro o 1kg víc než ten první. A k tomu určitě homeopatika.Ať vše dobře dopadne! Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, moc děkuju za cenný tip! Ten gel jste používala už "začerstva" v porodnici? Měla jste velké zranění? A dáte mi tip na homeopatika? Já už si to moc nepamatuju :/ jana

      Vymazat
    2. Teď koukám, že se snad přestal vyrábět :(

      Vymazat
    3. Nepřestal, ale koukám, že změnili název -
      https://eshop.nobilis.cz/tehotenstvi/porod/gel-na-hojeni-hraze-mithra.html?force_sid=mhe61h1071bamohkbkpjeefu21
      Začala jsem mazat pár hodin po porodu. Studená sprcha + Herbalon s dubovou kůrou, pak namazat Mithrou. Co nejčastěji. Oproti Martině z komentáře níže mám opačnou zkušenost, nástřih u prvního syna se hojil a bolel mnohem déle, to jsem teda gel Mithra neměla. Teď nástřih nestihli, porod se rozběhl hodně rychle, pan doktor se u šití tvářil hodně ustaraně a šil dlouho, natržení bylo dost velké. Ale už dva dny po porodu se u vizity divili,jak se to krásně hojí. A po šestinedělí jsem dostala pochvalu,jak je vše krásně zahojené. Bude-li třetí dítě, určitě bez nástřihu. A s Mithrou:). Mazala jsem asi týden, pak jsem přešla na Traumeel mast. Z homeopatie určitě Arnica Montana 15CH (nebo 9CH), měla jsem rozpuštěné ve vodě (10 kuliček na den) spolu s Ricinus Com. na laktaci, popíjela jsem celý den. U nástřihu bych přidala ještě Staphysagria 9CH. Já si k tomu roztoku brala Traumeel tablety, protože tam je Bellis a Calendula právě na hojení těch hlubokých ran. Snad jsem to ještě stihla:) A jsem zvědavá na zkušenosti s třeťátkem, taky bychom rádi ještě jedno:)B.

      Vymazat
    4. Báro, děkuju, z vašich tipů budu hodně čerpat ♥ A jdu objednat :)

      Vymazat
  8. Ahoj Jani,(ani nevím, jestli jsme si při setkávání u dětí ve školce potykaly, ale snad jo :-)), všimla jsem si nedávno, že píšeš blog a občas si ráda počtu :-) teď mě napadly nějaké tipy k porodu, kdyby se ti hodily-nevím, jestli už není pozdě-ale mně pro hladký průběh druhého porodu hodně pomohly relaxační techniky z metody Hypnoporod-nejde o žádnou hypnózu-spíš o nácvik maximálního se ponoření do sebe během porodu a schopnost se co nejvíc uvolnit, aby mohlo miminko hladce ven. Můj první porod skončil nástřihem, který se ještě roztrhnul a poranění bolelo ještě rok po porodu. Díky Hypnoporodu jsem se naučila efektivněji pracovat s kontrakcemi, s dechem a fakt se uvolnit. A proběhlo to velmi hladce a s minimální tržnou rankou. Takže knihu Hypnoporod určitě doporučuju. A tu Mithru od Nobilis doporučuju též, nebo aspoň Fema-olej na intimní hygienu od Nobilis. Používala jsem hned v porodnici a hodně mi pomohlo při hojení poranění. Ještě taky doporučuju kouknout na cviky s názvem "spinning baby", které pomáhají miminku před porodem najít tu nejefektivnější polohu pro porod-tak, aby byl co nejhladší pro miminko i pro maminku. Měla jsem soukromou porodní asistentku, která to se mnou cvičila a bylo to fajn. Jinak přeju krásný zážitek při porodu i při prvním setkání s miminkem, to je fakt zázrak. Mirka K. (od Vojty z Monte školky)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mirko, to je krásné vědět, že ses tady taky objevila, fakt mě to těší. Mám týden do termínu, a jak jsem si v duchu přála, aby to bylo o něco dřív, teď se nahlas modlím, aby to dřív nebylo, že mám ještě nějakou práci sama na sobě. A tys mi ještě naložila. Hypnoporod - už jsem o něm slyšela, a pak jsem úplně na tu knihu zapomněla, což mě mrzí a nevím, jestli je ještě reálné to stihnout přelouskat a něco si z toho odnést :/ Mrknu aspoň někam na web. S Nobilisem nemám žádnou zkušenost, ale asi vyzkouším - díky za tip (ta Mithra se už asi neprodává :(). A v neposlední řadě díky za Spinning baby, jdu to googlit. Měj se hezky, moc vás zdravíme, Klárka si na Vojtíška zničehonic vzpomene. Jana
      P.S. a jo, potykaly, myslím, žes byla první člověk, který mi to po příchodu do školky navrhl ♥

      Vymazat
    2. Hlavně se Jani nenech rozhodit, jsi skvěle připravena i bez Hypnoporodu, já jsem to chtěla jen sdílet, třeba i pro ostatní ženy, které to tu budou číst, protože mi to připadne cenné. Knížku jsem měla bohužel půjčenou a už ji nemám, takže ti ji nemůžu bleskurychle poskytnout...jinak taky moc zdravíme. Klárka byla Vojtova školková láska:-) už se těším na zprávy od tebe, o jaký poklad jste bohatší...moc držím palce:-)m

      Vymazat
    3. Mirko, děkuju a určitě dáme vědět. Přesně proto mám ráda ty diskuze pod články, protože každá přidá něco, je to taková skládačka a pak když se k tomu někdo dostane, má najednou mnoho cenných rad, děkuju.

      Vymazat
  9. U prvniho porodu nastrih, dite 3,8. Mazala jsem Mithru tyden a pul. Po dvou mesicich jako "nova" tam dole. Manzelsky zivot neutrpel. Druhy porod 4,2 kg, ale v miste jizvy se tkan vevnitr poradne natrhla. Opet Mithra, po dvou tydnech jsem ji prestala mazat, kvuli svedeni. Manzelsky zivot se dal do poradku po 6 mesicich. Dodnes nevim, jestli mi ta Mithra poprve pomohla a podruhe ne. Nebo zkratka nastrih se zhojil rychle sam a natrzeni potrebovalo vic casu.
    (Kupovala jsem na orli v brane).

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ono je to asi všechno hodně individuální, záleží na tisíci věcech, na stovkách okolností. I na psychice. Obecně se říká že nástřih se hojí líp než nekontrolované natržení, ale bůhví...

      Vymazat
  10. Jani, neříkej, že už je čas? Vždyť jsi psala před chvilkou, že čekáš tretatko :-) Mne se do porodnice osvědčila červená decka z domu na přikrytí miminka po porodu a měl ji celou dobu v postýlce. A hořká čokoláda. A sušené švestky a vláknina na bezbolestné období po porodu ;-) Ať vše proběhne, jak si přeješ, jste s miminek zdraví a děti dobře přijmou dalšího člena rodiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, taky tomu nemůžu uvěřit. Pořád mi to přišlo daleko a teď tady sedím a mám den po termínu. Já mám zase červenou plenku a taky si myslím, že je to fajn. U Kubíka jsem ji použila na bonding a bylo to příjemné. Hořká čokoláda - mňam, ale není ta spíš na zácpu?? Děkuju za přání a snad brzo budu přidávat fotky s mimčem ♥

      Vymazat
    2. Jani, vsak cokolada na silu pri porodu a pak svestky, aby nemela nezadouci nasledky :-) Ja mela po porodu hlad jak vlkodlak a nabidli mi pouze krupicnou kasi, coz pri alergii na bilkovinu kravskeho mleka neni to prave, takze par ctverecku pomohlo dat se do cajku a neomdlit unavou. Hroznovy cukr na me pusobi nemile, chvili jsem nastartovana a pak sileny utlum :-) JJ, decku jsem myslela na bondikg a taky kdyz mas chvilemi miminko v postylce, aby stale citilo z neceho tvou vuni a vuni domova.

      Vymazat
    3. Jani, poprvé, co jsem neměla šílený hlad. Doma jsem si ještě dala večeři :) A bylo to rychlé, tak jsem nestihla hladovět :) Červená dečka je super, měli jsme ji hned na Matějovi, jak mi ho dali na bříško ♥

      Vymazat
  11. Tu knížku jsem zařadil do své knižní databáze už před několika lety (ano, našel jsem ten článek teď a v rámci úplně jiného kontextu), ale překvapilo mě, že si na ní pořád pamatuji, mám ji doma a vlastně přemýšlím, že se do ní asi s chutí pustím. :) Takže díky za tip. Zrovna jsem přemýšlel, že vlastně nebudu mít příští měsíc moc co číst, takže mám inspiraic. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, stále mám knihu docela živě v hlavě, takže ve mě něco zanechala, stále mohu doporučit :)

      Vymazat