čtvrtek 6. září 2018

Knižní výzva / Pod sněhem

Titul: Pod sněhem
Autor: Petra Soukupová
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2015
Počet stran: 373
 
Anotace
 
Zdánlivě běžná situace: tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a ipadem, Kristýna s kocovinou. V plném autě se však spolu s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětství, nenaplněné sny a frustrace, a atmosféra tak už po několika kilometrech jízdy houstne. A to ještě žádná ze sester netuší, že další nepříjemnosti je čekají v domě rodičů.
 
V rodinných vztazích a na první pohled obyčejných událostech dokáže Soukupová zachytit otisky spletitých osudů s takovou bravurou, že před čtenářem vyvstávají jako jedinečná životní dramata. Autorčin typický způsob vyprávění s přirozenou lehkostí podtrhuje autenticitu příběhu a vtahuje do něj čtenáře natolik, že se sám stávám jedním z pasažérů auta jedoucího zimní krajinou.
 

Recenze
 
Když jsem tenkrát jedním dechem přelouskla Hanu, zařekla jsem se, že se budu častěji pouštět do českých autorů. Ať poznám současnou tuzemskou literaturu. Tak jsem před pár týdny v knihovně sáhla po Petře Soukupové. Už jsem o ní dřív slyšela, její jiná kniha (Zmizet) získala i ocenění v rámci Magnesia Litera. Ale popravdě jsem netušila, co od ní čekat.
 
Pěkná obálka ve mě evokovala spíš severskou kriminálku než český román. Čekala jsem velkou oddechovku, nenáročné a lehce vtipné čtení. Čtení sice bylo svým způsobem nenáročné, knížku přečtete za chvilku, téma rozhodně nijak zapeklité, ale příběh mě celou dobu opravdu silně znepokojoval.
 
Jeden jediný den jedné rodiny. Tři dospělé dcery jedou za svými rodiči na oslavu. A od začátku je všechno špatně. Složité, hrubě narušené vztahy a pohnutá psychologie uvnitř zdánlivě obyčejné rodiny. Rodiny, která navenek působí zcela pohodovým, běžným dojmem. Příběh této třígenerační rodiny ve mě zanechal vesměs nepříjemné pocity. Asi každá rodina je jako ořech. Pod tvrdou skořápkou, která navenek působí čistě, zdravě a nenarušeně, se ukrývá jádro, které může být i zčernalé, seschlé, prohnilé. A někdy je taky ve skořápce překvapivě prázdno. Třeba právě tady.
 
Nemilosrdně vykreslené charaktery ženských postav: zákeřnost, zloba, závist, pohrdání. Myslím, že autorka tady dělá z žen snad větší potvory, než ve skutečnosti jsou. Vztah tří sester mi přišel vyloženě děsivý. Vlastně netuším, odkud pramenilo všechno to napětí a zlo mezi nimi. Každá z postav zavřená ve své hlavě, bojující se svými démony, snažící se uniknout. Přitom ze všech přímo tryská absolutní neschopnost něco se svým životem udělat. Postavit se a něco změnit. Snad kromě matky.
 
Pro mě trochu chaotický styl psaní, kdy se bez ladu a skladu střídají vypravěči, bez přímé řeči, jen tak, jak to leží a běží. Má to ale svůj význam. Styl je nenucený a svým způsobem přirozený, zvyknete si.
 
Po přečtení této knížky se ještě o něco víc modlím za svoje děti, aby k sobě tu cestu našly a hlavně ji nikdy neztratily.
 
Kniha jako celek je fajn, bezvadně se četla, pokud máte životní nadhled, něco málo si z ní možná i odnesete. Jen pokud máte sklony k depresím, nebo řešíte nějaké rodinné problémy, raději se do ní nepouštějte. Není moc optimistická.

4 komentáře:

  1. Petru Soukupovou znám, před pár lety jsem četla Marta v roce vetřelce. Děkuji za připomenutí, rezervovala jsem si v knihovně Zmizet. Zaujalo mě téma první povídky, které má cosi společného s orientačním během. Tento sport dělám od dětství:-) Martina Hepnerová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak jsem zvědavá, co na Zmizet řeknete :) Já taky určitě ještě něco zkusím. Když vás zajímá téma orientačního běhu, zrovna poslouchám audioknihu "Sestup", tam se toto téma taky svým způsobem objeví :) J.

      Vymazat