sobota 1. září 2018

Mama tip / Přírodní superjídlo pro děti a batolata & Recept na muffiny s dýní a cuketou

Jasně, mohlo by se zdát, že po dvou dětech mám všechna ta pyré a první jídla pro mimina v malíku. Jako jo, určitě zase půjdu z 80% cestou osvědčené klasiky - budu vařit kila zeleniny v páře, mixovat a mrazit, ale s každým dítětem (přiznám se, že s Klárkou jsem zkoušela víc než s Kubou) mám chuť jít i trochu netradičním směrem. A taky mám hodně ráda kuchařky. Dětské i dospělácké. Ale to už víte. Kvalitních dětských kuchařek není moc. Když se mi dostala do ruky krásně zpracovaná kuchařka Přírodní superjídlo pro děti a batolata (Shazi Visram, Cricket Azima, edice Knihy Omega, 2018) byla jsem víc než mile překvapená. Moderní zdravé recepty založené na superfoods trendech nejsou pro naše podmínky nijak nereálné. Dostupné suroviny, rychlá příprava, nutriční vyváženost, žádná šeď.


Pokud se tedy nespokojíte s běžnými recepty "co dům dal" a "co naše babičky radily", tohle by se vám mohlo líbit. Asi 70 receptů přehledně rozdělených do kapitol podle věku dítěte.
  • Jednoduchá pyré pro miminka (od 4 měsíců)
  • Jídla pro miminka (od 6 měsíců)
  • Jídla pro batolata (od 12 měsíců)
  • Svačinky pro batolata (od 12 měsíců)





Jádro celé knihy je jasné - recepty založené na hojnosti ovoce a zeleniny, doplněné o zázračná semínka, staré obiloviny a luštěniny. Lehce netradiční kombinace, ale žádná nereálnost. Některé zahraniční kuchařky totiž nepřipouští variantu, že ne všechno je na přespolním trhu běžně dostupné.


 
Líbí se mi ikonky v záhlaví každého receptu, které jasně ukážou, jestli je jídlo vhodné pro vegetariány nebo bezlepkáře, a co už jsem u jiných kuchařek vyzdvihávala několikrát - když kuchařka není jen pouhým výčtem receptů. Líbí se mi povídání o klíčových surovinách a třeba i tipy k bezpečnému a zdravotně nezávadnému skladování.

 
Některé děti jsou dobří jedlíci od přírody, jídlo je baví, ať je jakékoliv, hlavně teda změna oproti mlíku, že jo. Ale pak jsou děti zvané rejpalové. I tyhle týpky by mohla tato kuchařka pobavit - mámy dostanou zábavný návod k servírování, protože barvy a dětské tvary v ní vládnou.


Hrozně ráda peču (ač to sama moc nejím). Mám ráda cheesecaky a ovocné koláče, ale děti ze všeho nejvíc ocení nejrůznější muffiny a cupcaky. Já je mám taky ráda, jsou totiž praktické i jako svačina kamkoliv. A vždycky je to rychlovka, většinou žádné speciální suroviny, které bych běžně doma neměla. Dnes jsme zkoušeli podle nové kuchařky muffiny s dýní a cuketou.



Na 16 muffinů potřebujete

1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky (já dala špaldovou)
1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva (používám bezfosfátový)
1 lžička jedlé sody
1 cuketa, nastrouhaná (cca 1 hrnek)
1 hrnek dýňového pyré (já použila neloupanou, semínek zbavenou, upečenou a rozmixovanou Hokkaidó)
3 vejce
1/3 hrnku řeckého jogurtu (použila jsem neřecký, hodně smetanový bílý jogurt)
1/3 hrnku jablečného pyré
1/3 hrnku agávového sirupu (nahradila jsem medem)
1/3 hrnku dýňových semínek


Postup

Troubu předehřejte na 190 °C. Připravte si formu na muffiny, příp. košíčky. V menší misce smíchejte sypké suroviny. Ve velké míse smíchejte ostatní suroviny kromě semínek. Do této směsi postupně přisypávejte směs mouky. Pořádně promíchejte. Plňte formy těstem, posypte dýňovými semínky, pečte cca 20 minut.

4 komentáře:

  1. Zdravím Vás Jano, díky moc za recept! Včera jsme je doma zkoušeli a chutnají skvěle :-). Jen mám dotaz, jsou uvnitř jakoby vlhké a nebyla jsem si jistá, jestli to je správně(nemám s pečením muffinů moc zkušenost). Druhou várku jsme tam nechali déle, ale uvnitř byly muffiny stejné, tak snad to není špatně. Na knížku se půjdu podívat, malá není žádný velký jedlík, často stávkuje skrz zuby, ale tohle jí chutnalo a je to fajn na cesty :-). Máte fajn blog, občas jsem se snažila přidat komentář, ale z mobilu mi to nějak nefunguje...tak to shrnu tady: píšete dobře, často tu hledám inspiraci i v historii článků, nezavání to tu přehnanou reklamou na každém rohu, nelákáte čtenáře na super úžasné soutěže a nevystavujete přibarvené fotky nejspokojenější rodinky....prostě to dělejte dál tak jak doposud :-). Moc blogů nečtu, sotva co mi prsty jedné ruky stačí, na hlasování mě taky neužije, ale vám ten hlas dám :-). Mějte se, Monika N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, Moniko, díky za zprávu. Myslím, že to dělá ta cuketa, je vodnatá. Já je někdy peču jen z dýně a je to o poznání míň vlhké. Tak zkuste. Nicméně si myslím, že pokud vám to nějak nevadí a chutná vám to, není s tím problém. Strašně moc děkuju za milá slova, hezky jste shrnula to, o co se snažím. A za váš hlas díky ♥

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc děkuji za recenzi této kuchařky. Přesně něco takového jsem hledala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to ráda slyším. A u nás znovu aktuální za nějaký ten pátek :)

      Vymazat